En Sıcak Konular

MHP, kendini Sabahat Tuncel'le savundu

6 Temmuz 2012 15:21 tsi
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis'in milletvekillerinin yemin etmesi için toplanması gerektiğini söyledi. Vural, tutuklu vekillerin yargılanması ile ilgili olarak Sabahat Tuncel'i örnek gösterdi.

Vural, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, ''Milletvekillerinin tahliye edilmelerinin ardından Meclis olağanüstü toplanacak gibi görünüyor'' sözleri üzerine Vural, ''Bu milletvekillerinin tutuksuz yargılanması esastı, Anayasa'mızın emri bunu gerektiriyordu. Tutuksuz yargılanmalarının önünü engelleyen maalesef siyasi iktidardır, vesayetidir, baskısıdır. O bakımdan tutuksuz yargılanmalarının temin edilmesi gerekirdi. TBMM, yemin için, kendi üyeleri için toplanır ve toplanmalıdır'' dedi.

Vural, ''Tahliye bekliyor musunuz?'' sorusuna, ''Bir milletvekilinin tutuksuz yargılanması esas olmalıdır. Adli kontrolün hangi boyutu uygulanır, uygulanmaz onu bilemem. Milletvekili seçilmelerinden dolayı zaten tutuksuz yargılanması gerektiğini düşünüyordum. Bugünkü uygulamanın bunlara özgü bir uygulama olacağı konusundaki fikri kabul etmiyorum. Adli kontrol daha önce de vardı, yurtdışına çıkma yasağı getirilebilirdi ama onlar uygulanmamıştır. Şimdi hakimlerin tutuksuz yargılanmaları yönünde karar vermeleri gerektiğini düşünüyorum'' yanıtını verdi.

Vural, Meclis'in toplanarak, milletvekillerine yemini yaptırarak, millet iradesinin tecelli etmesinin önünü açması gerektiğini kaydetti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, ''yargı umarım yasamanın mesajını almıştır'' şeklindeki açıklaması olduğunun anımsatılması üzerine, Vural, şöyle konuştu:

''Yürütmenin yargı üzerindeki vesayetini sona erdirmesi gerektiğine ilişkin mesaj, daha uygun olacaktır. Çünkü Türkiye'de yargı, yürütmenin vesayeti altına girmiştir. Gücü olan kimse, yargı üzerinde baskı oluşturmaktadır. Hakimler, herhangi bir etki altında kalmaksızın kanunları uygulamalıdır. Bu konudaki bir ifadenin yargıya müdahale olarak algılanmasını doğru bulmam ama her şeyden önce çıkan kanunun sadece ve sadece onların tutuksuz yargılanmasının önünü açan bir kanun olarak görülmesini uygun görmüyorum.

Nasıl Sabahat Tuncel'i tutuksuz yargılanmak üzere salıveriyorlarsa, Engin Alan ve diğer milletvekillerinin de tutuksuz yargılanmasının önünün açılması lazım. Nasıl Kemal Aktaş'ın milletvekilliğinin önünü açıyorlarsa, Engin Alan'ın da TBMM'ye gelmesinin önü açılmalıdır.''

Oktay Vural, ''(Öcalan'ın İmralı'dan çıkıp yat gezisine çıktığı, Bursa'da MİT lojmanında kaldığı, telefonla Leyla Zana'ya talimat verdiği) gibi iddialar var, ne diyeceksiniz?'' sorusuna, ''Görülüyor ki bu süreç içerisinde, Oslo görüşmelerinin bir devamı olarak, İmralı ile görüşmeler devam ediyor. Sayın Başbakan'la Leyla Zana'nın yaptığı görüşmeden sonra ev hapsi konusu da ifade edildiğine göre, bu konuda İmralı canisi bir aktör, unsur olarak Hükümet tarafından değerlendiriliyor. Konuşuyorlar, pazarlık masaları kurulmuş vaziyette. Bir şeyler oluyor. Bu konu açıkçası, Hükümet açık ve net bir şekilde, tüm bu soruların cevabını vermelidir. Kalksınlar açıklasınlar hangi saatte, nereden çıkmış, ne olmuş? Hapishaneden çıkışıyla ilgili bir belge tutulmuyor mu? tutulması gerekir. Bu belgeleri açıklasınlar''  cevabını verdi.

-''Bir milletvekili için bile toplantı yapılır''-

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ''Mahkemelerden bir milletvekiline tahliye kararı çıksa bile Meclis için toplantı çağrısı yapılır mı?'' sorusu üzerine ''Yapılır. Bu yasamanın kendi üyesine bir borcudur'' dedi.

Tutuklu milletvekilleri ile ilgili başvuruların ilgili mahkemelere yapıldığını, mahkemelerin mutlaka olumlu ya da olumsuz bir karar vereceğine dikkati çeken Vural, ''Mahkemelerin yapılan itirazlara 1-2 gün içinde cevap vereceği düşünülürse, Meclis de bir hafta sonra toplanır'' dedi.

Kaynak: AA



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,845 µs