En Sıcak Konular

İsrail, 250 Filistinli mahkumu salıverdi

8 Temmuz 2007 12:06 tsi
İsrail kabinesi, Filistin'in Batı yanlısı Devlet Başkanı Mahmud Abbas yönetimine destek vermek için İsrail hapishanelerinde bulunan 250 mahkûmun salıverilmesini onayladı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, kabine toplantısında yaptığı konuşmada "Sanırım bu yaptığımız değerli bir jest. Çünkü Filistin Otoritesi'nde ılımlı isimlerin güçlenmesi için her aracı kullanmak istiyoruz" dedi. İsrail Başbakanı Olmert, Hamas'ın Gazze'de kontrolü ele geçirmesinin ardından 25 Haziran'da Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmede mahkûmları serbest bırakma sözü vermişti.

Kabineden bir yetkili ise yapılan oylamada büyük çoğunluğun, mahkûmların salıverilmesinden yana oy kullandığını belirtti. Hangi mahkûmların salıverileceği ise kurulacak bir komite tarafından belirlenecek. Komite, bir liste hazırlayacak ve bu listenin de onaylanması halinde İsrail Yüksek Mahkemesi'nin kararı gereği liste onaylandıktan 48 saat sonra salıverilme işlemlerine başlanabilecek.

İsrail hükümet sözcüsü Miri Eisin, kabine toplantısından önce yaptığı açıklamada serbest bırakılması düşünülenler arasında "ellerinde kan olan mahkûmların da" olduğunu söylemişti. Olmert ise Abbas'a verdiği sözde "İsrailli öldürmüş olanların" serbest bırakılmayacağını söylemişti.

İsrail'in, daha önce Filistinli mahkûmları serbest bırakması, ülkede tepkilere yol açmıştı. Özellikle Filistin saldırılarında yakınları zarar gören İsrailliler, salıverilme işlemelerine tepki göstermişti. Filistinliler ise İsrail'de mahkûm olan yakınlarını "işgale karşı direnen birer kahraman" olarak görüyor.

Ehud Olmert, kabinede yaptığı konuşmada ayrıca mahkûmların salıverilmesinin, Filistin'deki ılımlıları, kalıcı bir diyalog kurulması için gereken şartların oluşması yönünde hareket etmeye teşvik edebileceğini söyledi. Avrupa Birliği ve ABD, Ortadoğu'da duran barış sürrecinin yeniden canlanması için Ehud Olmert'i Filistin'de kurulan yeni kabineyle ilişki kurmaya çağırıyordu.

Hamas'ın Gazze'de kontrolü ele geçirmesinin ardından Filistin'de Hamas ve El Fetih arasında yaşanan güç mücadelesinde Batı ülkeleri ile İsrail ve ABD, Mahmud Abbas'a destek vermişlerdi. Filistin'e uygulanan ekonomik ambargolar kısmen kaldırılırken, İsrail'in de vergi iadelerini Mahmud Abbas'a devretmesi üzerine geçtiğimiz hafta ilk kez Filistinli kamu çalışanları tam maaş almışlardı. 
 
Zaman
 



Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,754 µs