En Sıcak Konular

Yıldız: 'Boru hattı yarına kurulacak değil'

13 Temmuz 2012 14:06 tsi
Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı, Irak'tan nakledilecek bütün petrolleri karşılayacak kapasitede olduğuna dikkati çekerek, "Yeni boru hattının bugünden yarına kurulmasını gerektirecek bir durum yok" dedi."

Aksa Enerji tarafından Bolu'nun Göynük ilçesinde kurulacak termik santralin temel atma töreni öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Bakan Yıldız, Türkiye'nin artan elektrik ihtiyacını yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılama gayretinde olduklarını söyledi.

Yaklaşık 11,5 milyar ton civarında yerli kömür rezervinin olduğunu belirten Yıldız, "Termik santraller 4-5 yıllık yatırım süresini gerektiriyor. Doğalgaz santrallerine göre daha güç kuruluyor ama rekabet edilebilirliği daha yüksek. Bu açıdan bütün yatırımcıların yerli kömür ile ilgili ihalelere katılmalarını tavsiye ederiz" diye konuştu.

Bakterilerle kömürden gaz üretilecek

Yerli kömürden elektrik üretiminin dışında da yararlanılması için Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) Ar-Ge çalışmalarının bulunduğunu bildiren Yıldız, bakterilerin kömürle etkileşim içinde olacağı bir sistem üzerinde çalışıldığını söyledi.

Bakan Yıldız, yılda 10 bin ton kömürün işleneceği ve 28 milyon dolara mal olacak bir tesis kurulacağını belirterek, "Bakterilerin kömürü yemesi esasına dayanan işlem sonucunda 600 bin metreküp konutlarda kullanılacak metan elde edilecek, 3 milyon 400 bin litre hümik asit üretilecek. Bu yatırım, kamu ve özel sektör ya da sadece özel sektör eliyle her yerde yapılabilecek nitelikte" dedi.

Nükleer ile Rusya'ya bağlılık azalacak

Akkuyu'da yapılacak nükleer güç santralinin 3,6 milyar dolarlık doğalgaz ithalatının önüne geçeceğini vurgulayan Yıldız, iki nükleer güç santralinin üretime geçmesiyle 7,2 milyar dolarlık doğalgaz ithalatının önleneceğini, bunun da Rusya'ya bağımlığı azaltacağını dile getirdi.

Bir gazetecinin, Irak ile yeni boru hattının söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine Bakan Yıldız, şunları söyledi:

"Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı, Irak'tan nakledilecek bütün petrolleri karşılayacak kapasitededir. Yani yeni boru hattının bugünden yarına kurulmasını gerektirecek bir durum yok. Ancak burası 70 milyon tonluk kapasitesini doldurduktan yeni hat sonra söz konusu olabilir. Mevcut hat yüzde 33'ler civarında kullanılıyor. Bizim isteğimiz, bu hattın tam kapasiteyle kullanılması. Bu hattın önümüzdeki yıla kadar yarım kapasiteyle kullanılmaması halinde kullanım kapasitenin yarısı kadar Türkiye'ye ödeme garantisi vermişlerdi, bizim anlaşmamız bu yönde. Biz Irak'ın bütün petrol ve doğalgaz politikalarının Irak'ın bütününün yararına kullanılması halinde destek verdiğimizi beyan ediyoruz."

Samsun-Ceyhan petrol boru hattı

Irak ile özel sektör eliyle yapılan petrol ticaretinin günlük 5-10 tanker gibi mütevazi rakamlarla başladığını belirten Yıldız, ham petrol karşılığında petrol ürünleri ihtiyacının karşılanmasına yönelik uygulamanın ileriki dönemde 100-200 tankere kadara ulaşacağını kaydetti.

Bakan Yıldız, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesinden 7-8 aydır Rusya ile yürütülen görüşmelerde bir durgunluk dönemi yaşandığını ifade ederek, bu durumun hattın buraya petrol tedarik edecek şirketler tarafından yeterince anlaşılmamasından kaynaklandığını söyledi.

aa



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,478 µs