En Sıcak Konular

''Yitirdiğimiz canlarımızın sorumluluğu bizimdir''

6 Temmuz 2012 10:36 tsi
Bakan Bayraktar, Samsun'daki selle ilgili ''Başta ben olmak üzere bir hatası olan varsa, herkes cezasını çekmelidir'' dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, '' Samsun'da bu selde yitirdiğimiz canlarımızın da sorumluluğu bizimdir, hükümetimizin, devletimizindir. Hiçbirisinin de sorumluluğundan kaçmıyoruz. Bir suçlu varsa, başta ben olmak üzere bir hatası olan varsa, herkes cezasını çekmelidir'' dedi.

Bayraktar, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile geldiği Samsun'da, selin etkilediği alanlardaki incelemelerinin ardından Kılıç ve Eroğlu ile TOKİ Kuzey Yıldızı konutları mevkisinde gazetecilere açıklama yaptı.

Samsun'a ve Türk halkına başsağlığı dileyen Bayraktar, ''En önemli candır. 10 insanımızı kaybettik, bir de kaybımız var. Hiçbir şey bu canları geri getirmez. Hiçbir mazuriyet bu canların kaybını telafi etmez. Üzüntümüz sonsuzdur ve bu hususta ne gerekiyorsa yapacağız'' diye konuştu.

Bayraktar, ''Beş insanımızı TOKİ konutlarında kaybettik. Bu bakımdan da son derece üzgünüz. Samsun'da bu selde yitirdiğimiz canlarımızın da sorumluluğu bizimdir, hükümetimizin, devletimizindir. Hiçbirisinin de sorumluluğundan kaçmıyoruz. Bir suçlu varsa, başta ben olmak üzere bir hatası olan varsa, herkes cezasını çekmelidir. Özellikle de suçlu aramak da yanlıştır. Varsa zaten bunu ortaya çıkaracağız'' dedi.
 
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ''Samsun'da doğal afetin neticesinde hasar gören konut sayısı 367, hasar gören iş yeri sayısı 333, imalatlarda kullanılan depoların adeti 138, 3 cami, 1 okul, 1 spor solunu ve çok sayıda köprü hasar görmüş durumda'' dedi.

Kılıç, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile geldiği Samsun'da, selin etkilediği alanlardaki incelemelerinin ardından TOKİ Kuzey Yıldızı konutları mevkisinde gazetecilere açıklama yaptı.

Sel felaketinin sebep olduğu hasarlara ilişkin bilgi veren Kılıç, ''Samsun'da doğal afetin neticesinde hasar gören konut sayısı 367, hasar gören iş yeri sayısı 333, imalatlarda kullanılan depoların adeti 138, 3 cami, 1 okul, 1 spor solunu ve çok sayıda köprü hasar görmüş durumda. Bütün bu hasarları ortadan kaldırmak, yaraları sarmak için gayretli çalışmalar yürütülüyor. İlk etapta Başbakanlık'tan Samsun Valiliği'ne 2.5 milyon lira intikal etti, bunun devamı gelecek. Hasar gören iş yerleri ve konutlarla ilgili tespitler devam ediyor. Şu an 845 hasar mahalli tespit edildi, 15 ayrı hasar ekibi tarafından. Bu 845 mahallin tamamına yönelik Valilik üzerinden gereken adımlar atılıyor, atılmaya devam edecek'' diye konuştu.
 
 ''Tabii afet olmuştur''
 
Sel kapanına 710 metreküp saniyelik bir debi geldiğini, afet durumunda beklenen debinin ise 299 metreküp saniye olduğunu dile getiren Eroğlu, şunları söyledi:

''Afet durumundaki debinin 2.5 katı kadar debi geldi. Allah'a şükür burada sel kapanı vazifesini yaptı, geciktirme yaptı. Aksi takdirde burada çok büyük bir sıkıntı olabilirdi. Çünkü 710 metreküp saniyelik debi buraya azalarak intikal etti. Netice itibariyle bu gibi durumlarda bütün yapılar belli bir emniyete göre, belli bir debiye göre hesap edilir. Aksi takdirde 100, 200, 500 yıla göre, 10 bin yıl, 30 bin yıldaki debiye göre hesap ederseniz buranın hepsinin dere olması lazım. Böyle bir şey ekonomik olmadığı için mutlaka gerek depreme maruz binalarda dayanacağı deprem büyüklüğü bellidir. Daha üstündekiler artık tabii afet kabul edilir. Burada da gerçekten tabii afet olmuştur.''

Bakan Eroğlu, gereken tedbirleri aldıklarını belirterek, şunu kaydetti:

''Sadece bakanlarımız değil, DSİ'deki ve Meteoroloji'deki arkadaşlarımızla beraber geldik. İnceleme yapıyoruz. Keşke hiç ölüm olmasaydı, maddi yaraları çabuk kapatırız ama maalesef ölenlerin acısı hepimizin yüreğini dağladı. İnşallah bundan sonra böyle bir felaket olmamasını diliyoruz. Şimdi zaten biz ekip olarak daha başka ne gibi tedbirler alınabilir, bu sel baskını sonundaki bir takım tedbirleri almak için geldik.''

aa



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,301 µs