En Sıcak Konular

Yıldız: Petrol fiyatındaki artış spekülatif

6 Temmuz 2012 16:20 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, benzindeki fiyat artışlarının ham petrol fiyatları ile ilişkisini hatırlattı ama son dönemde petroldeki artışın spekülatif olduğunu ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Basra petrolünün Kerkük üzerinden Ceyhan'a ve oradan da dünya pazarlarına ulaşmasıyla ilgili olarak Irak Merkezi Hükümet ile Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattının kapasitesinin artırılmasına dönük ön çalışmayı yaptıklarını bildirdi.

Bakan Yıldız, Devecihan Kültür Merkezi'nde düzenlenen Edirne İl Koordinasyon Kurulu toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yıldız, bir gazetecinin Basra petrollerini Kerkük üzerinden Ceyhan'a taşıyacak boru hattı rehabilitasyonunu sağlayacak anlaşmanın Irak Merkezi hükümeti ile yapıldığını anımsatması üzerine, Irak'ın petrol ürünlerinin ihtiyacının karşılanması amacıyla gerek Irak Merkezi hükümeti ile gerekse Irak'ın Kuzeyindeki Bölgesel Yönetimi ile toplantılar yaptıklarını söyledi.

Bu toplantılarda, Irak Merkezi Hükümet ile Bölgesel yönetiminin, Irak'ın petrol ürünleri ile ilgili ihtiyaçlarını zamanında karşılayamadıklarını Türkiye'ye ilettiklerini vurgulayan Yıldız, ''Gerekli yazışmaları yaptıktan sonra biz de onun önünü özel sektör marifeti ile açıyoruz' dedi.

Bunu, her zaman olduğu gibi Merkezi Irak hükümetinin hassasiyetlerini de dikkate alarak yaptıkları bir işlem olduğun anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

''Aynı zamanda yalnızca kuzeydeki bölgesel yönetim ile değil, aynı zamanda Basra ile Güneyi ile de yürüttüğümüz çalışmalar vardır. Bu çalışmalarda en son Saint Petersburng'ta, önceki hafta Rusya'da değerli meslektaşım, kardeşim, Irak Petrol Bakanı ile birlikte yaptığımız toplantıda, Basra'dan gelecek olan ham petrolün sadece Hürmüz Boğazı ve denize açık bir bölge tarafından dünyaya sunulmasının yanında, aynı zamanda Ceyhan üzerinden de kapasitelerinin artırılmasına dönük bir çalışmalarından bahsettiler. Biz bu çalışmalarına olumlu katkı sağlayabileceğimizi söyledik. Kerkük-Yumurtalık ham petrol hattının kapasitesinin artırılmasına dönük ön çalışmasını yaptık.

Bunun önemli değerli bir çalışma olduğu kanaatindeyim. İnşallah heyetlerimiz karşılıklı görüşecekler. Bağdat'ta ve Türkiye'de toplantılar yapılacak. Öncelikle hedefimiz 15 yıllığına anlaşmasını uzattığımız Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattının, kapasitesinin artırılmasına dönük olacaktır. Ve bu kapasite tam olarak kullanıldıktan sonra eğer varsa talep, bunu artırmak yönünde olacaktır.

Diğer taraftan yaklaşık 1200 kilometrelik Irak içindeki boru hattının geliştirilmesine, kapasitesinin artırılmasına dönük bir çalışmaya da Türkiye sıcak bakmaktadır. Türkiye, böyle bir çalışmanın içinde bulunabileceğini böyle bir iradeyi belirtmiştir.

Bu çalışma, Türkiye'nin stratejik boru hatlarıyla alakalı önemini güçlendirmektedir. Dost ve kardeş ülkemiz Irak ile yapacağımız projelerin geliştirilecek olması bizim için de fayda vericidir. Irak'ın normalleşmesine konulacak katkıyı daha da artıracaktır. Heyetlerimiz bu teknik çalışmaları tamamladıktan sonra kamuoyu ile paylaşacağız.'

Suriye ile ilişkiler

Bakan Yıldız, bir gazetecinin Suriye'nin, düşürülen Türk jeti ile ilgili özür dilememesi halinde elektriğinin kesilip kesilmeyeceği ile benzine yapılan 15 kuruşluk zammı hatırlatması üzerine şunları kaydetti:

''Her zaman söylüyorum. İndirim olduğu zaman da aynı şeyi söylüyorum. Ham petrol fiyatlarını çok iyi takip etmek lazım. Ham petrol fiyatları, bugün arz ve talep dengesizliğinden kaynaklanmamaktadır. Fiyat artışları da azalışları da. Gerçek rakamlara ulaşması lazım.

Bakın Hürmüz Boğazı'na ilgili tehditlerin artması, spekülatif olarak ham petrol fiyatlarını artırmıştır. Biz bunu çok doğru bulmuyoruz. Türkiye'nin çevresinde ve etrafındaki ülkelerin istikrarsızlığından dolayı faturayı Türkiye ödemek durumunda değildir. O yüzden ben gerçek fiyatlarını yani 91 milyon varil civarındaki dünya tüketiminin artmadan bir fiyat artışının doğru olmadığına, spekülatif olduğuna inanıyorum.

Suriye ile ilgili gelişmelerde, bizim su bunun istisnasıdır. Irak'a, Suriye üzerinden giden suyun tasarrufu ile alakalı Türkiye hükümetimiz her hangi bir farklı bir uygulama yapmayı düşünmüyor. Su normal mecrasında akacak, gidecek. Bu Suriye ile ilgili ilişkilerde bu konuyu dışarıda tutuyoruz.

Enerji ile ilgili konuyu Bakanlar Kuruluna sunduk. Her hangi farklı bir gelişme yok. Elektrik ile kullanılacak tasarrufu Bakanlar Kurul değerlendirdikten sonra mutlak açıklayacaktır. Bu sıra dışı bir olayın içerisinde müstakil olarak değerlendirilecek bir konu değildir. Bütün siyasi bir bütünlük içinde değerlendirilecek bir konudur, o nedenle önümüzdeki süreçte izlemiş olacağız.''

Kaynak: AA



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,744 µs