En Sıcak Konular

Yangınlarda soru işaretleri büyüyor

9 Temmuz 2007 06:48 tsi
Yangınlarda soru işaretleri büyüyor Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Türkiye'yi tedirgin eden orman yangınları, bu yıl turizm bölgelerini etkisine aldı. Önceki gün Bodrum'da çıkan ve 400 hektarlık alanın kül olmasına yol açan yangın 9 saatte kontrol altına alınırken, dün Antalya, İzmir

Ancak yangınların çıkış sebepleri konusunda farklı iddialar ortaya atılıyor. Bodrum'daki yangının sigara izmaritinden kaynaklandığı söylentileri dile getirilirken, yetkililer sabotaj ihtimali üzerinde de duruyor. Dün peş peşe gelen yangın haberleri ise soru işaretlerinin daha da artmasına yol açtı.

Sabah saatlerinde Antalya'nın Manavgat ilçesi Bucakşıhlar köyü yakınlarında, henüz belirlenemeyen nedenle orman yangını çıktı. Yangına, Antalya'nın yanı sıra Muğla, Silifke ve Denizli'den 8 helikopter, 7 uçak, 70 arazözle 600'e yakın personel müdahale etti.

Şiddetli rüzgar sebebiyle söndürme çalışmalarının güçlükle yürütüldüğü yangının yerleşim birimlerini de tehdit ettiği bildirildi. Bucakşıhlar ve Dikmen köyleri boşaltılırken, Bucakşıhlar'da 3 evin kullanılamaz hale geldiği öğrenildi. Yangının çıkış sebebi konusunda ise Vali Alaaddin Yüksel bölgede hava sıcaklığının 40 dereceye, nispi nemin yüzde 15'e ulaştığına dikkat çekti: "Böyle bir ortamda güneş ışınları cam kırıklarından bile yangın çıkarabilir."

Dün İzmir'de de 4 ayrı yerde yangın çıktı. Menemen ve Menderes ilçelerindeki yangınlar kontrol altına alınırken, Selçuk ve Çeşme'de söndürme çalışmaları sürüyor. Orman Genel Müdürlüğü Yangın Hareket Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, dün saat 16.00 itibarıyla 18 orman yangını kaydedildi, bunların 11'i kontrol altına alınabildi.

Bunlar masum şeyler değil
Orman yangınları dün Antalya'nın Manavgat ilçesinde etkili olurken, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, riskli bölgelerde gerekli tedbirlerin alındığına dikkat çekti. Yalnızca Manavgat'ta, Antalya'da değil, İzmir'de, Denizli'de Türkiye'nin pek çok noktasında orman yangınlarının görüldüğünü vurgulayan Pepe, "Bunlar masum şeyler değil. 'Tesadüfen, izmarit attılar, yok efendim filanca piknik yapıyordu' gibi bahaneleri kabul etmiyorum. Her ihtimali göz önünde bulunduruyoruz."dedi.
 
Antalya Orman Bölge Müdürü Ahmet Gedikağaoğlu, yangının şiddetli rüzgar nedeniyle hızla yayıldığını aktardı. Ahmet Gedikağaoğlu, yangını söndürmek için ekiplerin yoğun şekilde mücadele verdiğini söyledi. Bölgeye ulaşan yollar, yangın nedeniyle kapandığı için alternatif yollar açıldı.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci de incelemelerde bulunmak için bölgeye geldi. Kahveci, yangının saat 16.00 itibarıyla yerleşim yerlerinden uzaklaştırıldığını söyledi. Yangın söndürme çalışmalarına, köylülerin de destek verdiklerini anlatan Kahveci, saat 21.00 itibarıyla yangının kontrol altına alındığını söyledi. "Yoğun hava gücü kullanmasaydık bu yangını kontrol altında tutamazdık." diyen Kahveci, "Manavgat'taki orman yangını kontrol altına alındı. 100-150 hektar kızılçam ormanı ve tarım alanları ile birlikte toplam 250 hektar alan zarar gördü. Bugün(dün) Türkiye'de 28 yerde orman yangını vardı. Sadece Antalya'da 3, İzmir'de 4 yangınla mücadele edildi. İzmir'deki yangınları kontrol altına alma çalışmaları akşama kadar sürdü. Çanakkale, Adapazarı ve Adana'da da yangınlar vardı. Bugünden itibaren Antalya Valiliği Zarar Tespit Komitesi çalışmalarına başlayacak. Bölgede zarar gören vatandaşların zararları karşılanacak." dedi.

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Manavgat'taki yangın alanında helikopterle incelemede bulundu. Dün karadan denize doğru sık sık yön değiştiren sıcak bir poyraz oluştuğunu da ifade eden Yüksel, saat 09.40 civarında Bucakşıhlar köyü civarında yine camdan yangın çıktığının ifade edildiğini söyledi. Antalya'da dün Gaziler, Kurşunlu, Serik ve Korkuteli ilçelerinde de yangınlar çıktığını belirten Yüksel, bunlara da kısa zamanda müdahale edildiğini kaydetti. Dün sabah hava sıcaklığının 40 derece civarında seyrettiğine işaret eden Yüksel, "Nispi nem de yüzde 14 civarıydı. Bunun açıklaması şu: Ormanda çalı çırpının arasına bir tane kırık cam dahi koyduğunuzda güneş görüyorsa süratle tutuşmayı sağlayacak ve orman yangınına neden olacaktır." dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, dün yalnızca Manavgat'ta değil, İzmir'de, Denizli'de, Türkiye'nin pek çok noktasında orman yangınları çıktığını söyledi. 50 kadar hava aracı, 10 bin işçi, 880 arazöz ve iş makinesiyle Türkiye'nin orman yangın riski olan tüm bölgelerinde gerekli tedbirleri aldıklarını anlatan Pepe, "Gebze'nin girişinde, Gaziler Dağı'nda dört yerde yangın vardı. Bunlar masum şeyler değil. Her ihtimali göz önünde bulunduruyoruz. Hem İzmir'deki, hem Bodrum'daki, hem de Antalya'daki, tüm yangınlarla alakalı aynı titizliğimizi koruyoruz." diyerek, sabotaj ihtimalinin de değerlendirildğini ifade etti. Bucakşıhlar Köyü Muhtarı Ahmet Yaman, yangının rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldığını söyledi.

Yangında manken Tuğba Özay'ın çiftliğinde hayvan barınağı ile havuzunun şezlongları da zarar gördü. Gözyaşlarını tutamayan Tuğba Özay, Osman Pepe'yi istifaya çağırdı.


Bodrum yangınında izmarit şüphesi
Bodrum'da önceki gün çıkan orman yangınının kontrol altına alındığı ve soğutma çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekat Merkezi'nden yapılan açıklamada, önceki gün saat 11.05'te çıkan, şiddetli rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan ve tehlike arz eden yangının, saat 20.00'de kontrol altına alındığı kaydedildi. Yangının, yerleşim yerlerini etkilememesi için gerekli tüm tedbirlerin alındığı belirtilen açıklamada, yangında toplam 400 hektar sahanın etkilendiği ifade edildi. Açıklamada, yangına, Muğla Bölge Müdürlüğü'nden ve diğer bölge müdürlüklerinden 12 helikopter, 3 amfibik uçak, 70 arazöz, 60 ilkyardım müdahale ekibi, 14 dozer, 1000 yangın işçisi ve yeterli sayıda mükellef ile müdahale edildiği, hava araçlarının da günbatımına kadar müdahale çalışmalarına katıldığı bildirildi.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, yangından zarar gören ormanlık alanın en kısa sürede ağaçlandırılacağını söyledi. Kahveci, "Yangının piknik veya sigara ateşinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Arkadaşlarımız bu yönde inceleme yapıyor. Vatandaşlarımızı bu konularda sık sık uyarıyoruz. İnsanlarımızın dikkatli olması lazım." diye konuştu. Yangının çevredeki otellere ulaşmaması için çok çetin bir mücadele verdiklerini anlatan Kahveci, "Bu yangını en az zararla atlattık. Yangından, vatandaşlarımızın tarım alanları, zeytinlik alanları zarar gördü." dedi. Bodrum'da, orman yangınında 'acil durum' prosedürleri doğrultusunda tahliye edilen Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum'un müşterileri dün gün içerisinde tekrar otele giriş yaptı.


Alanya'da 20 hektar ormanlık alan kül oldu
Antalya'nın Alanya ilçesi Değirmenönü mevkii yakınlarında da dün belirlenemeyen bir nedenle ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına Alanya Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı ekipler ile iki helikopter müdahale etti. Çevrede piknik yapan vatandaşlar da yangın söndürme çalışmalarına destek verdi. Alanya Orman İşletme Müdürü Vedat Dikici, yangının akşam üstü başladığını ve rüzgar nedeniyle kısa sürede yayıldığını söyledi. Dikici, yangında yaklaşık 20 hektar alanın yandığını bildirdi. Yangının ormanlık alanın yakınından geçen yol kenarından başladığının tespit edildiğini belirten Dikici, "Ancak yangının çıkış nedeni tam olarak belirlenemedi." dedi. Söndürme çalışmaları sürdürülen yangın akşam saatlerinde kontrol altına alındı.


Santralın kıvılcımı ekili alanları yaktı
Muğla'da, Yatağan Termik Santralı'nın çevresindeki makilik alanda ve tarım arazilerinde yangın çıktı. Santralın enerji nakil hatlarından çıkan kıvılcımların kuru otları tutuşturması sonucu çıktığı belirtilen yangına, Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 2 helikopter, Yatağan ve çevre belediyelerden gelen itfaiye ekipleri ve santral çalışanları müdahale etti. Çevredeki yerleşim alanlarına doğru yayılan yangında, santralın içinde bulunan kızılçam ağaçları da zarar gördü. Yeniköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ (YEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, yangına, santralın şalt sahasındaki Dipsiz-Çine hattına ait izolatörün patlaması sonucu sıçrayan kıvılcımların kuru otları tutuşturmasının neden olduğunu ve santralın ikinci ünitesinin 1,5 saat devre dışı kaldığını söyledi.


İzmir'de alevler 4 ayrı noktadan yükseldi
İzmir'in Menemen, Foça, Çeşme, Menderes, Kemalpaşa, Selçuk ve Çeşme ilçelerinde de orman yangınları çıktı. Yangınların büyük bir kısmı akşam saatlerinde kontrol altına alındı. Dün öğleden sonra İzmir'in 4 ayrı yerinde orman yangını başladı. Özellikle Menderes'e bağlı Ahmetbeyli beldesindeki yangın nedeniyle sık yerleşim yeri bulunan bölgelerde yoğun önlemler alındığı öğrenildi. Klaros Koyu ve antik kenti ile Baradan Koyu'nun tamamen yandığı, yaklaşık 100 hektarlık çam ve makilik alanda hasarın meydana geldiği yangında, 7 kilometrelik sahil şeridinin etkilendiği tahmin ediliyor. Selçuk Kaymakamı Aziz İnci, yangının, rüzgarın etkisiyle sahil kesimine yayıldığını söyledi. İnci, "Şu anda ne kadar alanın hasar gördüğünü söylemek çok zor. Tahminen 100 hektardan fazla çam ve makilik alan, yangında hasar gördü.'' dedi. Yangının, elektrik hatlarında meydana gelen kıvılcımlardan kaynaklandığının sanıldığını bildiren İnci, sahil şeridindeki Klaros Koyu ve antik şehri ile Baradan Koyu'nun tamamen yandığını bildirdi. İnci, bölgedeki yazlık sitelerin boşaltıldığını, Klaros Koyu'nda mahsur kalan 4 kişinin ise denizyoluyla yaptıkları yardım sayesinde kurtarıldığını belirtti.

Yangına, Türk Hava Kurumu'na ait 4 yangın söndürme ve 1 keşif uçağının yanı sıra 2 helikopter, 3 adet iş makinesi, Aydın, Selçuk, Sabuncubeli, Gümüldür ve İzmir yangın söndürme ekipleri ile yaklaşık 200 personelin müdahale ettiği öğrenildi. Bu arada jandarma yetkilileri tarafından yazlıkların bulunduğu bölgede konutların boşaltılması yönünde yapılan uyarılara rağmen, bazı site sakinlerinin buna uymamakta direndiği gözlendi.


Çiftliği zarar görünce, göz yaşlarını tutamadı
Antalya'nın Manavgat ilçesi Bucakşıhlar köyünde çıkan orman yangınında manken Tuğba Özay'ın çiftliği de zarar gördü. Özay'ın 14 dönüm arsa üzerine kurulan çiftliğinde hayvan barınağı kulübesi ile havuzunun şezlongları yandı. Yangın haberini duyar duymaz İzmir'deki programını iptal ederek, Bucakşıhlar köyüne gelen Tuğba Özay, çiftliğinin etrafındaki çam ağaçlarının yandığını görünce anne ve babasına sarılarak ağladı. Geçen yıl aynı tarihlerde de Bucakşıhlar'da yangın çıktığını belirten Özay, yanan ormanlık alanı göstererek, "Benim ve köylülerin hayalleri yandı." diye konuştu. Özay, babası İlhan ve annesi Duygu Özay çiftine sarılarak gözyaşı döktü. Türkiye'de özellikle temmuz ve ağustos aylarında ormanların kasıtlı olarak yakıldığına dikkat çeken Tuğba Özay, orman yangınlarının arkasında Rus mafyası olduğunu iddia etti. Özay, "Maalesef her yıl ülkemizde Kıbrıs büyüklüğünde toprağımızı erozyona kurban veriyoruz. Ormanlarımızı binbir emekle yetiştiriyoruz. Bu sefer de çıkan yangınlarla binlerce akciğerimiz yanıyor. Köyümde çıkan yangınla ilgili bilgi almak için sabahtan bu yana Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'ye ulaşmaya çalıştım. Fakat bir türlü ulaşamadım. Buradan Pepe'yi istifaya davet ediyorum. Görevini yapmayan bir bakanın orada durmasının bir anlamı yok." diye konuştu. Özay, 'Boncuk' isimli kedisi ile 'Yiğit' adını verdiği köpeğine sarılarak dakikalarca ağladı. Duygu-İlhan Özay çifti, yangının çiftliğin etrafını sarması ile birlikte sıcaklıktan villanın camlarının bir bir patladığını anlattı. Abdurrahman Büyükkeskin, Manavgat

Alevler durmuyor, 2 bin kişi tahliye edildi

İzmir'in Menemen, Foça, Çeşme, Menderes, Kemalpaşa, Selçuk ve Çeşme ilçelerinde orman yangınları çıktı. İlk olarak Menderes ilçesine bağlı Ahmetbeyli beldesi ile Selçuk ilçesinde başlayan ve akşam saatlerinde kontrol altına alınan yangın, gece rüzgarın etkisiyle kısa zamanda tekrar büyüdü. Bölgedeki sitelerde bulunan 2 bin kişi tedbiren tahliye edildi. Dün gece 23.00 itibarıyla kontrol altına alınamayan yangın, yeniden çıkış noktası olan Gölova köyüne doğru ilerlemeye başladı. Havanın kararması nedeniyle uçak ve helikopterlerin müdahalede bulunamadığı yangın, yer ekiplerince yol kenarından söndürülmeye çalışılıyor. Yetkililer, yangın nedeniyle civardaki 5 bine yakın konutun tehlike altında olduğunu bildirdi. Gölova'dan başlayan ve Pamucak sahiline kadar yayılan yangında, şimdiye kadar Klaros Koyu ve antik kenti ile Baradan Koyu tamamen tahrip olurken, yaklaşık 100 hektarlık çam ve makilik alanda da hasar meydana geldi. Selçuk Kaymakamı Aziz İnci, yangının, rüzgarın etkisiyle sahil kesimine yayıldığını söyledi. İnci, "Şu anda ne kadar alanın hasar gördüğünü söylemek çok zor. Tahminen 100 hektardan fazla çam ve makilik alan, yangında hasar gördü.'' dedi. Yangına, Türk Hava Kurumu'na ait 4 yangın söndürme ve 1 keşif uçağının yanı sıra 2 helikopter, 3 adet iş makinesi, Aydın, Selçuk, Sabuncubeli, Gümüldür ve İzmir yangın söndürme ekipleri ile yaklaşık 200 personelin müdahale ettiği öğrenildi. Diğer bölgelerde çıkan yangınların büyük oranda kontrol altına alındığı bildirildi. İzmir, Cihan, aa

ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜ ÜZMEZ: ''AHMETBEYLİ İLE SELÇUK ARASINDAKİ ORMAN YANGININI KONTROL ALTINA ALDIK. ÇEŞME'DEKİ MAKİLİK ALANDA ÇIKAN YANGIN SÜRÜYOR''

İzmir Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, İzmir'in Menderes İlçesine bağlı Ahmetbeyli Beldesi ile Selçuk İlçesi arasındaki orman yangınının kontrol altına alındığını, Çeşme'deki makilik alanda çıkan yangının ise sürdüğünü bildirdi.

İsmail Üzmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 30 hektarlık bölümü çam, 70 hektarlık bölümü ise makilik olan sahada etkili olan Ahmetbeyli ile Selçuk arasındaki orman yangının kontrol alındığını kaydetti.

Bölgede soğutma çalışmaların devam ettiğini belirten Üzmez, ''Bugün çıkan yangınların içinde bizi en çok endişelendiren yangın, Ahmetbeyli ile Selçuk arasındaki yangındı. Etrafını çevirip kontrol altına aldık. Çeşme'nin Germiyen Köyü yakınlarında makilik alanda çıkan yangın ise sürüyor. 14 arazözle mücadele ediyoruz'' dedi.

Üzmez, Çeşme'deki yangının herhangi bir yerleşim yerini tehdit etmediğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan, Çeşme Kaymakamı Nazmi Günlü de bölgeye gelerek çalışmalar hakkında İsmail Üzmez'den bilgi aldı.
 
Zaman



Bu haber 251 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,307 µs