En Sıcak Konular

Çin, ilk deprem uyarı sistemini kuruyor

16 Temmuz 2012 12:03 tsi
Çin, ilk kentsel deprem uyarı sistemini ülkenin güneyindeki Sıchuan eyaletine kuracak. Bu yılın sonuna kadar inşası tamamlanacak erken uyarı sistemi ile halkın depremin yıkıcı dalgaları gelmeden kendini koruyabileceği ifade edildi.

Çin medyasında yer alan haberde, ilk kentsel deprem uyarı sisteminin ülkenin güneybatısındaki Sıchuan eyaletinin başşehri Chengdu'da kurulacağı bildirildi. Bölgede ilk etapta 55 deprem erken uyarı istasyonunun bu yıl içinde kurulması planlandığına yer verildi. Japonya ve Meksika'da kurulan erken uyarı sistemlerine benzer nitelikteki uyarı sisteminde, sismik dalgalardan daha hızlı hareket eden radyo dalgaları kullanılacağı ifade edildi.

Haberde, sistemin tam anlamıyla ne zaman aktif hale geleceği belirtilmezken, sistem devreye girdikten sonra, deprem uyarısının televizyon kanalları, internet ve cep telefonları aracılığıyla kamuoyuna duyurulacağı kaydedildi. Öte yandan, deprem öncesi bilgi, hızlı tren ve metro ağlarındaki yetkililere de bildirilerek, potansiyel bir tehlike durumunda demiryolu sistemini durdurabilecek.

Araştırmalar, yıkıcı deprem dalgaları ulaşmadan 2 saniye önce uyarı verilmesi durumunda, depremin yol açacağı ölümlerin yüzde 25 oranında azaltılabileceğini, uyarının 5 saniye önce verilmesi halinde ise ölü sayısının yüzde 80 düşebileceğini ortaya koyuyor.

Depremin yıkıcı dalgalarının gelişinin onlarca saniye önce duyurulması Japonya'da geçen yıl meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremde binlerce hayat kurtarmıştı. Zira hızlı tren ve metrolar depremi önceden algılayarak hızlarını uygun hale getirerek daha büyük felaketleri engellemişti.



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,596 µs