En Sıcak Konular

Gazete manşetleri seçim havasında değil

8 Temmuz 2007 18:25 tsi
Gazete manşetleri seçim havasında değil Seçimler yaklaşırken çok satan gazeteler siyasi manşetleri tercih etmeyip, seçim haberlerini iç sayfalardan verirken, az satan gazeteler manşetlerini seçimlere ayırıyor. Mesela, Türkiye'nin en etkili gazetelerinden Hürriyet son günlerde sık sık ''taciz

Seçimlere sadece iki hafta kaldı. Haber bültenlerinin yüzde 90'ını seçim haberleri oluşturuyor. Hangi lider nerede miting yaptı, kim kime ne dedi... Çok sayıda muhabir Türkiye'nin dört bir yanında seçmenlerin nabzını ölçüyor. Medya kuruluşlarının araçları seçim otobüslerine çevrilip saatlerce canlı yayınlar yapılıyor. Komedyenler bile özel televizyon kanalları için program yapıyor. Şu an en çok telaffuz ettiğimiz kelimeler: Yirmi iki, temmuz, seçim, başbakan, miting, cumhurbaşkanlığı, baraj, bağımsız, aday, milletvekili... Youtube'da bile seçim savaşları yaşanıyor. Liderlerin propoganda videoları altında insanlar çoğu kez küfürleşmeye varan tartışmalarda bulunuyor. 
 
Peki, bu kadar politize olduğumuz günlerde gazeteler ne alemde? Türkiye'nin en çok satan 10 gazetesinin ikisi spor gazetesi. Onları listeden çıkardık ve diğer sekiz gazetenin manşetlerini aşağıda.
 
8 Temmuz 2007 tarihli gazete manşetleri:
 
1- Posta (Ortalama satış rakamı: 660 bin)
 
ELLERİNİZ KIRILSIN
 
Bodrum'da dün saat 11.00'da başlayan orman yangını haberini manşetten veren gazete seçimlerle ilgili haberleri iç sayfalardan veriyor. Geçen hafta ağırlıklı olarak Barış Akarsu'nun sağlığıyla ilgili haberleri manşetten verdi.
 
2- Zaman (Ortalama satış rakamı: 630 bin)
 
Mahkeme bir soruyu iptal etti, OKS puanları yeniden hesaplanıyor
 
Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nda bir sorunun hatalı çıkması üzerine puanların tekrardan hesaplanacağını manşetten duyurdu.
 
3- Hürriyet (Ortalama satış rakamı: 550 bin)
 
MARCO BURAYA SAKIN GELME
 
Türkiye'de, bir İngiliz kızına cinsel tacizde bulunduğu için hapse atılan ve Almanya ile Türkiye arasında gerginlik yaratan Marco W'ye, 15 yaşında, bir kızla cinsel ilişkiye girdiği için mahkum olan Inti Haase'nin ailesinin nasihatleri haber yapılmış. Marco'nun Almanya'ya gelmemesini, Almanya'da yargıçların çocuklarını hiç dinlemeden cezalandırdığını anlatıyor Alman ailesi. Hürriyet geçen hafta sık sık Marco W. olayını haber yaptı. 
 
4- Sabah (Ortalama satış rakamı: 475 bin)
 
KILLARI BİLE KIPIRDAMADI
 
Bodrum'da çıkan yangın sonrası belediyenin çağrısına kulak asmayıp Türkbükü Beach'te eğlenenmeye devam edenler gazetenin manşetindeydi.
 
5- Takvim (Ortalama satış rakamı: 260 bin)
 
SABOTAJ
 
Bodrum'da çıkan yangın Takvim'in de manşet haberiydi. Sabotajın 34 plakalı bir araç tarafından yapıldığı iddiasına yer veren Takvim son bir haftada manşetten sadece iki kere seçim ile ilgili haber verdi.
 
6- Milliyet (Ortalama satış rakamı: 220 bin)   
 
KARİKATÜR SAVAŞLARI
 
AKP-CHP arasındaki seçim rekabetinde kullanılan karikatürlerle ilgili bir haber. Milliyet, her iki partinin yaptırdığı karikatürlü afişleri manşet haberinden veriyor. Seçimlerle ilgili haberler günaşırı Milliyet'in manşetini oluşturuyor.
 
7- Vatan (Ortalama satış rakamı: 220 bin)
 
TATİLE SEÇİM MOLASI
 
Seçim haftası yapılan rezervasyonlarda düşüş olduğu, Ağustos'ta ise Temmuz'a göre yüzde yirmilik bir artış olduğu haberi manşetten veriliyor.
 
8- Akşam (Ortalama satış rakamı: 190bin)
 
5'TE 3 TAMAM
 
Serdar Turgut liderlere yaptığı ''Gelin televizyonda tartışın'' çağrısının peşini bırakmıyor. Deniz Baykal, Cem Uzan, Mehmet Ağar çağrıya olumlu yanıt verirken; Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin yardımcısı Faruk Bal olumsuz yanıt veriyor. Gözden kaçan bir şey var; tüm liderlerin yüklendiği tek isim Recep Tayyip Erdoğan. Onun olmadığı bir tartışmanın neye hizmet edeceği de belli... Akşam'ın haberi ''Bu iş olacak... Liderler kabul ediyor'' şeklinde vermesi doğru değil.
 
Sonuç: Çok satan gazeteler manşetlerini seçime ayırmıyor. Özellikle Hürriyet ısrarla Alman genci ile İngiliz kızı arasında geçen cinsel taciz olayıyla ilgili haberler yapıyor. Gazetelerin satışları azaldıkça seçime gösterdikleri ilgi de artıyor. Büyük gazeteler seçime ilgi göstermiyor gibi bir sonuç ortaya çıkmasın. Tüm gazetelerin ana gündemi seçimler. Fakat çok satanlar manşetlerini farklı haberlere ayırırken, gazetelerin satışları azaldıkça manşetlerini de seçim haberleri oluşturuyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,833 µs