En Sıcak Konular

KCK davasının 5'inci duruşması başladı

9 Temmuz 2012 11:47 tsi
PKK terör örgütünün şehir yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 140'ı tutuklu 205 sanık hakkında İstanbul'da açılan davanın 5'inci duruşması başladı.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya, Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın da aralarında bulunduğu 134 tutuklu sanık ile 8 tutuksuz sanık katıldı. Duruşmaya, Ragıp Zarakolu'nun da aralarında bulunduğu diğer tutuksuz sanıklar katılmadı.

Duruşmada, söz alan sanık avukatlarından Baran Doğan, kamuoyunda ''3. Yargı Paketi'' olarak bilinen 6352 sayılı Kanun'un 1. geçici maddesinin ''31 Aralık 2011 tarihine kadar, basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce ve kanaat açıklama yöntemleriyle işlenmiş olup, temel şekli itibarıyla adli para cezasını ya da üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı yürütülen soruşturma ve kovuşturmaların ertelenmesine karar verilir'' hükmünün yer aldığını hatırlattı.

Doğan, ''Yasama organı, bu yasayı yaparken, özel yetkili mahkemelerin uygulamalarını hukuksuz bulduğunu, adil yargılama yapamayacağını ortaya koymuştur. Bunun üzerine de yeni mahkemeler kurmuştur. Bu mahkemelerin daha adil yargılama yapacağı ifade edilmiştir. Şu anda mahkemeniz geçici bir mahkemedir. Kapatılacakları kesindir. Ancak heyete ne olacağı, sizin ve bizim tarafımızdan bilinmemektedir. Bu da yargıç güvencesini ortadan kaldırmaktadır. Yargıç güvencesi, adil yargılanma hakkının önemli bir parçasıdır'' diye konuştu.

3. Yargı Paketi'ne ilişkin kanunun geçici 1. ve 2. maddesi açısından Anayasa'ya aykırılık olduğu iddiasında bulunan Doğan, Anayasa'ya aykırılık iddialarının kabul görmesi durumunda söz konusu maddelerin iptal edilmesi uzun süre alacağından tutuklu sanıkların tahliyesine karar verilmesini istedi.

Anayasa'ya aykırılık iddialarına ilişkin talepleri diğer taleplerle birlikte 13 Temmuz'da değerlendireceklerini belirten mahkeme heyeti başkanı Ali Alçık, rahatsızlığı nedeniyle hastaneye sevk edilmesi talep edilen tutuklu sanık İhsan Yelez'in de bir dilekçeyle mahkemeye başvurması halinde isteminin hemen karara bağlanacağını kaydetti.

Duruşmaya, TRT spikerleri Ömer Faruk Zora ve Muammer Demiröz'ün 174. sayfasından itibaren iddianameyi okumasıyla devam ediliyor.



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,636 µs