En Sıcak Konular

Kesin emir: İhraç edin!

9 Temmuz 2007 07:11 tsi
Kesin emir: İhraç edin! Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) çeşitli nedenlerle ihraç edilen subay ve astsubayların, çete haberlerinde eski rütbeleri ile anılmalarından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da bir grup emekli generalle yemek veren Büyükanıt’ın, “Adam ordudan tardedilmiş, ama gazetelerde yer alan haberlerde hâlâ kendisinden emekli asker diye söz ediliyor. Bu durum beni çok üzüyor” dediği belirtildi.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMIŞIZ

Büyükanıt’ın tepkisi, TSK’da bir gelenek haline gelen ve Genelkurmay Başkanı ile ordunun önemli birimlerinde görev yapmış bazı emekli generallerin buluştuğu yemekte yaşandı. Büyükanıt, yemekte yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Olayları (Çete operasyonları) izliyorum. Ancak içime sinmeyen bir şey var. Haberlerde bu kişilerden bahsederken, ‘emekli yüzbaşı, emekli binbaşı, emekli albay’ gibi ifadeler kullanılıyor. Adı geçen kişilere bakıyoruz, ordudan tardedilmiş, çıkarılmış. Yani TSK ile hiçbir ilişkileri kalmamış. Biz üzerimize düşeni yapıp bu kişileri ihraç etmişiz. Ama hâlâ adları, asker oldukları dönemdeki rütbeleriyle anılıyor. İşte bu durum beni çok üzüyor. Bu konuda daha dikkatli davranma görevi medyaya düşüyor.”

SORUMLULUK TSK’DA DEĞİL

Bu konuda konuşma ihtiyacını, son dönemde gündeme gelen çete haberleri üzerine duyduğunu da vurgulayan Büyükanıt, çetelere bulaşan askeri personelin sorumluluğunun orduya yüklenemeyeceğini söyledi.


YAŞ, seçimden sonra

22 TEMMUZ seçimlerinin ardından, 1-4 Ağustos tarihlerinde yapılacak olan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısına, Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlık edecek. Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Hasan Memişoğlu, bir süre önce Başbakan Erdoğan’ı ziyaret ederek, YAŞ gündemine ilişkin bilgi vermişti. Şûra kararları Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in onayından sonra resmiyet kazanacak.


Dosya tutuluyor

Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın, bu hassasiyeti yaklaşan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısına ilişkin hazırlıklara da yansıdı. Genelkurmay Başkanlığı’ndan Kuvvet Komutanlıkları’na gönderilen emirde, isimleri çetelerle anılan veya suç örgütlerine bulaşmış askeri personelin, durumlarının tespit edilmesine ilişkin çalışma yapılması istendi. Bu kapsamda, çetelerle en küçük bağlantısı tespit edilen personel rütbesi ne olursa olsun YAŞ kararıyla ordudan ihraç edilecek. YAŞ’ta irticai faaliyet içinde bulunan, TSK’nın onur, şeref ve haysiyetini zedeleyen personelin durumu da ele alınacak.


İki komutan emekli oluyor

106 general ve amiralin durumunun görüşüleceği YAŞ’ta görev süresi dolan Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Yener Karahanoğlu’nun yerine Donanma Komutanı Ora. Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Faruk Cömert’in yerine ise Harp Akademileri Komutanı Org. Aydoğan Babaoğlu’nun atanması bekleniyor. 1. Ordu Komutanı Org. F.Remzi Tuncel, Eğitim ve Doktrin Komutanı Org. Orhan Yöney, Ege Ordu Komutanı Org. Şükrü Sarıışık emekliye ayrılacak. Genelkurmay 2. Başkanı Org. Ergin Saygun’un 1. Ordu’ya atanabileceği belirtiliyor.


Karacıların terfi heyecanı

Kara Kuvvetleri’nde boşalacak 3 orgeneral kadrosu için 7 korgeneral yarışacak. Bu korgeneraller: Erdal Ceylanoğlu (görev süresi uzatılan), Ethem Erdağı (görev süresi uzatılan), Necdet Özel, Cahit Sarsılmaz, Metin Yavuz Yalçın, Hayri Güner ve Saldıray Berk.


Donanmaya yeni komutan

Donanma Komutanı Oramiral Metin Ataç’ın Deniz Kuvvetleri Komutanı olmasıyla birlikte bu görev için Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Eşref Uğur Yiğit (görev süresi uzatılan) ile Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Alev Gümüşoğlu yarışacak.


Havada 3 ‘kor’ terfi bekliyor

Hava Kuvvetleri’nde boşalacak orgenerallik kadrosu için Korg. Hasan Aksay (görev süresi 1 yıl uzatılmıştı), Korg. Bilgin Balanlı, Korg. Erol Ortaç yarışacak. Jandarma Komutanlığı’nda kadroların çok sınırlı olması nedeniyle terfi bekleyen komutanların görev sürelerinin sürekli olarak uzatılması dikkat çekiyor. TSK’da en kıdemli korgeneral olan (2001’de atandı) Korg. Mehmet Çavdaroğlu’nun 2 yıldır görev süresi uzatılıyor.
 
Akşam



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,125 µs