En Sıcak Konular

Seçmen bilgi kartları gelmeyen vatandaşlar ne yapacak?

10 Temmuz 2007 11:33 tsi
Milletvekili genel seçiminde oy kullanacak vatandaşların 30 Mayıs’ta başlayan seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı işlemi yarın tamamlanacak. Birleşik oy pusulalarının basım işlemi ise tamamlandı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun Seçim Takvimine göre, seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı yarın tamamlanacak. Alınmayan seçmen bilgi kağıtları, oy verme gününde sahipleri tarafından istenildiğinde verilmek üzere sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.
     
Seçmen bilgi kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy kullanabilecekler.
     
Seçmenler, YSK’nın "www.ysk.gov.tr" internet sitesinden hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.
     
Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy verebilecek. Yüksek Seçim Kurulu, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde oy vermenin başlangıç ve bitiş saatlerini 07.00-16.00 olarak belirledi.
     
Bu illerin dışında kalan diğer illerde ise oy kullanma işlemi 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacak.
     
Oy kullanmanın bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek.
     
OY PUSULALARI TAMAM
     
19 Haziran’da birleşik oy pusulasının basımına başlayan YSK, 85 seçim çevresi için ayrı ayrı 14 siyasi parti ile bağımsız adayların yer aldığı pusulaları bastırdı. Tüm bölgelerin pusulalarının basım işlemi tamamlandı ve bölgelere gönderildi.
     
Bağımsız adayların da oy pusulasında yer alması ve bazı siyasi partilerin bazı seçim çevrelerinde seçime girmemesi nedeniyle 85 seçim çevresi için farklı oy pusulası hazırlandı.
     
Üzerinde "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunan beyaz renkteki birleşik oy pusulalarının en üst kısmında "23. Dönem Milletvekili Genel Seçimi Siyasi Partiler Birleşik Oy Pusulası" ibaresi bulunuyor ve bunun altında hangi ilin kaç numaralı seçim çevresine ait olduğunu belirten yazı yer alıyor. Bu yazının altında partilerin amblemi, adı ve parti genel başkanının adı bulunuyor. Bunun altındaki çizgiden sonra ise seçmen tarafından işaretlenecek boş daire yer alıyor.
     
Dairenin altında, o seçim çevresinde seçime katılan milletvekili adaylarının isimleri yazılı bulunuyor.
     
Seçim çevresindeki bağımsız aday sayısına göre, alta ve yana doğru genişletilen oy pusulalarının bu bölümlerinde, bölgenin bağımsız milletvekili adaylarının ismi sıralanıyor.
     
Oy pusulalarının en büyüğü, 88X20 santimetre ile 11 siyasi parti ve 54 bağımsız adayın bulunduğu İstanbul 1. bölge oldu. En küçük oy pusulası da yalnızca 14 siyasi partinin katıldığı, bağımsız adayın bulunmadığı Kırıkkale, Bayburt ve Sinop illerinin pusulası oldu.
    
Bağımsız aday sayısı fazla olan illerde büyük zarflar, diğer illerde ise normal boyuttaki zarflar kullanılacak.
     
milliyet

Bu haber 1,193 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,011 µs