En Sıcak Konular

Suriye diplomasisi Moskova'ya kayıyor

16 Temmuz 2012 09:43 tsi
Suriye diplomasisi Moskova'ya kayıyor
16. ayındaki Suriye krizinde Moskova ağırlığını koymaya başladı.

Geçen hafta muhalif gruplarla bir araya gelen Rusya yönetimi, bugün ve yarın Annan'ı ağırlayacak. 4 ayda ikinci kez Rus başkentine gelen BM temsilcisi, Putin ile de görüşecek. Annan'dan hemen sonra çarşamba günü Başbakan Erdoğan, Kremlin'de temaslarda bulunacak. Ağırlıklı gündem yine Suriye krizi.

Rusya, Suriye krizinde ipleri eline almaya başladı. Geçen hafta muhalefetten onlarca ismi ağırlayan Moskova, iki gün boyunca BM Güvenlik Konseyi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ı misafir edecek. Ganalı diplomat, Esed rejiminin en önemli destekçisi Rusya'yı bu tavrından vazgeçirmek için bugün Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la, yarın da Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşecek. Çarşamba günü de Moskova'nın konuğu Başbakan Tayyip Erdoğan olacak. Kremlin, krizin aşılması için Annan Planı'na desteğinin sürdüğünü belirtiyor. Annan geçen hafta Şam, Tahran ve Bağdat'ta temaslarda bulunmuştu.

Moskova'da bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la müzakerelerde bulunacak Annan, yarın da Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya gelecek. Kremlin'den yapılan açıklamada son dört ay içerisinde Annan'ın Rusya'ya ikinci kez ziyaret gerçekleştirdiği hatırlatıldı. Açıklamada, "Rusya, Suriye sorununun çözümü için tek yaşayabilir platform olarak bu planı gördüğü gerçeğinden hareket ediyor." değerlendirmesine yer verildi. Annan geçtiğimiz hafta Şam'a giderek Suriye lideri Esed ile görüşmüş, ardından da Tahran ve Bağdat'ta temaslarda bulunmuştu. Daha sonra Güvenlik Konseyi'ni bilgilendiren Annan, Esed'in geçiş hükümetine sıcak baktığını kaydetmişti. Ancak temasların hemen ardından Suriye ordusunun Hama'daki katliamı geldi. Bir gece 250'den fazla insanı öldüren ordu birliklerinin vahşetine, rejimin destekçisi ülkeler bile sert tepki gösterdi. Rusya ile birlikte Suriye'ye yönelik yaptırım kararlarını BM Güvenlik Konseyi'nde sürekli veto eden Çin, Hama'daki katliamı kınadı..

Annan'ın hemen ardından Moskova'ya günübirlik bir ziyaret gerçekleştirecek Başbakan Erdoğan'ın da, Moskova'yı Esed rejimine verdiği desteği sonlandırmaya ikna etmeye çalışacağı belirtiliyor. Erdoğan ile Putin arasındaki görüşmede Türk F-4 uçağının Suriye tarafından düşürülmesi sorununun da gündeme gelmesi bekleniyor.

Daha önce iki kez Suriye'ye yönelik yaptırım paketlerini veto eden Moskova, askeri müdahaleye yol açacak yeni bir yaptırım paketine yeşil ışık yakmıyor. Askeri müdahale yolunu açan ifadelere işaret eden Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, "Bir kez daha tekrarlıyoruz ki bizim için 7. madde kabul edilemez." dedi. Öte yandan, Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdissi, Tiremse'deki şiddet olaylarını "askeri operasyon" olarak tanımladı. Sözcü, Tiremse'de katliam yapılmadığını savundu. Bu, Suriyeli muhalifler ile BM gözlemcilerinin açıklamaları ile çelişiyor. Şam rejiminin tabii destekçisi İran'dan ise yeni açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Suriye'deki sorunun halledilmesi için bu ülkedeki tarafları bir araya getirmeye hazır olduğunu bildirdi.

zaman

Bu haber 965 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,211 µs