iyibilgi ankara iyibilgi ankara

En Sıcak Konular

Dış destekli STK’ları ne etsek?

16 Temmuz 2012 10:53 tsi
Dış destekli STK’ları ne etsek? Türkiye, dış destekli ‘sivil toplum kuruluşları’ için ‘yabancı ajan’ yasası çıkarsa ne olur?. Rusya bu yasayı çıkarma yolunda. Ama her ülkenin şartları farklı. Öyle değil mi?.. iyibilgi ankara

15 Temmuz gazetelerine yansıyan bir habere göre, “Dünyanın önde gelen üç yayın kuruluşunun ekranı Rusya’da karardı.”. Olay şu; CNN, BBC ve Bloomberg, Rusya’nın büyük şehirlerinde kablo üzerinden yayın yapıyordu. Şimdi bu kanallar lisans almadıkları gerekçesi ile yayından kesiliyorlar.

Elbette yetkililer bu uygulamanın ardında siyasi neden yok diyorlar ama ülkedeki muhalifler kıyameti koparıyor. Bu durum zaten demokrasi ülkelerinde, Türkiye’de kabul göremez. Yabancı kanallar Türkiye’de yayın yapıyorlar ve hatta kısa zaman sonra bir yenisi, El-Cezire-Türkçe’nin de yayına başlaması bekleniyor.

Fakat mesele bu değil. Arkası var. Putin yönetiminin meseleye hangi açıdan baktığını anlamak için yine aynı zamanlama ile Rusya Parlamentosu’nun alt kanadından geçen bir yasaya bakmak gerekiyor.

“Rusya Parlamentosu'nun alt kanadında, ülkede faaliyet gösteren ve yabancı kaynaklardan mali destek gören sivil toplum kuruluşlarına (STK) yeni 'kısıtlamalar' getiren bir yasa tasarısı kabul edildi.”

“Yasaya göre; herhangi bir devlet, grup, özel kuruluş veya kişilerden maddi destek gören ve siyasi faaliyet gösteren STK'lar, yasal olarak ‘yabancı ajan’ olarak kayda geçilecek.”

Peki bu tür bir uygulama Türkiye’de mümkün mü? Türkiye’de görev yapan bu tür STK’lara yönelik eleştiriler uzun zamandır var. Hangisi ne kadar doğru hangisi ne kadar yanlış bilinmiyor. Kuşkusuz Türk güvenlik birimleri de bu organizasyonların işleyişini takip ediyordur.

Elbette STK’ların “yabancı ajan” gibi tanımlanmasından bahsetmiyoruz. Fakat dışarıdan şu veya bu amaç için herhangi bir destek alan yapıların yeniden tanımlanması, yani “Türkiye’deki varlık nedeni”nin eksiksiz ortaya konması ve gerekirse kısıtlamalar getirilmesi mümkün olabilir mi?

İlk itiraz nereden gelir, belki ona bakmak anlamlı olabilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,927 µs