En Sıcak Konular

Seçmenler o vaatlere kanıyor mu?

10 Temmuz 2007 12:36 tsi
Seçmenler o vaatlere kanıyor mu? Seçmenler 22 Temmuz seçim propagandalarına damgasını vuran 'Mazot 1 YTL'ye inecek', 'ÖSS kaldırılacak', 'emekliye ikramiye' gibi çarpıcı vaatlere inanıyor mu? İşte 23-24 Haziran 2007 günleri arasında Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde yapılan araştı

Seçmen kanmıyor

A&G araştırma şirketinin Milliyet için yaptığı araştırmaya göre seçmen, partilerin 'Mazot 1 YTL'ye inecek', 'ÖSS kaldırılacak', 'emekliye ikramiye' gibi çarpıcı vaatlerine inanmıyor.


Seçmen, 22 Temmuz seçim propagandalarına damgasını vuran çarpıcı vaatlere inanmadı. Seçmenlerin çok büyük bir bölümü "Mazot 1 YTL'ye inecek" ve "ÖSS kaldırılacak" gibi vaatlerin gerçekleşeceğine ihtimal vermiyor.
A&G araştırma şirketinin Milliyet için seçmenlerin seçim vaatleri hakkındaki düşünceleriyle ilgili yaptığı araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Çok sayıda partinin ortak vaatleri arasında yer alan "Mazot 1 YTL olacak" vaadine inananların oranı sadece yüzde 14'te kalırken, ankete katılanların yüzde 86'sı bunun gerçekleştirilemeyeceğini düşünüyor. Çiftçilerin yüzde 85.7'si, esnafın yüzde 82.3'ü mazotun 1 YTL olamayacağını düşünürken, bu vaade en fazla inanan kesim yüzde 16.1'le işsizler oldu.

ÖSS'nin kaldırılacağı vaadine inananların oranı da çok düşük kaldı. Seçmenlerin yüzde 83.3'ü ÖSS'nin kaldırılamayacağını düşünürken, yüzde 16.7'si "yapılabilir" yanıtını verdi. Bu vaade ev kadınlarının yüzde 12.1'i, özel sektör çalışanlarının yüzde 17.5'i, esnafın yüzde 20.4'ü inanırken, en çok inanan kesim yüzde 24.3'le öğrenciler oldu.


Emekli inanmıyor

Seçim meydanlarında yankılanan "emekliye yılda 1 veya 2 maaş ikramiye" vaadi de seçmen tarafından inandırıcı bulunmadı. Bu vaadin mümkün olabileceğini düşünenlerin oranı yüzde 20.8'de kalırken, seçmenlerin yüzde 79.2'si emekliye ikramiye verileceğine inanmıyor. Bu vaade en az inananlar ise emekliler oldu. Ev kadınlarının yüzde 15.7'si, esnafın yüzde 28.4'ü, işçilerin yüzde 28.2'si, devlet memurlarının yüzde 19.1'i, özel sektör çalışanlarının yüzde 37.5'i vaadi "gerçekleştirilebilir" bulurken, emeklilerin sadece yüzde 14.1'i, ikramiyeyi gerçekçi buldu.


DP-AP kökü güçlü

Araştırmada, seçmenlerin aile büyüklerinin hangi parti geleneğinden geldiği de incelendi. Araştırmaya katılanların yüzde 43.5'i bu soruya, "DP-AP" yanıtını verirken, yüzde 28'i köklerinin CHP'den geldiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 18.8'i siyasi köklerinin nereden geldiğini bilmediğini söylerken, yüzde 9.7'si ise "hiçbirisi" yanıtını verdi.
22 Temmuz'da oyunu AKP'ye vereceğini söyleyenlerin yüzde 59.4'ü DP-AP geleneğinden, yüzde 11.1'i ise CHP geleneğinden geldiğini söylerken, DP'ye oy vereceğini belirtenlerin yüzde 73.7'si DP-AP, yüzde 5.3'ü CHP geleneğinden. CHP'ye oy verecek olanların yüzde 77.4'ü CHP'den, yüzde 13.7'si DP-AP'den; MHP'ye oy verecek olanların yüzde 44.7'si DP-AP çizgisinden, yüzde 18.4'ü CHP geleneğinden geliyor. Genç Parti'ye oy vereceğini belirtenlerin yüzde 38'i DP-AP, yüzde 27.8'i CHP kökenli. DTP seçmeninin ise yüzde 12.5'i DP-AP, yüzde 55.4'ü ise CHP geleneğinden.

Araştırmanın künyesi

Araştırma, 23-24 Haziran 2007 günleri arasında Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde, 32 il ve 118 ilçede bunlara bağlı 132 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 1187'si kadın toplam 2 bin 403 denekle, hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapıldı. Hata payı güven sınırları içinde yüzde 1.5 olan araştırmanın yürütüldüğü 32 il şöyle:

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Batman, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İçel, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Rize, Sakarya, Samsun, Trabzon, Van ve Zonguldak.

milliyet



Bu haber 193 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,815 µs