En Sıcak Konular

Davutoğlu, Suriye'li muhaliflere seslendi

2 Temmuz 2012 16:13 tsi
Davutoğlu, Suriye'li muhaliflere seslendi 'Siz sadece Suriye muhalefetinin içinde olan grupların bir parçası değilsiniz, Suriye'nin geleceğini oluşturacak olan yapıyı temsil ediyorsunuz''

Kahire'de düzenlenen 'Suriye'nin Muhalifleri Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Suriye ile ilgili çözüm arayışında olan Arap Birliği'nin çabalarına destek verdiğini belirten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk halkının her şeyiyle Suriye halkının yaşadıklarını paylaştığını vurguladı.

Esad rejiminin Suriye halkına karşı baskıcı ve ağır silahlar kullanarak şiddet uyguladığını ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin 35 binin üzerindeki Suriyeliyi kabul ettiğine dikkati çekti.

Türkiye'ye gelen Suriyelileri sığınmacı olarak görmediklerinin altını çizen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ''Türkiye'deki Suriyeliler bizim kardeşimizdir. Biz onlarla her şeyimizi paylaşıyoruz ve paylaşacağız. Türkiye, başından beri meşru talepleri için mücadele eden Suriye halkının yanında saf tutmuştur'' diye konuştu.

TARİHİN AKIŞINI TERSİNE ÇEVİRME ÇABASI

Bugün Suriye'de yaşananların despot bir rejimin halkının meşru taleplerine silahla, topla, tankla, hiçbir ayrım gözetmeksizin kitlesel katliamlarla karşılık vermesinin sonucu olduğunu kaydeden Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

''Suriye'deki rejimin yaptığı, tarihin akışını tersine çevirme çabasından başka bir şey değildir. Bu nafile bir çabadır. Halk iradesi karşısında zulmün galebe çaldığı hiçbir örnek yoktur. Esad rejiminin tankının, topunun halk iradesi karşısında hükmü yoktur.''

Suriye rejiminin ne uluslararası topluma ne de halka verdiği sözleri tuttuğuna dikkati çeken Davutoğlu, rejimin halkın iradesini silahla bastırabileceğine inanmak gibi bir hata yaptığını söyledi.

"BİRLEŞİN"

Türkiye'nin Suriye yönetimini doğru yola yönlendirmek için dost ve komşu bir ülke olmanın sorumluluğuyla hareket ederek Esad yönetimini uyardığını ifade eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin her zaman Suriyeli muhaliflere kapılarını açtığını anlattı.

Suriyeli muhaliflere, ''Siz sadece Suriye muhalefetinin içinde olan grupların bir parçası değilsiniz, Suriye'nin geleceğini oluşturacak olan yapıyı temsil ediyorsunuz'' diye seslenen Davutoğlu, ''Birlik olun, gücünüzü birleştirin ve kişisel sorunları bir kenara bırakın'' dedi.

Davutoğlu'nun bu sözleri salonda bulunan muhalifler tarafından uzun süre alkışlandı.

Arapça başladığı konuşmasına İngilizce devam eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konferansta olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"ONURLU BİR SURİYE"

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi de Davutoğlu'nun konuşmasının ardından Türkiye'nin Suriye konusundaki çabalarına teşekkür etti. El-Arabi, Suriye için yeni bir dönemin açılmasını istediklerini, geçmiş dönem için ortak bir irade ortaya koymaya çalıştıklarını belirterek; hedeflerinin özgür, demokratik ve onurlu bir Suriye kurmak olduğunu ifade etti.

Konferansa çok geniş bir katılım gösteren Suriye muhalefeti, Kahire'de düzenlenen konferansın bugüne kadar Suriye muhalefetini birleştirme çabalarını ve ortak bir hedef etrafında toplama gayretlerinin en önemlisi olduğunu belirtiyor.

Konferansa Ahmet Davutoğlu'nun katılması ise Türkiye'nin başından beri Suriye konusunda Arap Birliği'yle ortak çalışmasının bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

Bu haber 921 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,963 µs