En Sıcak Konular

Atalay: Adanın geleceği Türkiye ile irtibatlı

19 Temmuz 2012 14:38 tsi
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kıbrıs'ın geleceğine ilişkin olarak, ''Adanın geleceği Türkiye ile irtibatlıdır'' dedi.

Atalay; ''Suyu ancak Türkiye'den gider. Başka yerden gelemez. Şimdi elektriği de ekleyeceğiz. Bu adanın tamamı için daha garantili bir hayatı sağlayacak. Dolayısıyla biz bu konuda kendimizden eminiz'' dedi.

Atalay, KKTC'nin kurtuluşunun 38. yıl dönümü dolayısıyla KKTC Ankara Büyükelçisi Mustafa Lakadamyalı ve beraberindeki Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği ile Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Dernekleri temsilcilerini Başbakanlık'ta kabul etti.

KKTC'nin kurtuluşunun 38. yılı kutlamalarına katılacağını ifade eden Atalay, ''Yarın kutlama töreni ve temel atma töreni olacak. KKTC'nin gelişmesi, kalkınması için hepimiz var gücümüzle çalışıyoruz'' dedi.

Mücahitlere Kıbrıs ve Türkiye adına teşekkür eden Atalay, KKTC'nin kurtuluşu sırasında birçok şehit verildiğini söyledi. Atalay, Türkiye'nin KKTC ve Kıbrıs politikalarının bilindiğine işaret ederek, yıl dönümü kutlamaları sırasında geleceğe baktıklarını ve değerlendirmelerde bulunduklarını kaydetti.

Türkiye ile KKTC ilişkilerinin en iyi dönemi yaşadığına vurgu yapan Atalay, ''Hükümet olarak verebileceğimiz her desteği veriyoruz'' dedi.

KKTC ile ilişkilerden sorumlu başbakan yardımcısı olduğunu anımsatan Atalay, KKTC'nin ekonomik olarak ciddi bir kalkınma programı yürüttüğünü ve 2013'te başlayacak yeni kalkınma programı üzerinde çalışıldığını bildirdi. KKTC ekonomisinin geliştiğini ve büyümenin yüzde 5'lere ulaştığını, fert başı milli gelirin 15 bin doların üzerine çıktığını ve parlamentonun son dönemde ciddi reform paketleri çıkarttığını kaydetti.

Özelleştirme ile ciddi bir kaynak elde edileceğini belirten Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Su projemiz hızla yürüyor. Bütün ihaleleri bitti. Anamur tarafından başlayan baraj çalışması bitmek üzere. Yakında oraya su pompalanacak. Denizaltında gidecek dev boruların ihalesi yapıldı, döşenmeye başlandı. Karşı tarafta barajın temeli atıldı. Adanın tamamına yetecek Türkiye'den su gidiyor. Bu adanın geleceği ile ilgili en hayati yatırım. KKTC şu anda ekonomik hayat ve turizm olarak... Turizmde otellerde çok ciddi bir doluluk oranı var. Bafra'ya o bölgeye yaptığımız yeni tatil siteleri ve otellerle. Biz de teşvik veriyoruz, Türkiye olarak, sübvanse ediyoruz. KKTC'nin değeri daha da artıyor. Üniversite sektöründe bir marka artık KKTC. İyi üniversitelerimiz orada.''

Güney ile ilişkilerde KKTC ve Türkiye olarak ''adil, eşit şartlarda, iki taraflı, bir federal yapıyı'' talep ettiklerini ifade eden Atalay, KKTC Türkleri'nin referandumda bu konuda sınav verdiğini ancak Güney tarafının yanaşmadığını söyledi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin AB Dönem başkanlığı aldatmacası içinde olduğunu kaydeden Atalay, ''Bunun gururu içinde müzakereleri bile ciddi yürütmez durumdalar. O konuda da biz Türkiye olarak Kıbrıslı kardeşlerimize, müzakerelerin sonucu ne olursa olsun hiç endişeye gerek yok. Gelecek endişesine gerek yok. Türkiye, Kuzey Kıbrıs birdir. Biz birbirimizin yanındayız. Kuzey Kıbrıs'ın daima yanında ve arkasındayız. Orada hiçbir olumsuzluk olmayacak. Buna müsaade etmeyiz. Önemli olan buranın kendi ekonomisini, demokrasisini güçlendirmesi'' diye konuştu.

Atalay, geçmişte Kuzey Kıbrıs'tan Lefkoşe'nin güneyine gidip alışveriş yapıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

''Şimdi artık güneyden kuzeye gelmeler başladı. Çünkü Kuzey Kıbrıs'ta hayat standardı daha yüksek. Güney ekonomik zorluklarla boğuşuyor şu anda. Büyük sıkıntıları var. Biz de onlara diyoruz ki bu küçük adada inadı bırakın. Birlikte bu adayı huzurlu olarak geleceğe taşıyalım.

Adanın geleceği Türkiye ile irtibatlıdır. Suyu ancak Türkiye'den gider. Başka yerden gelemez. Şimdi elektriği de ekleyeceğiz. Bu adanın tamamı için daha garantili bir hayatı sağlayacak. Dolayısıyla biz bu konuda kendimizden eminiz. Siz de kendinizden emin olun. 38 yıl önceki emeklerinizin karşılığı çok büyük. Kuzey Kıbrıs güvenli bir şekilde yoluna devam ediyor. İnşallah güvenli bir şekilde yoluna devam edecek.''

-''Terörlü mücadelede çok boyutlu çalışma içindeyiz''-

Atalay, Irak yönetiminin hava sahasının ihlal edilmemesi yönündeki açıklamalarına ilişkin bir soruya, ''Eğer komşu bir ülkeden size terör saldırıları geliyorsa, teröristler geliyorsa yapılması gereken o ülkenin bunu önlemesidir. Bizim bu konuda üçlü mekanizma çalışmalarımız oldu. O ülkeler bunun sorumluluğunu almalı ve önlemelidir. Türkiye kendi ülkesinden hiçbir yere bu tür şeylere müsaade etmez. Bizim de tercihimiz zaten o devletin, devletlerin bunu önlemesidir. Irak'ın bunu önlemesidir. Biz bunu o zaman hem Irak'a hem de ABD'ye söyledik. Irak topraklarındaki terör oluşumunu önlemeniz lazım. Siz önlerseniz biz önceliği buna veririz. Ama siz önlemezseniz biz kendimiz de bize düşeni yaparız dedik. Bu görüşmelerde bizzat istihbari bilgileri alarak sınır ötesi operasyonlarımız olmaktadır. ABD ve Irak ile işbirliği içinde olmaktadır. Haberdarlık içinde olmaktadır'' diye konuştu.

Atalay, terör örgütünün silah bırakmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek, ''Biz terörle mücadelede çok boyutlu, çok yönlü çalışma içindeyiz. O çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' dedi.

Heyet, kabulün ardından Atalay'a plaket takdim etti.

Kaynak: AA



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,952 µs