En Sıcak Konular

Kapatılma, çeteler, sağ, sol, operasyon nerede?

10 Temmuz 2007 12:26 tsi
Kapatılma, çeteler, sağ, sol, operasyon nerede? 2007 inanılmaz gerilimli geçti ama sinirlerin kopma noktası sayılan Haziran ve Temmuz süt liman! Nazar değmesin ama kulislerde, derin mahfillerde ve yazar köşelerinde dillendirilen, ‘olur mu olur’ tehlikeli senaryoların hiçbiri artık ortada yo

Odak noktası AKP’yi iktidardan uzaklaştırma olan ve seri biçimde “akla yakın” bulunarak piyasaya sürülen spekülasyonların neredeyse tamamı ortadan kayboldu.

Tersine temel beklenti içinde bulunduğumuz günlerin tatsız ve büyük olaylara sahne olacağıydı. Bu ardışık ve bağlantılı senaryolar şunları söylüyordu;

AKP Cumhurbaşkanı seçtirmesini önlemek, merkez sağı birleştirerek ortaya çıkacak partinin AKP’nin merkez sağdan oy almasını ve merkez sağın lideri olmasını önlemek, yine seri mitinglerle “laik-İslam kutuplaşması” havası vermek, CHP-DSP birleşmesiyle yine AKP’nin olası sol oylarını törpülemek ve alternatif yaratmak, terör olgusu ile yükselen muhalefeti iktidara yöneltmek, bu bağlamda MHP’ye bir pozisyon sağlamak ve belki de şimdilerde konuşulan MHP-CHP koalisyonuna alan yaratmak.

Aslına bakılırsa bunların yanı sıra daha sert dedikodular da piyasayadu bulunuyordu. Örneğin bir kapatma davası ve/veya yükselen terör gibi. İş seçimlerin iptal edileceği veya erteleneceği söylencelerine kadar varmıştı.

Nereye gitti bu senaryolar?

Artık 22 Temmuz’a çok ama çok az bir süre kaldı ve dillendirilen bu senaryoların ortada olmadığı söylenebilir. Bu ana kadar iddiaların ancak bir tanesi, AKP’nin Cumhurbaşkanı adayının seçilmemesi gerçekleşti.

Örneğin merkez sağ birleşemediği gibi ANAP kesin biçimde DYP büyük olasılıkla TBMM dışı kalacak. Mitinglerin yarattığı sol birleşme gerçekleşti ama umulan alternatif oluşmadı.
 
Gene seçimin en önemli anları sayılan bu günlerde laik-İslam gerilimi hissedilimyor ve CHP bile bu argümanı kullanmıyor. MHP’nin barajı aşma ihtimali bulunmakla birlikte kırıcı etkisi olacak biçimde oy ve sandalye alamayacağı anlaşılıyor. Tabii bağlı olarak MHP ve CHP arasında bir koalisyon oluşma ihtimali de azalıyor.

Son olarak AKP için bir kapatma süreci de gözükmüyor. Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı ve CHP başvurusunu kabul etmeyişi de buna yorulabilir.

Nihayet bir ay içinde yakalanan “çeteler”in yaratabileceği huzursuzluğun engellenmiş olması da senaryoların alan bulamadığı ve kozların bir anlamda AKP’nin eline geçtiğini gösteriyor.



Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,445 µs