En Sıcak Konular

Türkiye'yle iyi geçinmek Yunanistan'ın yararına

9 Temmuz 2012 15:49 tsi
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Yunan Dışişleri Bakanı'nın açıklamalarını da değerlendirdi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Bir an evvel Suriye'de barışın hakim olmasını ve hiçbir ayrım yapmadan bütün Suriyelilerin huzur içinde yaşamasını istiyoruz. Bunun için uluslararası çalışmalarımızı bütün hızıyla sürdürüyoruz'' dedi.

Bağış, AB Bakanlığı'nda Atlantic Council Üst Düzey Yöneticisi Ross Wilson'ı kabul etti. Suriye'de yaşanan olaylara ilişkin, Türkiye'nin ilk günden itibaren Beşşar Esed'in bu zihniyetle Suriye'yi yönetemeyeceğini başından beri vurguladığına dikkati çeken Bağış, ''Biz geçmişte Kaddafi'nin Libya'yı yönetemeyeceğini vurgulamıştık. Hüsnü Mübarek'in bu zihniyetle Mısır'ı yönetemeyeceğini vurgulamıştık. Esad'ın da bu zihniyetle Suriye'yi yönetemeyeceğini, kendi halkını katleden, kendi şehirlerini bombalayan bir zihniyetin hiçbir şekilde yönetimde bulunamayacağını vurguladık'' diye konuştu.

''Bir an evvel Suriye'de barışın hakim olmasını ve hiçbir ayrım yapmadan bütün Suriyelilerin huzur içinde yaşamasını istiyoruz. Bunun için uluslararası çalışmalarımızı bütün hızıyla sürdürüyoruz'' diyen Bağış, Beşşar Esed'in kendi halkına zulümlere devam etmesini üzüntüyle karşıladığını kaydetti.

 Almanya'ya giden turist kafilesine uygulanan vize muamelesinin sorulması üzerine Bağış, uygulana vizenin kafilenin tamamına değil sadece Schengen kuralları çerçevesinde hareket etmeyen 8 kişinin böyle bir muameleye tabi tutulduğunu kaydetti. Avrupa Birliği Hukuk Başkanlığı'nın konuyu incelediğini ifade eden Bağış, şunları söyledi:

"Konu ile alakalı Alman makamları ile gerekli görüşmeleri yapıyoruz. Hiçbir vatandaşımızın hiçbir ülkenin kapısından geri çevrilmesine seyirci kalamayız. Ama vatandaşlarımızın da Schengen'in kurallarını iyi bilerek Schengen'i alırken onun kurulları ile ilgili kendilerine yapılan bilgilendirme çerçevesinde hareket etmelerini önemsiyoruz.

Schengen vizesi alındığı zaman ilk olarak Schengen'i veren ülkeye ziyaret edilmesi gerekiyor. Yani vize İtalyan Başkonsolosluğu'ndan aldığında bir Schengen vizesi ile AB üyesi bütün ülkelere gidebilseniz bile ilk önce İtalya'ya gitmeniz daha sonra diğer ülkelere ziyaret edebilmeniz söz konusu. Almanya, İspanya ve İtayla gibi ülkelerden alınan vizelerde problem çıkartmış. Eğer herhangi bir şekilde uluslararası hukukun kuralları dışına çıkıldığı anlaşılırsa gerekli hassasiyeti göstereceğiz."

-"Taç giyen başa akıl gelir"-

Yunan Dışişleri Bakanı'nın açıklamalarını da değerlendiren Bağış, Dimitris Avramopulos'un esasen Türkiye'nin dostu bir siyasetçi olduğunu söyledi. Yunan Bakanın göreve gelmesinden bu yana en az beş kere telefon görüşmesi yaptıklarını hatırlatan Bağış, bu açıklamaları güven oylaması öncesindeki iç siyasete yönelik mesajlar olarak değerlendirdi.

Yunan Dışişleri Bakanı'na Anadolu'daki "taç giyen başa akıl gelir" sözünü hatırlatan Bağış, ''Türkiye ile iyi geçinmek Yunanistan'ın da yararına. Türkiye'ye dostluk gösteren dostluk görür'' diye konuştu.

Kaynak: AA



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,129 µs