En Sıcak Konular

Mesaj, kokpitten!

27 Haziran 2012 13:43 tsi
Mesaj, kokpitten! Başbakan Erdoğan, 'Türkiye'yi test edenlere haddini bildirmekten kaçınmayız' dedi...

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden Vecihi Hürkuş'un adını taşıyan, Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı (Hürkuş), düzenlenen törenle hangardan çıkarıldı. Başbakan Erdoğan da törende yaptığı konuşmada, "Türkiye’nin büyüklüğünü test etmeye çalışanlara hadlerini bildirmekten çekinmeyiz” dedi.

Bugün hangardan çıkarılan Hürkuş ilk uçuşun 2013 yılında gerçekleştirecek. Şu ana kadar proje için 150 milyon dolar harcandı ve 4 tane uçak yapıldı. Uçakların bazı küçük parçaları dışında tamamı yerli üretim. Hürkuş'un malzemeleri dışında yazılımı da tamamen Türk mühendisleri tarafından yapıldı. İki kişilik eğitim uçağı Hürkuş'un maksimum hızı ise saatte 574 kilometre.

Bu arada törenin düzenlendiği alanın üzerinde uçan yerli İnsansız Hava Aracı Anka'nın tören alanından çektiği görüntülerin dev ekranda davetlilere izletilmesi ilginç görüntüler oluşturdu.

ERDOĞAN: "PİLOTLARIMIZ İÇİN UMUTLA BEKLİYORUZ"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da tören saatinden çok önce tesislere geldi. Alanı gezen ve bilgi alan Erdoğan, törende yaptığı konuşmada şu mesajları verdi:

-Suriye tarafından vurulan uçağımızdaki pilotlarımız Yüzbaşı Gökhan Ertan ve teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’un da milletçe umut dolu bekleyişimizi mutlu şekilde neticelendirmelerini temenni ediyorum.

-Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ cumhuriyet tarihimizin son derece önemli şahsiyetleri. Yeni nesiller bu isimleri tanımıyorlar. Vecihi ve Nuri bey tüm engellere rağmen çok büyük bir heyecanla Türkiye’de havacılık sektörünün gelişmesi için örnek bir mücadele yönettiler. Dönemlerinde çabaları yeterince takdir edilmedi. Zor şartlarda yaşamış olmalarına rağmen bugün ulaştığımız havacılık sanayisine isimlerini silinmez şekilde yazdırdılar.

TÜRKİYE DÜNYADA İLK 3’TE

-TUSAŞ bundan 40 yıl önce ‘kendi uçağını kendin yap’ çerçevesinde kurulmuştu. 80’li yıllara kadar beklenen atılımı yapamadı. 80’lerde yabancı uçakların lisanslı üretimleri başladı. 2000’lerde TUSAŞ neredeyse kapanma noktasına gelmişti. 2005’te TUSAŞ’ı biz yeniden canlandırdık. TAİ’deki yabancı hisseleri satın aldık. Milli teknolojiye dayalı havacılık projelerini başlattık.

-Önümüzdeki yıl artık savaş helikopterlerimizi kendimiz üreteceğiz. Uzaya fırlatılmak üzere son çalışmaları devam eden Göktürk gözlem uydumuz da hazırlanıyor. Onunla da gurur duyduk.

-Bugün artık kendi uçağını kendi uydusunu imal eden bir seviyeye ulaşmış durumdayız.

-ANKA ile bu alanda dünyadaki ilk 3 ülkeden biriyiz.

TÜRKİYE OLARAK SALDIRI NİYETİNDE DEĞİLİZ

-Hürkuş gerektiğinde silahlandırma maksatlı kullanım amaçları olan uçağımız. Hürkuş uçağımızı Türkiye semalarına uğurlarken burada birkaç hususa değinmek istiyorum.

-TSK dünyanın en eski en tecrübeli ordularından biri. Dünyanın en güçlü ordularından birini artık kendi imalatlarımızla teçhiz ediyoruz.

-Yaş ortalaması 30’un altında bir ekip. Gelecek Türkiye’nindir. Bu noktada önümüz açık. Biz Türkiye olarak saldırı niyetinde değiliz.

-Barışı, istikbalimizi korumak, birlik ve bütünlüğümüze yönelik her tehdidi bertaraf için yani savunma için imalat yapıyoruz.
-Hiçbir ülkeye hasmane tutum sergilemiyoruz.

-Hiçbir ülkenin güvenliğini tehdit etmiyoruz ancak bize yönelik hasmane tutumlara karşı var olan gücümüzle en sert şekilde karşılık verir, gerekeni yapmakta tereddüt etmeyiz

HADLERİNİ BİLDİRİRİZ

-Her türlü terör örgütüne karşı amansız mücadele vermekte olan bir devletiz. Çete devletlerine ve Türkiye’nin büyüklüğünü test etmeye kalkanlara hadlerini bildirmekten kaçınmayız
-Büyük devletlerin düşmanları olur. Uçağımıza gemimize askerimize zaman zaman bayrağımıza yönelik alçakça saldırıları zaaf olarak görenler büyük devletten muaf olanlardır.

ÇALIŞMALAR 2006 YILINDA BAŞLADI

Türkiye'nin havacılık ve uzay merkezi TUSAŞ'ın 2006 yılında çalışmalarına başladığı Hürkuş, Türk mühendislerin ürettiği özgün eğitim uçağı niteliklerine sahip.
Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi EASA CS 23 kurallarına göre tasarlanan eğitim uçağında, öğretmen ve öğrenci pilot arka arkaya oturabiliyor. Tek turboprop motorlu bir konfigürasyona sahip olan Hürkuş'un, gece ve gündüz görev yapabilme kabiliyeti bulunuyor.

Genel kullanım, aletli uçuş, seyrüsefer ve formasyon eğitim aşamalarını gerçekleştirebilme amacıyla üretilen Hürkuş'da, standart uçak sistemlerinin yanı sıra, kabin basınçlandırma, koltuk fırlatma sistemi, uçak üzeri oksijen üretimi sistemi (OBOGS) de yer alıyor.

Türkiye'nin, gelişmiş bir hava aracının tüm unsurlarıyla birlikte hazırlanan ilk projesi Hürkuş'un tasarımında 50 mühendis, seri üretim safhasında ise 50 mühendis ve 350 teknisyen çalıştı.

TUSAŞ tesislerinde yarın gerçekleştirilecek törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılıyor.

Hürriyet



Bu haber 1,435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,054 µs