En Sıcak Konular

Suriye muhalefeti, Esed sonrasını tartışıyor

2 Temmuz 2012 20:21 tsi
Suriye'de Esed güçleri ile Özgür Suriye Ordusu çatışmaya devam ederken Arap Birliği Mısır'ın başkenti Kahire'de bir konferans düzenledi.



Konferansın amacı Beşşar Esed sonrası döneme dair ortak bir görüş üzerinde uzlaşmak ve muhaliflerin saflarını sıklaştırmak. Ancak Özgür Suriye Ordusu bu konferansı bir komplo olarak gördüğünü ve boykot ettiğini duyurdu.

Kahire'deki konferansın açılış konuşmasını Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi yaptı. Konferansa Irak, Mısır, Kuveyt, Katar, Fransa, Türkiye, Tunus ile Birleşmiş Milletler'in beş daimi üyesinin temsilcilerinin yanı sıra Arap Birliği'nin Özel Temsilcisi Kofi Annan da katıldı.

Nebil el Arabi, 250 kadar Suriyeli muhalif temsilcinin de hazır bulunduğu konferansta, birçok ihtilaf noktalarının aşıldığını söyledi. Toplantıda muhalifleri Suriye Milli Konseyi'nin temsil ettiğini belirten El Arabi, kendilerinin Suriyeli muhalifler için uygun bir atmosfer hazırladığını dile getirdi. El Arabi, Arap ülkelerinin Suriye muhalefetini destekleyeceğini ve muhaliflerin tek çatı altında birleşmesine yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.

İki gün önce Cenevre'den çıkan sonucun çok açık olmadığını belirten Suriyeli muhalifler, Kahire'de yarın sona erecek toplantıdan da çok ümitli olmadıklarını ifade ediyor. Muhalifler, en azından Esed hükümetinin çekilmesi için takvim belirlenmesini talep ediyor.

YOL HARİTASI

Milli Suriye Konseyi'nin sözcüsü George Sabra konferans öncesi Alman Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada; bu konferanstan "Milli Yemin Vesikası" ve "Geçiş Sürecinin Adımları" başlıklı iki belge çıkmasını umduklarını dile getirdi. Sabra, konferansın ilk amacının "Esed sonrası için ortak görüşe ulaşmak" olduğunu sözlerine ekledi.

Konferansa katılan Yerel Koordinasyon Komiteleri sözcülerinden Rime Fellihan ise Suriye'de Esed rejiminin kalmasını isteyen kimsenin olmadığını öne sürdü. Buna karşılık Özgür Suriye Ordusu'nun konferansı boykot ettiğini duyurması konferansa soğuk duş etkisi yaptı.

Konferansta bir grup muhalif temsilcinin sunduğu ortak metinde ise Esed rejimiyle kesinlikle bir görüşme yapılmaması istendi, bazı katılımcıların dış müdahaleye karşı çıkmalarını ise eleştirildi. Cenevre'de alınan kararların "tehlikeli" ve Esed'i kurtarmaya yönelik" olduğunu ifade eden muhalifler, memnuniyetsizliklerini belirtti.

Tüm taraflar Suriye muhalefetinin birleşmesine destek verirken, Annan planının uygulanmamasından da Esed rejimini sorumlu tuttu.

(CİHAN)

Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,718 µs