En Sıcak Konular

Devlete sunulan terör reçetesi

4 Temmuz 2012 08:24 tsi
Devlete sunulan terör reçetesi
Emniyet terörü bitirecek çözüm önerilerini raporlaştırdı.

Devletin zirvesine sunulan raporda terörle mücadelede kurumlar arası koordinasyonun önemine vurgu yapıldı. KCK kadrolarının cezaevine girmesiyle terör örgütünün kent merkezlerinde kitlesel eylemlerine katılımın azaldığı belirtildi. Ergenekon’un örgüt bağlantısına işaret edildi.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü, terörü bitirecek çözüm önerilerini raporlaştırdı. İçişleri Bakanı Şahin tarafından devletin zirvesine sunulan raporda, terörle mücadelede kurumlar arası koordinasyonun önemine vurgu yapıldı. KCK kadrolarının cezaevine girmesiyle örgütün kitlesel eylemlerine katılımın azaldığı belirtildi.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü, asker, polis ve sivilleri hedef alan "kanlı" eylemler gerçekleştiren terör örgütü PKK/KCK'nın nasıl bitirileceğine ilişkin çarpıcı bir rapor hazırladı. Başta Doğu- Güneydoğu olmak üzeremetropol kentlerin il emniyetmüdürlerinin görüşleri alınarak oluşturulan rapor adeta terör "reçetesi" niteliğinde. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin aracılığı ile devletin zirvesine sunulan 9 ana başlıkta toplanan raporda şu öneriler sıralandı:
 
Etkinmücadele çalışmaları; mülki amirler, askeri birimler, yargı ve diğer kamu kurumları ile koordineli bir şekilde yürütülsün.
 
KCK'nın üst düzey kadrolarının yakalanarak cezaevlerine girmesinden sonra kentmerkezlerinde örgütün kitlesel eylemlerine katılım ciddi azaldı. 2011 yılında KCK'ya yönelik başlatılan operasyonlar kararlılıkla devam etsin.
 
Terörist başının avukatlarla görüşmesi engellensin.
 
Güvenlik güçlerinin alanda etkili ve varlığının hissedilir noktaya gelebilmesi için profesyonel birlikler ve teknolojik imkanların (İHA vb.) daha aktif kullanıldığı istihbarata dayalı "nokta" operasyonlar aralıksız sürdürülsün.
 
SINIRA YAKIN ÖRGÜT KAMPLARI TEMİZLENSİN
 
Örgütün yurtiçindeki kırsal faaliyetlerinin bitirilmesi ve kırsal alandaki hakimiyetinin kırılması amacıyla diğer kurumlarla yakın işbirliği ve koordinasyon içinde ortak operasyonlara ağırlık verilsin. Bu kapsamda, PKK/KCK'nın yurtiçi ve sınıra yakın bölgelerdeki kamplarına dönük operasyonlar icra edilsin.
 
Yargıtay tarafından terör örgütü olduğu KCK'ya alternatif olarak hazırlanabilecek muhtemel oluşumlara karşı örgütsel bağlantıların tespit edilmesine yönelik çalışmalara ağırlık verilsin.
 
Örgüte katılımların önlenmesi ve gençlerin dağa çıkışlarının engellenmesine yönelik faaliyetlere ivme kazandırılsın. n Doğu-Güneydoğu illerinde "ilk kez" görev alacak vali, kaymakam, hakim, savcı ve güvenlik personeline görev öncesi bölgenin özellikleri ile ilgilimutlaka bilgilendirme yapılsın.
 
ERGENEKON BAĞLANTISI DAHA İYİ ARAŞTIRILSIN
 

Terörlemücadelede büyük resmin iyi görülmesi açısından iddia olunan Ergenekon terör örgütü titizlikle incelenmeli, PKK/KCK ve diğer terör örgütleriyle olan bağlantıları iyi araştırılmalı.
 
Sınırlarımızın güvenliği konusu, PKK/KCK'nın hem illegal sızmalarının engellenmesi hem de kaçakçılık faaliyetlerinin bitirilmesi açısından hayati önem taşıyor. Bu amaçla sınır güvenliğine yönelik çalışmalar teknik ağırlıklı tedbirler kapsamında hızlandırılmalı.
 
PKK/KCK'nın gerçekleştirdiği saldırılarda can kaybı yaşanmasını önleyen zırhlı araç alımına ağırlık verilmeli
 
Hakkâri, Şırnak gibi terör-toplumsal olayların yoğun olarak yaşandığı illerde polislerin lojman ihtiyaçları karşılanmalı ve personelin sosyal ihtiyaçlarının karşılayanbileceği yerler yapılmalı.
 
Terör eylemleri için potansiyel hedef teşkil eden hizmet binalarının mimarisi terör saldırılarına karşı korunaklı şekilde yapılmalı.
 
ÇOCUKLAR iSTiSMAR ETTiRiLMESiN
 
Son dönemde dağa çıkışlar ile terör örgütünce organize edilen toplumsal gösterilere katılım büyük ölçüde azaldı. Özellikle suça itilen çocukların terör örgütlerince istismar edilmesinin önlenebilmesi açısından diğer kurumlar ile işbirliği içinde sosyal projeler yürütülmeli.
 
Terörle mücadelede kritik özelliğe sahip illerde personel sayısı yetersiz. Bu illere özellikle birinci bölge illerimizde görev yapmış tecrübeli personel atanması önem arz ediyor. Bölge halkının özelliklerini bilen, gönüllü, rütbeli personel atanmasında özen gösterilmeli. Branşlı personele getirilen 2. şark uygulaması tüm polis memurlarına da uygulanmalı.
 
Doğu-Güneydoğu Anadolu illerindeki hizmet süreleri uzatılmalı. Buna bağlı olarak motivasyonu artırıcı ve özendirici (operasyon hizmet tazminatının artırılması, lojman tahsisi vs) düzenlemeler yapılmalı.
 
Özel Harekat personelinin kırsalda askeri birimler ve jandarma ile koordineli şekilde operasyonlara katılması terörle mücadelede büyük başarılar getirmektedir. Özel Harekat personelinin sayısı nitelikli bir şekilde artırılmalı.
 
ÖZEL YETKİLİ MAHKEME VURGUSU
 
Terörle mücadelede güvenlik kuvvetlerimizin CMK 250. Madde ile yetkili mahkemelerce yürütülen projeli çalışmaları ile elde edilen kazanımlar kaybedilmemeli.
 
2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu günün şartlarına göre değiştirilmeli.
 
Çocukları istismar ederek şiddet içerikli sokak eylemlerine çeken terör örgütü mensuplarına yönelik caydırıcı hukuki düzenlemelere ihtiyaç duyuluyor. Bu kapsamda 6008 sayılı yasadan sonraki süreçte çok ciddi artış gösteren terör örgütü eylemlerindeki suça karışan çocuklara dönük hukuki tedbirler alınmalı.
 
Ülkemizdeki terör örgütleri ile aşırı tepkisel grupların; milli, kültürel, etnik, dini ya da siyasal hassasiyetleri ideolojik kamplaşmanın argümanları haline getirerek, toplumsal çatışma ve gerilimlerin beslenmesi arayışı içerisinde oldukları ve provokatif girişimlerle bu hassasiyetleri tahrik etmeye çalışabilecekleri göz önünde bulundurulmalı. Bu gruplar takip edilmeli ve gerektiğinde adli çalışmalar yapılmalı.
 
Terör örgütlerinin uluslararası nitelik kazanan faaliyetleri ile mücadelede ülkeler ve uluslararası kuruluşlar arasında işbirliği geliştirilmeli. n Terör örgütlerine sağlanan uluslararası desteğin kesilmesi ve terörle mücadelede uluslararası camianın desteğinin kazanılması amacıyla işbirliği faaliyetleri geliştirilmeli.
 
FiNANS KAYNAKLARI KURUTULSUN
 
Terör örgütü varlığını sürdürebilmek, ihtiyaç duyduğu finansmanın temini için çok farklı yol ve yöntemler kullanmakta. Terörle mücadelede finans kaynaklarını kurutmadan başarı sağlanamayacağı gerçeğinden hareketle terörün finansmanıyla mücadelede farkındalığın artırılması, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyon geliştirilmeli. Terör soruşturmalarında finansman boyutu ayrıca incelenmeli.
 
Terörün finansmanının engellenmesi amacıyla, terör örgütlerinin finans ve para hareketleri daha etkin bir şekilde takip edilmeli. Örgütün önemli gelir kaynaklarından biri olan kaçakçılık faaliyetlerinin sona erdirilmesi için operasyonel çalışmalara ağırlık verilmeli. Bölgede yapılan ihaleler ile her türlü yatırımlardan terör örgütünün "haraç" almak yönündeki çalışmalarını engelleyici tedbirler alınmalı.
 
Bölgede kaçakçılık faaliyetleri ile terör örgütü faaliyetlerinin iç içe geçmiş olduğu gerçeğinden hareketle; istihbarat, KOM ve TEM birimlerince ortak yürütülen operasyonel çalışmalar kesintisiz devam etmeli.
 
KANAAT ÖNDERLERi DEVREYE SOKULSUN
 
STK'ların terör sorununun çözümünde etkili rol almaları ve insiyatif almaları sağlanmalı. STK'lar tarafından çocuklara ve gençlere yönelik yürütülen çalışmalara destek verilmeli. Özellikle terör örgütlerini destekleyen kitlenin yoğun olduğu bölgedeki kanaat önderleri ile STK'larla ilişkiler geliştirilmeli.
 
Terör olaylarının arttığı dönemlerde başta milli hassasiyeti yüksek olan bazı illerimiz olmak üzere kitleleri etnik/mezhepsel temelde karşı karşıya getirmeye dönük istismara konu olabilecek olay ve gelişmeler önemle takip edilmeli.
 
Terör ve toplumsal olaylar konusunda basının en kısa sürede doğru bilgilendirilerek kamuoyunun yanlı ve yanlış bilgilendirilmesinin önüne geçilmeli.
 
Devlet ve vatandaş kaynaşmasını sağlayacak halk toplantılarına ağırlık verilmeli.
 
Terör örgütünün bölge halkının inanç ve değer yargılarına zıt genel ahlaka aykırı davranışları kamuoyunun bilgisine sunulmalı. Bu konuda bölge halkı özellikle bilgilendirilmeli.
 
bugün


Bu haber 992 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,821 µs