En Sıcak Konular

Bizde de var mı?

19 Temmuz 2012 08:45 tsi
Bizde de var mı? Küresel Libor manipülasyonu yerelleşiyor. Kore bankacılık sektörüne ilk soruşturmayı açan ülke olurken skandalın Türk bankalarına bulaşıp bulaşmayacağı merakla bekleniyor

Küresel çapta ABD, İngiltere ve Japonya'da 21 banka üzerinde yoğunlaşan Libor faizi manipülasyonu yerelleşiyor. Yerel soruşturma başlatan ilk ülke Güney Kore oldu. Ülkenin Rekabet Kurumu (KFTC) bu konuda bir çalışma başlattığını açıkladı. Güney Kore'de başlayan bu soruşturmanın ardından skandalın Türk bankalarına bulaşıp bulaşmayacağı merakla bekleniyor.

SKANDALIN KORE VERSİYONU
Güney Kore rekabet otoriteleri şüpheli manipülasyon hareketlerini takibe aldı. Financial Times'e değerlendirmelerde bulunan yetkililer, üç aylık faiz belirlemede yapılan hareketlerle ilgili açıklamalarda bulundular. Üç aylık faizler tüketici kredilerinde benchmark olarak kullanılıyor. Halihazırda küçük yatırımcının zarar gördüğü bankacılık sistemi konusunda internet yayıncılığı yapan Edaily, "Libor skandalının Kore versiyonu" değerlendirmesinde bulundu. KFTC ise yüksek kotasyon verilip verilmediği yönünde araştırma yaptığını açıkladı.

BARCLAYS PANELDEN ÇIKTI
Öte yandan Barclays de Birleşik Arap Emirlikleri faiz panelinden çıktı. Libor skandalının baş aktörlerinden olan, suçu tespit edilip ceza ödeyen ve üst yönetimi istifa eden banka bundan bundan böyle 'Eibor' olarak adlandırılan panelde yer almayacak. Birleşik Arap Emirlikleri bankalararası borçlanma miktarını belirleyen faiz oranları için Eibor faizini kullanıyor. Libor faizinin bir benzeri olan sistemin, Merkez Bankası panelinde 12 banka bulunuyor.

HSBC'DE İLK KELLE GİTTİ
Kara para suçlamasıyla ilgili ABD Senatosu'nun soruşturma başlattığı HSBC'de ilk istifa geldi. Senatodaki oturum sırasında istifasını açıklayan bankanın hukuk direktörü David Bagley, HSBC'nin kendisinin müdürü olduğu uyumluluk biriminde yeniden yapılanmaya gittiğini açıkladı. Bagley, "Ben bütün gruba yeniden yapılanma için en uygun zamanın şu an olduğunu söyledim" dedi. Sadece bu birimdeki görevinden istifa eden Bagley, bankanın bünyesinde çalışmaya devam edecek. Öte yandan HSBC'nin ABD kolunun başkan ve genel müdürü Irene Dorner komisyondan özür diledi. ABD Senatosu'nun daimi alt komitesince incelenen raporda, İran'a ve Suriye'ye yapılan usulsüz işlemler Meksika'daki uyuşturucu lobilerinin faaliyetlerinden elde ettikleri paraları HSBC aracılığıyla yasal gibi göstermiş olabileceği belirtilmiş ve terörün finansmanı da gündeme gelmişti.

NOYER: ADI KARIŞANLAR YARGILANMALI
Fransa Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer Libor faizi skandalı ile ilgili olarak Europe 1 radyosuna değerlendirmelerde bulundu. Noyer skandalı öğrendiğinde 'şoke olduğunu' belirtirken adı karışanların yargılanması gerektiğini belirtti. Traderlara adli suç muamelesi yapılması gerektiğini belirten Noyer, "Olanları öğrenince şoke oldum. Bu da katı regülasyona ne kadar ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor" dedi. 

Sabah




Bu haber 1,021 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,706 µs