En Sıcak Konular

Rapordan skandal çıktı

16 Temmuz 2012 08:53 tsi
Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının OYAK'la (Ordu Yardımlaşma Kurumu) ilgili şikâyetleri üzerine harekete geçen TBMM, maliye müfettişlerine yaptırdığı araştırmada kuruma ilişkin çarpıcı bilgilere ulaştı.

TBMM OYAK Alt Komisyonu'na sunulan raporda, OYAK'a değerinin çok altında verilen gayrimenkullerle Hazine 'nin zarara uğratıldığı vurgulandı. OYAK'ın Hazine'den devraldığı gayrimenkullerle ilgili araştırmayı tamamlayan Maliye Bakanlığı uzmanları, komisyona sundukları raporda hem OYAK'a hem de Maliye'ye suçlamalarda bulundu. Rapora göre, İstanbul İkitelli'de bulunan ve Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) ait olan 3128 parselin OYAK'a verilmesi sürecinde Hazine zarara uğratıldı.

Zaman'ın 27 Eylül 2007 tarihinde gündeme getirdiği Çorlu'daki 12 dönümlük şehitlik arazisinin OYAK tarafından bir markete kiralanması da raporda yer aldı. OYAK'ın, Milli Savunma Bakanlığı'ndan yıllık cironun binde 3'ü karşılığında kiraladığı market binasını, özel bir firmaya yıllık cironun yüzde 2,5'i karşılığında kiraladığı, böylece cironun yüzde 2,2'lik bölümünü haksız olarak kasasına koyduğu belirlendi. Raporda, şu ifadelere yer verildi: "2003 yılında OYAK 8. Olağanüstü Genel Kurulu'nda alınan 2 No'lu karar gereğince OYPA'nın faaliyetlerine son verilmesinin ardından söz konusu taşınmazlara ilişkin protokoller feshedilmemiş, buna karşılık düzenlenen ek protokollerle OYAK'ın protokol konusu taşınmazları üçüncü kişilere kiralayabilmesi öngörülmüştür. O tarihten bu yana Çorlu ve Gölcük'te bulunan taşınmazlar OYAK'ın tasarrufundadır ve özel bir şirkete, cirodan yüzde 2,5 pay üzerinden kiraya verilerek işletilmektedir. Bir başka ifadeyle OYAK kiracısı olan şirketten cironun yüzde 2,5'i üzerinden kira almakta, buna karşılık aynı cironun binde 3'ünü MSB'ye kira bedeli olarak ödemektedir."

Raporda, OYAK'ın MSB'ye ait Hazine arazilerini rayiç bedelinin çok altında aldığı kaydedildi. Buna göre İstanbul'da 2906 parselin metrekaresine emlakçılar tarafından imarsız halde bile 25 bin lira değer biçilirken, bu bölge OYAK'a metrekaresi 9 bin liradan verildi. OYAK, 1987 yılında metrekaresini 3 bin liradan devraldığı arazi için 5 yıl sonra 150 kat fazla değer biçti. Raporda, "3 bin lira metrekare değeri üzerinden takas ve devredilen taşınmazın değeri, OYAK tarafından imar planının yapılmasından sonra en az 505 bin lira olarak gösterilmiştir. Elbette ki imarın ve aradan geçen zamanın getirdiği bir artışın söz konusu olması kaçınılmazdır. Ancak iki değer arasında 150 kat fark olması, rayiç bedelin yeterince dikkate alınmadığını göstermektedir." denildi.

OYAK'ın Ankara'nın Çankaya ilçesinde Hazine'den 1995 yılında 'imarsız' olarak aldığı ve daha sonra Zirvekent Konut Projesi'ni yaptığı alan da raporda ayrıntılarıyla yer aldı. Raporda, şöyle denildi: "Bu alan, bugün için Ankara'nın en gözde bölgelerinden bir tanesidir. Devir tarihinde de burası oldukça ciddi bir potansiyel taşımaktaydı. Ancak bu dikkate alınmamış ve taşınmazlar imarsız değer üzerinden OYAK'a devredilmiştir. Bugün için Zirvekent'te ortalama daire fiyatlarının 300 bin lira olduğu dikkate alınırsa, OYAK'ın bu taşınmazlardan elde ettiği ve dolayısıyla Hazine'nin kaybı olarak nitelendirilebilecek gelirin boyutları daha iyi anlaşılacaktır."

zaman

Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,749 µs