iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Avni Özgürel 22 Temmuz’u anlatıyor!

10 Temmuz 2007 11:27 tsi
Avni Özgürel 22 Temmuz’u anlatıyor! 22 Temmuz’da ne olacak? Hangi parti sandıkta sürpriz yapacak? AKP tek başına iktidar olabilecek mi? iyibilgi sordu Avni Özgürel yanıtladı. iyibilgi özel

Seçim artık kapımızda… 12 gün sonra Türkiye sandık başına gidiyor. Yazılarınızdan da anlaşıldığı üzere partilerin seçim kampanyası boyunca Türkiye’yi yakından izlediniz. Partilerin seçim kampanyalarını da… Seçime 12 gün kala sandık nasıl görünüyor? AKP ile başlayalım…

AKP yine birinci parti olarak çıkacağı. Yüzde kaç alacak? Genelde yüzde kırkların üzerinde ifade ediliyor. Ancak bu sonuçların çok da gerçeği yansıttığına inanmıyorum. AKP bir önceki seçimde olduğu gibi yüzde otuzlar civarında oy alacaktır. Ne çok oy kaybedecektir ne de çok oy kazanacaktır. Ancak vekil sayısında elbette değişim olacak. AKP mevcut oy oranını muhafaza etse bile meclisteki sandalye sayısını muhafaza edemeyecek. Seçim öncesi aday listelerinde yaptığı vitrin yenilemesinin AKP’ye çok büyük bir ilave katmayacağı kanaatindeyim. Askeri bürokrasi nezdinde Erdoğan’ın elini güçlendirebilir. Ancak son olarak şunu söyleyelim: Muhtemelen AKP tek başına iktidar olacaktır.

AKP tek başına kazanırsa, ki kazanır diyorsunuz, seçim sonrasında özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimleri ya da sistemin AKP’yi kabullenmesi açısından bir kriz bekliyor musunuz? Yoksa Türkiye sarsıntılı günleri artık geride mi bırakıyor?

Şahsen kriz beklemiyorum. AKP seçimi tek başına kazansa bile cumhurbaşkanlığı seçimini yine kendi başına yapacak bir çoğunluğu olmayacak. Erdoğan 367’yi geçemeyecek. Bu yüzden uzlaşma arayacak. Zaten Başbakan da bunu açıkça söyledi.

Peki, CHP?

Sanıldığından büyük bir oy patlaması olmaz. Ama oylarını koruyacaktır, belki de bir miktar arttırabilir. Sandalye sayısını da arttırabilir. Ancak kimse CHP’nin tek başına iktidar olmasını beklemesin.

Sizce bu CHP tabanı tarafından başarısızlık olarak algılanır mı? Yani CHP muhalefette olan bir parti ancak iktidarı sarsamıyor ve iktidar olamıyor. Baykal’ın koltuğu tehlikeye girer mi? Yoksa Baykal muhalefetteyken iktidara gelemese bile AKP’ye karşı zafer kazandığını bir şekilde ilan mı edecek?

Baykal geçmiş seçimleri de başarılıymış gibi sunmayı her zaman başardı. Parti içindeki muhalifleri de parti dışına çıkardı. Parti içinde bir sıkıntı yaşamaz. Zaten Baykal’ın sıkıntısı parti içinden ziyade dışarıda kamuoyundan kaynaklanıyor. CHP’nin büyük bir çoğunluğu Baykal’ın liderliğinde partinin devam etmesinin yanlış olduğunu söylüyor. Şöyle bir kıyaslama yapalım: AKP yüzde on oy alıyorsa, Erdoğan yüzde on iki oy alıyor. CHP yüzde on oy alıyorsa, Baykal yüzde sekiz oy alıyor. Bunun gibi…

Sandıkta MHP ne yapar?

Barajı geçeceği kanaatindeyim. Barajı geçmek elbette önceki gibi olmayacak. Yani yüzde yirmilere ulaşması çok zor. Ancak yüzde on beşler civarında bir oya sahip olabilir. Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlar, terör, özelleştirmelere duyulan tepkiler, dış politikada Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı sıkıntılar ve bunlara duyulan tepkiler, ABD ile ilişkiler, AB ile ilişkiler, hepsi MHP’yi meclise doğru hızla itiyor.

MHP barajın altında kalırsa Devlet Bahçeli sizce görevi devreder mi?

O konuda devlet bahçelinin öyle bir tavrı yok. 2002 seçimlerinden sonra da genel başkanlığı bırakmıştı. Ancak parti içinden gelen baskı dolayısıyla görevde kaldı. 2002 seçimlerinin MHP için hayırlı olduğunu düşünüyorum. Çünkü 1999 seçimlerinde alınan sonuç o dönemin şartlarını içinde taşıdığından hormonluydu. Ama 2002’de alının yüzde dokuzluk oy MHP’nin her şartta sağlam diye bakabileceği kemik oy oranıdır. Bunu sağlayabilmek Bahçeli açısından bir başarıdır. Bahçeli ne olursa olsun MHP’yi rayına oturtan bir lider konumunda.

DP’yi nasıl buluyorsunuz? DP 22 Temmuz’da ne yapar?

DP’nin bu seçimde barajı aşacağını düşünmüyorum. Bunun çeşitli sebepleri var. Çok büyük ümitlerle birleşme diye ortaya çıkıp bunun hüsranla sonuçlanmış olması önemli bir etken. Hem DP adı var hem de DYP insanların zihninde. Bu küçümsenecek bir şey değil. Çünkü ikisinin de insanların zihninde önemli bir yeri var. Bunu bir ay içinde değiştirip seçimde başarı beklemek zor. Ama ona ilaveten bu değişimi insanların zihninde yer ettirecek şey Anavatan ile birleşmeydi. O da kalmadı ortalıkta. Bunlar DP’nin işini zorlaştırıyor. Ayrıca DP bize ne vaat ediyor? DP’nin ne söylediği konusunda zihnimde bir şey yok.

Sizce DP’nin şu anki durumunda Cumhurbaşkanlığı seçimleri etkili oldu mu?

Cumhurbaşkanlığı seçimleri hem DYP’yi hem de Anavatan’ı etkiledi. Cumhurbaşkanlığı oylamalarına katılmama kararları ile yayınlanan muhtırayı bir tesadüf olarak görüyorum. Yani bence muhtıradan haberleri yoktu. Ancak her iki partinin bırakın tabanını, teşkilatlarında dahi bu “haberleri var” şeklinde algılandı.

Yahya Bostan
www.iyibilgi.com



Bu haber 1,311 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,667 µs