En Sıcak Konular

Alman İçişleri Bakanlığı Neonazi dosyalarını imha ettirmiş

19 Temmuz 2012 16:16 tsi
Almanya'da sekiz Türkü öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı Neonazi terör hücresi çerçevesindeki skandal büyüyerek devam ediyor.

Alman Federal İçişleri Bakanlığı'nın NSU'nun ortaya çıkmasından 10 gün sonra aşırı sağcılarla ilgili dosyaların imha edilmesi yönünde talimat verdiği ortaya çıktı. Cihan'ın edindiği bilgilere göre 2011 yılın Kasım ayında 7, Aralık ayında 12, bu yılın bahar aylarında ise 6 dosya imha edildi.

Alman iç istihbaratı konumundaki Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın (BfV) Neonazi NSU hücresinin ortaya çıkmasından bir hafta sonra aşırı sağcılarla ilgili belgeleri imha ettiği ortaya çıkması büyük tepkilere yol açmış, bu olaydan sonra teşkilatın Başkanı Heinz Fromm istifa mektubunu sunmuştu. Ancak şimdi ise NSU'nun ortaya çıkmasından 10 gün sonra Federal İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla daha fazla dosyaların imha edildiği ortaya çıktı. Alman Federal Meclisi'nde NSU cinayetlerini aydınlatmak için kurulan Araştırma Komisyonu dün özel oturum yaptı. Oturum öncesi komisyonun üyesi Eva Högl, dosyaların sildirildiği yöndeki haberleri doğruladı. NSU'nun ortaya çıkmasından 10 gün sonra bakanlığın aşırı sağcıların içinde bulunan Anayasayı Koruma Dairesi muhbirlerine ait 6 dinleme protokolünün imha edilmesi talimatı verdiği yönündeki haberin doğru olduğunu söyleyen Sosyal Demokrat Partili (SPD) Högl, bu olayı skandal olarak nitelendirdi.

Federal İçişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü bu haberi doğruladı ancak imha edilen belgelerin NSU ile ilgisi olmadığını savundu. Bu savunmalara rağmen Meclis Araştırma Komisyonu, soruşturmaların sona ermesine dek eyalet ve federal düzeydeki Anayasa Koruma Teşkilatlarında hiçbir aşırı sağcılarla ilgili belge ve dosyanın imha edilmemesini talep etti. Hür Demokrat Partili (FDP) komisyon üyesi Hartfrid Wolff, "Güvenlik birimlerinin dosyalarla ne yaptıklarına aklım almıyor." derken, Sol Partili Petra Pau ise NSU'nun ortaya çıkmasından sonra Federal İçişleri Bakanlığı'nın dosyaları yok etme talimatını vermesine anlam veremediğini, bakanlığın bu dosyaların önemli olabileceği bilincinde olması gerektiğini vurguladı.

Komisyon Başkanı Sebastian Edathy (SPD) ise dosyaların imha edildiği bilgilerinin komisyon üyelerine birkaç gün önce bildirildiğini aktararak, aylarca bakanlığın bildiği olayın komisyonun şimdi öğrenmesi kabul edilir olmadığını vurguladı. Federal Meclis yaz tatilinde olmasına rağmen dün özel oturum yapan Meclis Araştırma Komisyonu, içişleri bakanlığının yetkililerinden konuyla ilgili bilgi aldı. Oturum sonrası komisyon üyeleri bakanlığın tüm savunmalarına rağmen çok hassas konuyu ilgilendirebilecek dosyaların imha edilmesine anlam veremediklerini belirtti.

(CİHAN)

Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,651 µs