En Sıcak Konular

Bağış: Keşkesiz Türkiye'nin yanında olmalarını bekliyoruz!

27 Haziran 2012 16:02 tsi
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin Avrupalı müttefiklerinden teröre karşı mücadele konusunda kayıtsız şartsız destek beklediğini söyledi.

Bakan Bağış, Almanya'nın başkenti Berlin'de Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı'nda "Türkiye ile İletişim: Türkiye İmajı ve AB Üyeliği" sloganıyla düzenlenen Türkiye-AB KİK toplantısında yaptığı konuşmada, "Biz terörle mücadele eden bir ülkeyiz. Bakın bu sabah ülkemizden yine şehit haberleri geldi. Aynı Türkiye Cumhuriyeti'nin terörle mücadelede gösterdiği kararlılığı AB ülkelerinden, müttefiklerimizden, dostlarımızdan bekliyoruz" dedi.

"Bir yandan NATO üyesi olarak, birbirimizin güvenliğinden sorumlu olduğumuzu ilan edeceğiz" diyen Bağış, öte yandan, bir terör örgütünün, Türkiye gibi önemli bir müttefikin vatandaşlarına, askerlerine, polislerine saldırıları karşısında, müttefik ülkelerin daha aktif bir çaba içerisine girmesi gerektiği vurgulamak durumunda olduğunu belirtti.

AB üyesi ülkelerde terör örgütünün farklı isimlerle, şantajla, tehditle para topladığını bildiklerini ifade eden Bağış, "Ama işin acı tarafı benim vatandaşımı mermilerle, kurşunlarla öldüren PKK, AB ülkeleri vatandaşlarını, gençlerini de öldürüyor. Sizin gençlerinizi de uyuşturucuyla öldürüyor. Çünkü Avrupa'nın en geniş uyuşturucu ağı PKK'nın kontrolündedir. İnsan kaçakçılığında şu anda Avrupa'nın bizimle müzakerelerde açıkça dile getirdiği yasa dışı göçle mücadele konusunda aslında insan kaçakçılığının en büyük rantını PKK elde etmektedir. Bu yüzden terörle mücadelede mutlaka birlikte hareket edilmesi gerektiğine inanıyorum. Türkiye, El Kaide konusunda, diğer terör örgütleri konusunda nasıl Avrupalı müttefikleriyle yakın bir işbirliği içerisindeyse PKK konusunda da bütün müttefiklerimizin koşulsuz, amasız, fakatsız, keşkesiz Türkiye'nin yanında olmasını bekliyoruz. Bu da bizim en doğal hakkımızdır" diye konuştu.

KİK toplantısının, 3 milyonun üzerinde Türkün yaşadığı Almanya'da düzenlenmesini de son derece anlamlı bulduğunu kaydeden Bağış, "Atalarımız, 'Danışan dağı aşmış, danışmayan düz yolda şaşmış' demişler. AB sürecinde de istişare kanallarını her zaman açık tutan ve bu sayede dağı aşma kararlılığı gösteren Türkiye ile danışmadan, başına buyruk, keyfi kararlarıyla Türkiye'nin müzakere sürecini engellemeye çalışanların mücadelesini yaşadığımız bir dönemdeyiz. Buradaki manzara da gösteriyor ki bu mücadeleden aklı selim ve istişareden yana tavır koyan Türkiye kazançlı çıkacak, ülkemizin AB üyelik sürecini engellemeye çalışanlar hayal kırıklığına uğrayacaktır" şeklinde konuştu.

AB sürecinin önündeki en büyük engel olarak önyargıları gördüğünü belirten Bağış, bunların aşılmasında hükümetler ve parlamentolar arasındaki müzakerelerin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının çabalarının son derece önemli olduğunu, sade vatandaşlar arasındaki iletişimin AB üyelik sürecine en önemli katkıyı yaptığını söyledi.

MERKEL'E DOSTLUK ÇAĞRISI

Bakan Bağış, Alman Milli Takımının Türk kökenli oyuncusu Mesut Özil'e kendilerinin de büyük bir hayranlık duyduğunu ve Türk Milli takımına gol atmadığı sürece her attığı gole sevindiklerini ifade ederek, "Bakınız Almanya ile Yunanistan arasında oynanan Euro 2012 çeyrek final maçından sonra Bayan Merkel, futbolcuları tebrik etmek üzere soyunma odasına iniyor ve Mesutumuza diyor ki 'Senin en büyük hayranların arasındayım.' Ben de buradan Bayan Merkel'e diyorum ki gelin bu hayranlığı dostluğa dönüştürelim. Siz nasıl Mesut'un başarılı performansını hayranlıkla izliyorsanız, Almanya'nın Türkiye'nin AB sürecine ve vizelerin kaldırılmasına vereceği desteği de biz hayranlıkla izleyelim" şeklinde konuştu.

Katılım müzakereleri devam ettiği halde, Avrupa'da Türkiye'ye ilişkin, Türkiye'de de AB ile ilgili olarak bazı iletişim, algılama ve anlayış sunumlarıyla zaman zaman yanlış anlamaların olduğunu da gördüklerini belirten Bağış, Türkiye'nin öncelikli hedefinin AB üyeliği olduğunu, Türkiye'yi bu yolda engellemeye çalışan çevrelerin de bulunduğunu, ancak Türk milletinin daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük ve daha fazla adalet istediğini, bunu da hak ettiğini kaydetti.
Bağış, Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını, hala eksiklikleri bulunmasına rağmen, çok büyük ölçüde geliştiğini belirterek, AB'nin Türkiye'yi bünyesine dahil ederek "kıtasal bir birlikten global bir birliğe dönüşeceğini" söyledi.

"TÜRKİYE'DE AVRUPA'NIN EN REFORMCU HÜKÜMETİ GÖREV YAPMAKTADIR"

Bakan Bağış, Türkiye'de günümüzde çok dinamik bir hükümetin bulunduğunu da ifade ederek, "Türkiye'de Avrupa'nın en reformcu hükümeti görev yapmaktadır. Reform konusunda Avrupa'da ben şu anda Türkiye'dekinden daha hızlı bir hükümet göremiyorum" dedi.

Türkiye'nin sayısız Avrupa kuruluşuna ve NATO'ya diğer birçok ülkeden daha önce üye olduğuna işaret eden Bağış, "Bu bağlamda samimiyetle ifade etmek isterim ki AB'nin 'genişleme yorgunluğundan' ziyade yeni 'genişleme dalgalarını' konuşması, bunları tartışması daha isabetli, daha anlamlı bir yaklaşım olacaktır" diye konuştu.

Bağış, Avrupa genelinde Türkiye ile ilgili olarak yeni bir bilinç geliştirilmesi gerektiğini, kendilerine ayrımcılık yapılmasını kabul edemeyeceklerini kaydederek, artık pragmatik olunması gerektiğini, Türkiye'nin dinamik ve büyüyen ekonomisiyle Avrupa'ya büyük fayda sağlayabileceğini söyledi.

Bakan Bağış, Türkiye'de gittikçe gelişen dil ve din özgürlüğüne de dikkat çekerek, AB'nin daha da gelişen pazarlara ve bu bağlamda Türkiye'ye de ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantıya Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ile Türk sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.

(AA)



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,350 µs