En Sıcak Konular

Karayılan'ın Öcalan hesabı

9 Temmuz 2012 10:44 tsi
Karayılan'ın Öcalan hesabı "Karayılan’ın “Biz Öcalan’a ev hapsi değil özgürlük istiyoruz” demesi aslında “Öcalan ebediyen İmralı’da kalsın” demektir. PKK savaşarak Öcalan’ı İmralı’dan çıkaramaz."

Taraf gazetesi yazarı Orhan Miroğlu ile Star gazetesinden Fadime Özkan'ın yapmış olduğu röpotajdan ilgili kısım:

Oslo sürecinde ve evvelinde de benzer bir görüş yeniden ağırlık kazanmıştı aslında?

Oslo sürecinde barışa yakın bir PKK vardı evet. Çünkü Öcalan inisiyatif almış görünüyordu, tıpkı 1999’daki gibi. Ama Silvan hadisesi aynı zamanda Suriye Baası’nın da geleceğinin belirlendiği bir dönemin başlangıcında gerçekleşti. PKK bu ülkede başaramadığı şeyi Suriye’de başarabileceğini, orada statü kazanabileceğini düşündü. Çünkü Türkiye’de olmadı bu ve kısa vadede olacak gibi de görünmüyor.

Suriye’de durum PKK açısından nedir?

Suriye’de bildiğim kadarıyla 30’un üstünde Kürt sivil partisi var ve bu partiler politik mücadele yöntemlerini tercih ettiler. PKK ise, Özgür Suriye Ordusunun dışında silahı olan tek grup. PKK’nin Suriye yönetimine karşı silahlı eylemi yoktur ama. Tam tersine orası, Türkiye’deki silahlı mücadelenin yürütülmesi için bir üs gibi kullanılıyordu. Şimdi ise durum değişmiş görünüyor. PKK kendi silahlı gücünü Suriye Özgür Ordusuyla birlikte Baas’a karşı değil Kürt partilerine karşı ve giderek arasında büyük gerilimler oluşan Suriye Özgür Ordusuna karşı kullanmaya yakın bir pozisyonda duruyor. Esat’ın ömrü bir yıl daha uzasa, PKK silahlarını Özgür Suriye Ordusuna da yöneltebilir. Dolayısıyla bu süreçte PKK’nin silah bırakacağı umulmamalı. Başbakan’ın “Silah bırakılırsa her şeyi konuşuruz” talebi çok açık bir talep aslında ama bunun PKK açısından içinde bulunduğumuz konjonktürel sebepler dolayısıyla bir karşılığı yok.

Zana’nın Hürriyet röportajından birkaç gün önce Amerikalı diplomatlarla görüştüğü, Talabani’nin PKK’ya silah bıraktırmak için devreye girmesinde İngiliz ve Amerikalıların etkili olduğu ve aynı merkezlerin BDP’liler dahil herkese “Türk hükümeti sorunu çözmeye çalışıyor, silah bırakın ve konuşarak çözüm arayın” dediği biliniyor. Zana’nın Öcalan’ın bilgisi dahilinde inisiyatif aldığı da söyleniyor. Ne dersiniz son hamlenin ardında Öcalan’a giden bu teklif mi vardı?

Bir tahmin yapmam gerekirse Öcalan’a şunlar söylenmiş olabilir: “10 yıl öncesinin PKK’sı yani senin bıraktığın PKK bugün yok. PKK Türkiye’ye karşı uzun vadeli savaş öngörüyor ve bunda senin bir kazancın yok. Savaş sürerse, ufukta senin için siyaset yapma, ev hapsi ve muhtemel bir özgürlük de kısa vadede görünmüyor. PKK de senin koşullarınla ilgili değil, savaşmayı tercih ediyor”

Ama hem PKK hem BDP Öcalan’a ev hapsi konusunda çok talepkar görünmüyorlar mı?

Olabilir. Ama hem askeri çözüm sürecindeyiz demek hem Öcalan’a ev hapsi talep etmek birbiriyle çelişmiyor mu? Öcalan’a ev hapsi asker cenazelerinin gelmeye devam ettiği bir ortamda nasıl mümkün olacak? Karayılan’ın “Biz Öcalan’a ev hapsi değil özgürlük istiyoruz” demesi aslında “Öcalan ebediyen İmralı’da kalsın” demektir. PKK savaşarak Öcalan’ı İmralı’dan çıkaramaz.



Bu haber 1,004 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,771 µs