En Sıcak Konular

‘Yeter artık Bush !’

9 Temmuz 2007 06:05 tsi
‘Yeter artık Bush !’ New York Times dün tarihinin en ağır başyazılarından birine imza attı. ABD Başkanı Bush’a “Sabrımız tükendi, askerlerimizi çek” diyen gazetenin başyazısı unutulmayacak cinsten! İşte o yazı...

New York Times, Amerika’da belki en çok satan gazete değil, ancak tüm otoriteler tarafından Amerikan gündemini belirleyen en etkili gazete olarak görülüyor. Öyke ki Wall Street Journal’ı satın almak isteyen dünyanın en büyük medya patronu Rupert Murdoch bile, “New York Times’ın elinden gündem belirleme silahını almak istiyoruz” açıklamasını yapmıştı. İşte o New York Times’ın başyazısından satırbaşları:

Bush Irak’ta istikrar sağlamak için ne vizyona ne de imkanlara sahip. Bütün karmaşayı kendinden sonra gelecek başkana devretmeyi amaçlıyor.

6 ayda çekilelim

Artık Amerika için Irak’ı terk etme zamanı gelmiştir. Pentagon hiç vakit kaybetmeden hazırlıklara başlamalı ve 160 bin askerin büyük bölümü 6 ay içinde çekilmelidir.

ABD burayı terk ettikten sonra bölgenin daha kaotik olma ihtimali vardır. Soykırım bile olabilir. Ürdün ve Suriye mülteci krizi yaşayabilir. Türkiye ve İran bu durumdan faydalanmak isteyebilir. Ancak Iraklılar kararlı olup dünya da onlara yardım ederse bu sorunlar aşılabilir.

Türkiye yardımı

160 bin askeri bu bölgeden çıkarmak hiç de kolay değil. Kuveyt tehlikeli bir çıkış yolu. O nedenle savaş boyunca hiç de tutarlı bir müttefik olmayan Türkiye bu konuda bize yardım etmeli. Türk havaalanları ve limanlarının kullanılmasına izin vermeli. Bu Türkiye’nin de kendi yararına olacaktır.

ABD, Kürtlerle bir anlaşma yapıp burada bir askeri üs oluşturmalı. Terörle mücadele için ABD askerleri ve hava gücü buraya konuşlandırılmalı.

Bush ‘çekilirsek iç savaş çıkar’ diyor. Eğer Irak’ta bölünme olacaksa bunu engelleyemeyiz. Belki de Bosna gibi bir model Irak için çok daha uygun olacaktır.

Türkiye dahil Irak’ın komşuları bu süreçte bize yardım etmezse sonuç çok kötü olabilir. Türkiye’nin de Kuzey Irak’a asker göndermesi mutlaka engellenmeli. Bush Suriye ve İran’la masaya oturmalı.

Vatan



Bu haber 226 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,934 µs