En Sıcak Konular

Bir soru iptal edildi, OKS puanları yeniden hesaplanıyor

8 Temmuz 2007 11:30 tsi
Hatalı olduğu gerekçesiyle tartışmalara yol açan OKS fen bilgisi testindeki 13. soru mahkeme kararıyla iptal edildi. Böylece 825 bin öğrencinin puanı ve girecekleri okullar değişti. Puanları yeniden hesaplamaya başlayan bakanlık, sonuçları yarına yetiştir

Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nda (OKS) son dakika iptali yaşandı. Ankara 6. İdare Mahkemesi, sınavdan sonra tartışmalara yol açan fen bilgisi bölümündeki 13. soruyu hatalı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Bunun üzerine 825 bin öğrencinin puanı değişti. Yarın sınav sonuçlarını açıklamaya hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı, iptal kararı üzerine ne yapacağını şaşırdı.

Cuma gecesinden itibaren seferberlik ilan eden bakanlık, 13. soruyu değerlendirme dışına alarak puanları yeniden hesaplamaya başladı. Gece gündüz kesintisiz çalışan uzmanlar, sonuçları yarına yetiştirmeyi amaçlıyor. Yeni bir aksilik yaşanmazsa sonuçlar yarın saat 10.00'dan itibaren ilan edilecek.

A kitapçığındaki 'zamana göre toz ve kesme şekerin erimesine' ilişkin kimya sorusu, sınavdan sonra tartışma konusu olmuştu. Fen bilgisi testindeki 13. sorunun cevabı 'D' seçeneği olarak verilmiş; ancak bazı öğretmenler doğru seçeneğin 'B' olduğunu ileri sürmüştü. İtirazlar üzerine, uzman öğretmen ve akademisyenlerden oluşan komisyona soruyu yeniden inceleten bakanlık, 'soruda bilimsel hata olmadığını' duyurmuştu.

Bunun üzerine Ömer Gaffar Ekici isimli öğrencinin velisi Mehmet Ekici, Ankara 6. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyelerine soruyu inceleten mahkeme, bilirkişiden gelen 'soru yanlış' görüşüne uyarak yürütmeyi durdurma kararı aldı.

İptal edilen 13. sorunun öğrencilerin en az çözdüğü testlerin başında gelen fen bilgisinden olmasına rağmen 115 binden fazla öğrencinin soruyu doğru bildiği öğrenildi. İptal edilen sorunun sınav birinciliğini de etkileyebileceği kaydedilirken, puan değeri yüksek olan 13. fen sorusunu bilemediği için ikinci olan bir öğrencinin birinci olabileceği belirtildi. Soru iptali standart puanları da etkileyeceği için tüm öğrencilerin az da olsa puanlarında ve başarı sıralarında değişikliğe sebep olacak. Özellikle de iptal edilen soruyu doğru bilen öğrencilerin kaybı, bilmeyenlerin ise kazancı olacak.

Bu arada OKS sonuçlarını yarın saat 10.00'da Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik açıklayacak. Sınav sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı'nın http://meb.gov.tr  internet adresinden duyurulacak. OKS sonuçlarına göre, 2007-2008 öğretim yılı için resmî ve özel fen liselerine, sosyal bilimler liselerine, Anadolu liselerine öğrenci yerleştirilecek. OKS-Türkçe-Matematik (OKS-TM) ve OKS-Matematik-Fen (MF) puan türlerinin herhangi birinden 160 ve üzeri puan alan adaylar tercihte bulunabilecek. Fen liselerine ve Anadolu sağlık meslek lisesi ile sağlık meslek liselerine OKS-MF puanıyla diğer okullara ise OKS-TM puanıyla yerleştirme yapılacak. Tercih işlemleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın " http://oks2007.meb.gov.tr " veya " http://www.meb.gov.tr " adresli internet sitesinden yapılabilecek. Tercihler, veliler tarafından bireysel olarak ya da ilgili okul müdürlükleri aracılığıyla 11-20 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Adaylar, okulların özel başvuru ve tercih şartlarına dikkat ederek en fazla 20 okul tercih edebilecek. Tercihler istek sırasına ve okul türlerine göre karışık veya sırayla yapılabilecek.

Bu sene ikinci bir tercih işlemi yapılmayacak. Tercih yapacak her aday, okul aile birliğine 5 YTL ödeyecek. Tercih sonuçları 27 Temmuz Cuma günü açıklanacak. Kesin kayıtlardan sonra boş kalan okul kontenjanları 8 Ağustos 2007 tarihinde açıklanacak ve ikinci yerleştirme için başvurular 9-14 Ağustos 2007 tarihleri arasında alınacak. İkinci yerleştirme sonuçları da 20 Ağustos 2007 tarihinde açıklanacak.
 
zaman



Bu haber 1,374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,155 µs