En Sıcak Konular

Liderler televizyonda tartışacak mı?

8 Temmuz 2007 16:33 tsi
Liderler televizyonda tartışacak mı? Kamuoyu yoklamaları seçime sayılı gün kala, seçmenin yüzde 20’sinin hâlâ kararsız olduğunu ortaya koyuyor. Yaklaşık 8.5 milyon seçmene karşılık gelen kararsızların bu oranı bile, liderlerin birlikte katılacakları bir tartışma programının ne kadar ge

Seçmenden gelen ''Siyasi parti liderleri ekrandan kozlarını paylaşsın'' talebini dikkate alan Akşam, liderlere çağrıda bulunmuş ve bütün çağdaş ülkelerde seçim öncesi olduğu gibi, “Buyurun ekranda tartışın” demişti. İşte siyasi parti liderlerinin Akşam’ın bu çağrısına verdikleri yanıtlar:

CHP Lideri Deniz Baykal:

“Ekranda tartışma demokrasinin gereği”

CHP Lideri Baykal, Akşam’ın gündeme getirdiği “liderler ekranda tartışsın” çağrısına ise tam destek verdi. Baykal, Erdoğan’ın mitinglerde muhalefet liderlerine hakaret ettiğini buna karşılık ülkenin sorunlarıyla ilgili hiçbir tartışmaya girmediğini belirterek, “Oysa biz kendisiyle ülke sorunlarını tartışmak istiyoruz. Cibilliyet, kervan yürür, kılavuzu karga olan gibi nitelemeler yapıyor. Allah aşkına bunların ülke sorunlarının tartışılmasıyla ne ilgisi var. Bunlar Başbakan’ın içinde bulunduğu ruhsal ezikliği ve gerilimi yansıtıyor” dedi.

GP Lideri Cem Uzan:

“Hodri meydan”

“Bu konuda ne kadar duyarlı davrandığımı kamuoyu iyi biliyor. Ben böyle bir öneriyi daha önce defalarca dile getirdim. Özellikle Sayın Başbakan’ı televizyona çıkıp milletin huzurunda hesaplaşmaya çağırdım. Ancak Başbakan, milletin karşısında canlı yayında tartışmaya cesaret edemedi. Şimdi kendisine bir kez daha sesleniyorum, cesaretin varsa ekrana çık, kozlarımızı paylaşalım, hodri meydan.”

DP Genel Başkanı Mehmet Ağar:

“Başbakan, yüreği yetiyorsa çıkar”

“Böyle bir buluşmaya seve seve katılırım. Daha önce defalarca davette bulundum. Şimdi bu davetimi bir kez daha yineliyorum. Çağdaş demokrasilerde parti başkanları televizyona birlikte çıkıp, eşit şartlarda ve kendilerine tanınan eşit sürede tartışırlar. Millet, bu tartışmaları izleyip fikir sahibi olur ve ondan sonra da kime oy vereceğini belirler. Yüreğiniz yetiyorsa dosyalarınızı alın, milletin karşısına çıkın. Ama göreceksiniz yine buna cesaret edemeyecekler.”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal:

“Gündemimizde böyle bir konu yok”

Faruk Bal, Devlet Bahçeli’nin milletle meydanlarda buluştuğunu belirterek, siyasi ahlaka aykırı polemiğe girmek istemediklerini söyledi. Bal, “Sayın Bahçeli, 4-5 ay önce Başbakan Erdoğan’a çağrı yapıp davette bulunmuştu. Ancak Erdoğan, bu çağrıya yanıt vermeye bile cesaret edemedi. Artık bizim gündemimizde böyle bir konu yok” dedi.

ERDOĞAN OLUMSUZ:

“Oturum adaplarımız farklı”

Başbakan Erdoğan diğer liderlerden gelen ekran taleplerinin aksine, seçim çalışmalarını meydan konuşmaları ve tek başına katıldığı canlı yayınlarla götürmeyi tercih ediyor. Erdoğan kendisine yöneltilen “Baykal sizi açık oturuma davet etti, ne düşünüyorsunuz?” sorularına, “Prensip olarak, seçim kampanyalarında Sayın Baykal ile herhangi bir açık oturuma çıkmaya gerek duymuyorum” karşılığını vermişti. Erdoğan, AKŞAM’ın “buyurun ekranda tartışın” çağrısına da yakın çevresi aracılığıyla aynı yönde yanıt verdi ve “İlkelerimiz, birbiriyle özellikle oturum adabı noktasında uyuşmuyor. Daha önce bu konudaki görüşlerimi söylemiştim, bugünkü düşüncem de aynı” değerlendirmesini yaptı.

Halk ‘ekran’dan yana

Kamuoyu yoklamaları seçime sayılı gün kala, seçmenin yüzde 20’sinin hâlâ kararsız olduğunu ortaya koyuyor. Yaklaşık 8 milyon seçmen karşılık gelen kararsızların bu oranı bile, liderlerin birlikte katılacakları bir tartışma programının ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor.

Seçmenden gelen talebi dikkate alan Akşam, liderlere çağrıda bulunmuş ve bütün çağdaş ülkelerde seçim öncesi olduğu gibi, “Buyurun ekranda tartışın” demişti. İşte siyasi parti liderlerinin Akşam’ın bu çağrısına verdikleri yanıtlar:

Erdinç Çetin (25 - Muhasebe) : “Dünyanın medeni tüm ülkelerinde de seçim sürecinden önce liderler televizyon programına katılıyorlar. Bence bir TV kanalında liderler kozlarını paylaşmalı halk da buna göre karar vermeli”

Nesrin Subaşı: “Amerika’da başkanlar televizyon programdaki performansına göre seçiliyor. Bizim liderler televizyon programında bir araya gelmezse Meclis’te nasıl bir araya gelecekler merak ediyorum.”

Ceren Karakaş (28 - Özel hastane danışmanı) : “Liderler birbirlerini karalayacağına, çıkıp medya önünde kozlarını paylaşsın istiyorum. Aniden verilen seçim startı ne yazık ki seçmenleri de hazırlıksız yakaladı. Partilerin neler yapmak istediklerini veya neler yapacağını bilmiyoruz.”

Esiri Yıldırım (26 - Bilgisayar Operatörü) : “Serdar Turgut’un önerisini kesinlikle destekliyorum. Ülkemiz bir anda seçim atmosferine sokuldu. Partiler gibi vatandaşlar da hazırlıksız yakalandı. Siyasi partilerin, kendilerini en verimli ve en kısa sürede vatandaşa anlatacakları yer medyadır.”

Remziye Durmaz: “Kime oy vereceğimizi bu sayede anlayacağız. Hepsi bir oturumda bir araya gelmeli ve projelerini insanlara anlatmalı.”

Turgut Tekin (42 - Satış elemanı) : “Seçim startı verilen ülkemizde ne yazık ki partilerin neler yapmak istediklerini anlamış değiliz. Televizyon veya başka bir yöntemle, seçmenine kendilerini anlatmalarını bekliyoruz.”

İbrahim Alan (Sürücü kursu sahibi) : “Bu seçimlerde partiler yapılan transferlerle sağ - sol birbirine karışmış gibi duruyor. Seçmenin bilinçlendirilmeli. Serdar Turgut’un bu önerisini sonuna kadar destekliyorum.”

Tülin Öksüz (42 - Satış elemanı) : “Serdar Turgut’u kesinlikle destekliyorum. İnsanlar oy kullanacakları partiyi tam olarak belirleyemedi. Zaman az ve en kısa sürede ne yapmak istediklerini seçmenlerine anlatmaları gerekiyor.”

Hasan Kurt (Lokanta işletmecisi) : “Vatandaş partileri tam tanımış değil. Bu işin en kısa yolu, televizyonlara çıkıp kendilerini anlatmaları. Hatta bir açık oturumda tartışmaları.”

Nedim Arul (53 - emekli) : “Siyasi parti liderlerinin Türkiye’yi germekten başka yaptıkları bir şey yok. Açıkçası TV’ye çıkıp tartışıp tartışmamaları beni çok da ilgilendirmiyor.”

Akşam

 



Bu haber 343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,100 µs