En Sıcak Konular

'Bize şantaj yapıyorlar'

16 Temmuz 2012 14:09 tsi
'Bize şantaj yapıyorlar' Suriye krizinde daha önce bazı ülkeleri BM'yi kullanarak savaş çığırtkanlığı yapmakla suçlayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu kez de Batılı ülkeleri "şantajcılıkla" itham etti.


Batılı ülkelerin Birleşmiş Milletler'in (BM) çıkaracağı Suriye kararını desteklemesi için Rusya'ya şantaj yaptıklarını, aksi halde Suriye'de tırmanan çatışmalardan Rusya'nın sorumlu tutulacağının ima edildiğini vurgulayan Lavrov, "Batılı ülkeler BM kararını bloke etmemiz halinde bize BM gözlemcilerinin Suriye'den çekilebileceğini söylüyor" dedi.

Kofi Annan'ın barış planını desteklediklerini vurgulayan Rusya Dışişleri Bakanı, BM'nin hazırlamaya çalıştığı Suriye kararında ise bazı batılı güçlerin belgeleri tahrif ettiğini ve belgelere Esad'ın gitmesi gerektiği anlamına gelecek eklemelerde bulunduğunu da kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın 6 Temmuz'da Paris'te düzenlenen Suriye'nin Dostları Todplantısı'nda, Suriye'deki çatışmaları kastederek "Rusya ve Çin'in bunun bedelini ödeyeceği" anlamına gelen ifadeler kullanmasına göndermede bulunan Lavrov, "Suriye'deki çatışmaların uzamasından dolayı Çin ve Rusya'yı suçlamak ve "bedelini ödeyecekler" demese de bu anlamı ima etmek haddi aşan ifadelerdir" diye konuştu.

Sabah

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın Moskova ziyareti öncesinde basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye krizine yönelik açıklamalarda bulundu.
Suriye'deki durumun giderek daha karmaşık bir hal aldığını belirten Lavrov, sorunun uluslararası boyut kazanmaya başladığını söyledi.
Lavrov, Rusya'nın Esed'i değil, Annan Planını desteklediğini ifade ederek, "Suriye'deki çatışmalar dini bir boyut kazanmaya başladı. Ülkede üçüncü güç olarak nitelendirilen El-Kaide güçleri daha aktif rol oynuyor" dedi.

-"Esed ayrılmayacak"-

Batının Esed'in görevi bırakması için Rusya'dan destek istediğini belirten Lavrov, "Batı bizden Esed'i ikna etmemizi ve koltuğunu kendi iradesiyle bırakmasını sağlamamızı istiyor. Ancak bu gerçekçi bir istek değil. Esed ayrılmayacak. Ancak biz istediğimiz için değil, ülkenin büyük kesimi hala onu desteklediği için" değerlendirmesinde bulundu.

-"Gözlemcileri koz olarak kullanmak kabul edilemez"-

Lavrov, Rusya'nın Suriye'deki BM gözlemcilerinin süresinin uzatılması önerisinde bulunduğunu, ancak Batının Rusya'nın bu önerisi karşısında tehlikeli bir yaklaşımda bulunduğunu belirtti.
Lavrov, "Bize BM'de 7. bölümü kabul etmememiz halinde, önerdiğimiz BM gözlemci misyonunun süresinin uzatılması teklifini onaylamayacaklarını söylüyorlar. Bu tür bir yaklaşım kesinlikle tehlikeli. Çünkü gözlemcileri koz olarak kullanmak kabul edilemez" dedi.

-"Türk jetiyle ilgili bilgileri Ankara'ya verdik"-

Bir soru üzerine, Türk jetiyle ilgili bilgileri Türkiye'ye teslim ettiklerini belirten Lavrov, Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilere de yardım etmeye hazır olduklarını söyledi.

A.A.



Bu haber 1,013 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,791 µs