En Sıcak Konular

FT: Kaymak tabaka oy atmadan AKP'yi iktidarda istiyor

9 Temmuz 2007 12:18 tsi
FT: Kaymak tabaka oy atmadan AKP'yi iktidarda istiyor 
Ekonomi gazetesi Financial Times, Vincent Boland imzalı "AKP, ihtiyatlı iş dünyası elitini henüz kazanmadı" başlıklı analizinde Türkiye'de başta finansal sektör olmak üzere, iş dünyasının AKP'ye yönelik tavrı üzerinde durdu.

Türkiye'deki iş ve finansal elidinin, AKP'nin ekonomik yönetimini beğendiğini ancak hiçbir zaman siyasi vizyonu benimsemediği öne sürüldü.

Garanti Yatırım Menkul Kıymetler'de bir grup analist ve iktisatçının geçtiğimiz günlerde yaptıkları bir toplantı sırasında dörtte üçünün seçimlerde CHP için oy kullanacaklarını belirttiklerini anlatan gazete, CHP için "Laiklik konusunda güçlü ancak ekonomi konusunda zayıf" nitelendirmesini yaptı.

AKP'Yİ İKTİDARDA İSTERLER ANCAK ONA OY VERMEZLER

Söz konusu toplantıyı Financial Times'a anlatan Garanti Araştırma Bölümü Başkanı Mahmut Kaya da "Hepimiz, CHP için oy kullanacağımızı söyledik ancak hepimiz hükümete girmeyeceğini umuyoruz" diye konuştu. Financial Times bu yaklaşımı yorumlarken "İstanbul'daki ticaret ve finansal elitteki pek çok kişi gibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti ve partisi Adalet ve Kalkınma'nın (AKP) yeniden iktidara gelmesini istiyorlar ancak hiçbir zaman onlara oy vermezler" diye yazdı.

Bu yaklaşımı, iktidara gelmesinden bu yana geçen dört buçuk yılda AKP ile laik cumhuriyet döneminde zenginleşen iş ve finansal eliti arasındaki ilişkinin bir göstergesi olarak yorumlayan gazete, "İş dünyası liderleri AKP'nin ekonomik siciline ve reformcu karnesine saygı duyuyor ancak, bazılarının da başka bir ülkede olduğunu düşündükleri muhafazakar Anadolu'daki sosyal ve popülist köklerinden kuşku duymayı sürdürüyorlar" görüşünü dile getirdi.

ANKETLERE GÖRE AKP TEK BAŞINA HÜKÜMET KURABİLECEK

İngiliz gazetesi, Türkiye'de yapılan kamuoyunu yoklamalarının AKP'nin tek başına hükümeti kurabileceğini gösterdiklerini belirtirken de "Eğer yaparsa, bu Türkiye'nin, Anadolu'daki yeni iş çevrelerinin desteği ile olacak" diye yazdı.

Kayseri, Konya, Gaziantep gibi yerlerde kurulan şirketlerin Türkiye'nin 400 milyar dolarlık ulusal gelirde giderek artan bir paya sahip olduklarına dikkat çeken gazete, bu yeni iş merkezlerinin İstanbul'un hakimiyetine meydan okuduklarını kaydetti.

AKP'nin en dikkat çekici yönlerinden birinin, Türkiye'nin muhafazakar geleneklerini korurken zenginleşmesi fikri olduğunu belirten gazete, buna karşın AKP'nin İstanbul'dan vazgeçmediğini, finansal toplulukla sürekli ilgilendiğini, Ali Babacan gibi bazı kıdemli bakanların finansal piyasaların dilini çok iyi konuşabildiklerini ifade etti. Gazete şu görüşlerini dile getirdi:

"Ancak ambivalans sürüyor. Birçok Türk gibi, finansal topluluk AKP'nin ekonomik yönetimini beğeniyor ancak hiçbir zaman siyasi vizyonu benimsemedi. Doğru veya yanlış, onu laik cumhuriyete tehdit olarak görüyor. Brokerler de laiktir. AKP'yi hükümette istiyorlar ancak ağırlığını hissettirmek için daha az hareket alanı ile. Garanti'den Sayın Kaya'nın dediği gibi: Eminim ki benim gibi insanlar, CHP'ye oy verecekler ancak onu iktidarda istediklerinden değil, bazı şeylerin hiçbir zaman olmamasını sağlayabilmek için."

haber7
 



Bu haber 355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,942 µs