En Sıcak Konular

Türkiye ve Fransa'nın bölgesel işbirliği

7 Temmuz 2012 08:10 tsi
Türkiye ve Fransa'nın bölgesel işbirliği Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin, Fransa ile ikili ilişkileri ileriye götürmek konusunda kararlı olduğunu söyledi.



Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius Fabius ile Paris'e geldiğinin ilk günü ikili görüşmede bulunan ve ertesi gün "Suriye Halkının Dostları" toplantısına katılan Davutoğlu, temaslarıyla ilgili Paris Büyükelçiliği'nde basın toplantısı düzenledi. Fabius ile yaptığı görüşmenin oldukça olumlu geçtiğini kaydeden Davutoğlu, Türkiye ile Fransa'nın çok köklü ve tarihi ilişkilere sahip olduğunu belirterek, "vizyoner ve pozitif bir anlayışla ilişkileri ileriye götürmek konusunda iki tarafın da kararlı olduğunu" ifade etti. Davutoğlu, bunun için iki ülke arasındaki üst düzey temasların artırılacağını ve parlamentolararası dostluk gruplarının temaslarını yoğunlaştıracağını söyledi.

Türk-Fransız ilişkilerinde ocak ayında yaşanan krizden sonra Türkiye'nin uygulamaya koyduğu tedbirleri artık kaldırdığını ifade eden Davutoğlu, en kısa zamanda Bordeaux ve Nantes kentlerindeki başkonsolosluk binalarının hizmete gireceğini ve yine Paris'te Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılması için söz aldıklarını söyledi. Fransa'nın, Türkiye-AB ilişkileri konusunda daha pozitif bir yaklaşım içinde olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Dünkü görüşmede, Fransa'da eski iktidarın 5 fasılda yaptığı engellemenin kaldırılmasını gündeme getirdim. Onlar da bu konuya daha olumlu yaklaşacaklarını ifade ettiler. Önümüzdeki dönemde olumlu gelişmeler olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Fransa arasında geçen yıl Ekim ayında varılan terörle mücadele konusu anlaşmasının aynen devam ettiğini kaydeden Davutoğlu, istihbarat bilgisi akışının karşılıklı olarak devam edeceğini söyledi. Davutoğlu, Türkiye ve Fransa'nın birçok bölgesel konuda da işbirliğini geliştirerek artıracağını söyledi.

"Suriye Halkının Dostları" toplantısına değinen Davutoğlu, geçiş hükümetinin yürürlüğe girmesinin önemini vurguladı. Davutoğlu, "Suriye'de geçiş hükümetinin yürürlüğe girmesi, Esed döneminin bittiği anlamına gelir" dedi. Suriye'de işlenen insanlık suçlarına kimsenin kayıtsız kalamayacağını vurgulayan Davutoğlu, krizin sona erdirilmesi için diplomasideki bütün imkanların seferber edileceğini söyledi.

Davutoğlu, Suriye toplantısına katılan bazı ülke dışişleri bakanlarıyla ikili temaslarda bulunduğunu anlattı. 

Zaman



Bu haber 907 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,617 µs