En Sıcak Konular

Erbakan hem sever, hem döver

9 Temmuz 2007 16:03 tsi
Erbakan hem sever, hem döver TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Eğer Meclis kendi cumhurbaşkanlığı seçimini bugüne kadarki anayasa kurallarıyla yapmak isterse, 10 Ağustostan sonraki süreci kullanabilir" dedi.

      Manisa Belediyesi Akpınar Mesire Yerinde soruları yanıtlayan TBMM Başkanı Bülent Arınç, 22 Temmuzda yapılacak milletvekili genel seçimleri hakkında açıklamalarda bulundu. 4 Kasımda yapılacak seçimin, meclis kararıyla 22 Temmuza alındığını hatırlatan Arınç, bu kararın alınmasından sonra siyasi partilerin açıklanan seçim takvimine göre çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.
      Özellikle barajı aşma aşamasında olan partilerin yoğun şekilde çalıştığını söyleyen Arınç, parti liderlerinin yürüttüğü propaganda çalışmalarının ve mitinglerin, görsel ve yazılı basında yer aldığını belirtti. Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
      "Çok sıcak bir mevsimdeyiz, çok sıcak bir çalışma yapıyoruz. İki sıcaklık birleşince bazen de rahatsızlıklar çıkabiliyor. Çünkü gölgede 40 dereceyi bulan sıcaklıkların olduğu günlerdeyiz ama ben meydanlara
      bakıyorum. Her şeye rağmen binlerce, on binlerce insan kendi partilerine destek vermek için bu toplantılara katılıyorlar. Yani sıcak bir seçim çalışmasını hepimiz takip ediyoruz."
     
     22 TEMMUZDAN SONRAKİ TABLO
      Milletvekili seçiminden sonra AK Partinin tek başına iktidar olacağını öngördüğünü dile getiren Arınç, "milletvekili sayısının, şu veya bu olmasının" çok önemli olmadığını söyledi. 2002 seçimleriyle Türkiye’nin 2 partili bir parlamento yapısına alıştığını ve bunu benimsediğini
      belirten Arınç, bunun dünyanın çağdaş ülkelerinde daha çok rağbet edilen bir siyasi çalışma olduğunu ifade etti. 2002 yılından sonraki süreçte aslolanın, güven ve istikrar olduğuna değinen Arınç, ekonomi ve siyasi hayatta istikrarın tek parti hükümetiyle, AK Parti tarafından sağlandığını dile getirdi. AK Parti’nin "hizmet, üretim ve demokrasi" kelimelerini kullanarak halkın yine istikrara sahip çıkmasını istediğini kaydeden Arınç, muhalefet partilerinin de eleştirilerinin olacağını, onların da belli oranda parlamentoda yer alacağını söyledi. Meclis sonrası çıkabilecek parlamento yapısıyla ilgili olarak da Arınç, şöyle konuştu: "CHP’nin geçmiş dönem meclis çoğunluğunu az çok tekrarlayabileceğini düşünüyorum. DSP ile ittifak yapmış olmasına rağmen büyük bir sıçrama görülmeyecektir. Bunun yanında bir üçüncü partinin çok az sayıda, yani kıl payıyla barajı aşarak, meclise girmesi de mümkündür. Özellikle ANAVATAN’ın seçimlere girmemesi, DYP’nin yeterli performansı göstermemesi nedeniyle baraj sorununu yaşıyor olması nedeniyle MHP’nin bir ölçüde barajı aşma ihtimalinin bulunduğunu söylüyorum. Ancak çıkaracağı milletvekili sayısı CHP ile birlikte olsa bile bir alternatif hükümet ortaya çıkarmayacak ve AK Parti’nin tek başına iktidarını etkilemeyecektir." Bağımsız adayların durumunu da değerlendiren Arınç, bağımsız adayların yerel siyaset ile ilgili olduğunu belirterek, Ege Bölgesi’nde bağımsız milletvekili seçilebileceğine inanmadığını, ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden 20 civarında bağımsız milletvekilinin meclise girebileceğini söyledi.
     
     CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
      Anayasa Mahkemesinin aldığı son kararın doğru olduğunu ifade eden Arınç, bu çıkan kararla birlikte 21 Ekim’de söz konusu anayasa değişikliklerinin halk oyuna sunulacağını söyledi. Arınç, 22 Temmuz’dan sonra Yüksek Seçim Kurulu’nun kesin seçim sonuçlarını açıklamasının ardından başlayacak süreçte, 10 Ağustos’taki Meclis Bakanlığı seçiminden sonra yaşanacak gelişme sürecini şöyle anlattı:
      "Eğer meclis kendi cumhurbaşkanlığı seçimini bugüne kadarki anayasa kurallarıyla yapmak isterse, 10 Ağustos’tan sonraki süreci kullanabilir.
      Bu takdirde anayasa oylamasının kabul edilmesi halinde de cumhurbaşkanının on ikincisinin halk oylamasıyla seçilmesi gündeme gelebilir." Mevcut durumda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in görevinin sürdüğünü ifade eden Arınç, ortada cumhurbaşkanlığı makamı için "boşalma olması hali"nin bulunmadığını, dolayısıyla anayasa değişiklikleri yapılıncaya kadar Cumhurbaşkanı Sezer’in bu göreve devam edebileceğini, halk oylamasından sonra yapılacak anayasa değişikliğiyle yeni Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilebileceğini söyledi.
     
     SINIR ÖTESİ OPERASYON
      Arınç, sınır ötesi operasyon konusunda da hükümetin bu konunun önemini bildiğini ve takip ettiğini belirterek, yapılacak olası bir sınır ötesi operasyon için hükümetten talep gelmesi durumunda, Meclisin hemen toplanabileceğini söyledi.
     
     NECMETTİN ERBAKAN’IN SÖZLERİ
      Arınç, eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın bir televizyon kanalında kendisiyle ilgili yaptığı açıklamalarla ilgili olarak da Erbakan ile yıllarca birlikte olduklarını belirterek, Erbakan’ın yaşça ve siyaset açısından büyükleri olduğunu dile getirdi. Arınç, şöyle dedi:
      "Hocamızın bize karşı tavrı hem döver hem sever tavrıdır. Dolayısıyla bugün söylediklerini ben, siyaset anlayışını bildiğim için garipsemiyorum. Bundan dolayı sevinmeyiz, bundan dolayı üzülmeyiz. Ama bugün biz AK Parti’de siyaset yapıyoruz. Mesele gömlek çıkarmak, gömlek giymek meselesi değildir. Biz AK Parti’nin kuruluşunda görev almış insanlarız. Düşündük, taşındık Türkiye için böyle bir siyaset anlayışının daha uygun olduğuna karar verdik." Erbakan’ın eleştirilerine ve sevgisine saygı duyduğunu belirten Arınç, bundan sonra Erbakan ile siyasette beraberliklerinin söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.

Milliyet



Bu haber 284 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,817 µs