En Sıcak Konular

Arınç neden vazgeçti?

9 Temmuz 2007 17:36 tsi
Arınç neden vazgeçti? Meclis Başkanı Bülent Arınç bugün yaptığı ilginç bir açıklama ile bir sonraki dönemde Meclis Başkanlığı’na adaylığını koymayacağını ima etti. Peki, gerçekten bu karara vardıysa, Arınç’ın Meclis Başkanlığı’ndan vazgeçmesinin ardında yatan

Meclis Başkanı Bülent Arınç, konuk olduğu bir televizyon programında bir sonraki dönem ile ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. Arınç Meclis Başkanlığı ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta “5 yıl boyunca dolu dolu bir Meclis Başkanlığı yaptım, yeni dönemde Meclis Başkanı olma konusunda ısrarlı olmayacağım” dedi. Haber kaynakları tarafından “Arınç Meclis Başkanı olmayacak” şeklinde yorumlanan bu sözler özellikle AKP içinde yeni bir siyasi yönelimi mi temsil ediyor? Bu önemli bir soru işareti.

Arınç’ın, gerçekten de aday olmama kararı aldıysa, siyasi yaşamında önemli bir adımın arifesinde olduğu söylenebilir. Ancak bu meselenin kişisel boyutu… Arınç’ın özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında oynadığı ileri sürülen rol düşünüldüğünde, “Meclis Başkanlığı’na aday olmayacağım” iması farklı açılımları olan bir açıklamaya dönüşüyor.

Meclis Başkanı Arınç’ın AKP’nin Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde etkin rol oynadığı ileri sürülmüş, üstelik son gece yaptığı müdahaleyle Vecdi Gönül’ün yerine Abdullah Gül’ün aday gösterilmesini sağladığı belirtilmiş, bu yüzden çıkar krizden büyük oranda sorumlu tutulmuştu. Arınç’ın Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde “dindar cumhurbaşkanı seçeceğiz” şeklinde yaptığı açıklama da “Arınç AKP’yi zor durumda bırakıyor” yorumlarına yol açmıştı. Üstelik Cumhurbaşkanlığı seçimleri Arınç’ın “tek sabıkası” değil… 1 Mart tezkeresinde Arınç’ın oynadığı etkin rol Türkiye’nin Amerikan askerlerine topraklarını açmasının önüne geçmişti. Ancak AKP yönetimi bu iddiaları hiçbir zaman kabul etmedi.

AKP yönetimi Arınç için söylenenleri kulak arkası ediyormuş gibi görünse de aslında bu iddiaları önemsediği Erdoğan’ın milletvekili aday listelerini oluştururken ortaya çıktı. Çünkü AKP’nin milletvekili aday listelerinde Arınç’a yakın birçok ismin “üstü çizilmişti!” Bu Arınç’ın “yalnızlaştırılması” olarak yorumlandı. Özellikle Doğan grubuna ait basın kuruluşlarında “Arınç gibilerden kurtulun, merkeze gelin” şeklindeki söylemlerin ağırlık taşıdığı o günlerde Meclis Başkanı’nın nüfuz alanının daraltılması, “AKP merkeze geliyor, gelirken Milli Görüş çizgisinden uzaklaşıyor” yorumlarına yol açmıştı.

İşte bu yüzden Arınç’ın “meclis başkanlığı için ısrarlı olmayacağını” söylemesi önem kazanıyor. Arınç’ın nüfuz alanı kırıldığı için seçilemeyeceğini düşünmesi bu imasında önemli bir etken olabilir mi? Bu büyük bir olasılık. Ancak Arınç’ın aday olmayabileceğine dair imasının gösterdiği önemli bir şey daha var. O da AKP içindeki –Erdoğan-Gül-Arınç üçlüsünden oluşan- troykanın, Erdoğan’ın lehine dağılması ve Erdoğan’ın sol ve liberal kesimden desteklediği ekibiyle artık daha çok merkeze gelmesi. Bu Türkiye’nin daha çok rahatlaması anlamına gelebilir mi? Belki de… Ancak orta ve uzun vadede Erdoğan’ın güç kazanacağı, ancak partinin kendisinin güç kaybetmeye başlayacağı bir AKP ile karşılaşmak şaşırtıcı olmayabilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 792 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,905 µs