En Sıcak Konular

'Yeni bir güç...'

14 Temmuz 2012 09:04 tsi
'Yeni bir güç...' Mahir Kaynak'tan uçak krizi yorumu...

Suriye’nin uçağımızı düşürmesi konusunda birçok senaryo yazıldı. Henüz Suriye kara sularında mı yoksa uluslararası kara sularında mı düşürüldüğü konusunda mutabakat yok. Ayrıca uçağın füzeyle mi, yoksa uçaksavar ateşiyle mi düşürüldüğü netlik kazanmadı.

...

Şu soruya cevap aramalıyız. Siyasi sonuçlar yaratan olaylar önceden bir senaryo yazılarak mı gerçekleşir ve önce siyasi hedefler belirlenir ve bunu makul gösterecek olaylar mı yapılır?

...

O zaman şu soruya da cevap aramak gerekir: Bugünkü ülkeler doğal olarak, yani siyasi farlılıklar nedeniyle mi oluştu? Ortadoğu haritasının oluşumunda hiçbir halkın katkısı yoktur. Zaten aynı olan halk siyasi yapılanmadan sonra farklılaşmış Suriyeli Ürdünlü, Iraklı halklar oluşmuştur. Bu haritayı o zamanın üzerinde güneş batmayan imparatorluğu olan İngiltere çizmişti. Şimdi bir güç bu harita günün şartlarına uygun değil yeniden çizilmelidir derse ne cevap vereceğiz?

Karşılaştığımız siyasi olaylar ya ülkeleri yeniden belirlemek ya da olduğu gibi muhafaza edip yönetimlerini yeniden inşa etmek amacı taşımaktadır. Burada en büyük yanılgı geçmişte değiştirilen yapıyı yeniden inşa etmeye çalışmaktır. Mesela bizi bununla itham ediyorlar ve Osmanlı’ya dönüş peşinde olduğumuzu söylüyorlar. Oysa önümüzde dünden daha büyük hedefler var ve bu sadece bizim iyiliğimiz için değil bölgedeki tüm halklar içindir. Bu dünyadaki dengeleri de olumlu etkileyecektir. Yapacağımız hata sadece sınırlarımızın içindeki halkı düşünmek ve bölgeye karşı sorumsuz davranmaktır. Yani biz Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra İngiltere ve müttefiklerinin oluşturduğu yapının muhafızı mıyız yoksa bölgedeki tüm insanların refahı ve güvenliği için mi çalışacağız? Bizim inancımız ve kültürümüz bencilliği reddeder, etrafa iyilik dağıtmayı emreder. Böyle davranırsak biz de faydalanırız.



Bu haber 2,176 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,062 µs