En Sıcak Konular

Seçime doğru oteller boşalıyor

8 Temmuz 2007 10:26 tsi
22 Temmuz'daki genel seçimler yerli turistin tatil planlarını etkiledi. Seçim haftası otellerdeki doluluk oranı yüzde 20'ye düştü. 23 Temmuz sonrası talep patlaması bekleniyor.

Seyahat acenteleri, seçimden önce otellerdeki yerli turist oranının son derece düşük olduğunu, 23 Temmuz'dan itibaren ise talep patlaması beklediklerini ifade ediyor. Seçime gidilen hafta tatil rezervasyonu yaptıran yerli turist oranı bir önceki haftaya göre ortalama yüzde 80 düşüş gösterdi. ETS Tur Yurtiçi Operasyonlar Müdürü Suat Özbek, bu durumu tatilcilerin oy kullanmak için ikamet ettiği adreste kalmayı tercih etmesine bağlıyor.

Temmuzda boş odaları doldurmak isteyen işletmeciler sezon ortası olmasına rağmen indirimleri erkene aldı. Kredi kartına 10 taksit, '6 gece kal 5 gece öde' gibi kampanyalara ücretsiz yaş sınırının 6'dan 8'e çıkarılması eşlik ediyor. Bazı oteller yüzde 15'e varan oranlarda indirim vaat ederken, bazı şirketler 'evden otele ulaşım masrafları bizden' diyor.

Şah İnn Paradise Otel Genel Müdürü Ruhat Ülgen, şu anda yüzde 60 olan doluluğun seçim günü için en az yüzde 30'a gerileyeceğini belirterek, "Ancak seçimlerin hemen sonrasında ciddi bir artış olacak. Normal verilere baktığımızda tatilci temmuzda gelmediyse ağustosta gelecek varsayımı var. Ancak seçim sonrası istikrar çok önemli." diyor.

2006 yılındaki kayıpları telafi etmeyi planlayan turizmciler, yabancı turist sayısındaki artışa karşılık yerli turistte umutları seçim sonrasına ertelemek zorunda kaldı. 22 Temmuz'a kadar yurtiçi satışlarının geçen yıla oranla yavaş seyrettiğini söyleyen ETS tur yetkilisi Suat Özbek, piyasadaki durgunluktan dolayı turizmcinin beklemede olduğunu söyledi.

Seçimle aynı güne tekabül eden tarihlere yönelik kısmi iptaller yaşandığını aktaran Özbek, "Henüz düşündüğümüz rakamlara ulaşamadık. Seçim dönemine denk geldiği için geçen senenin yüzde 15 altında gidiyoruz. 16-23 Temmuz haftasında iç rezervasyonlar yüzde 20'ler civarında." diyor. Özbek'e göre geçmiş yılların aksine pek çok kişi tatile 23 Temmuz sabahı çıkacak ve 23 Temmuz'dan itibaren bir hareketlilik yaşanacak. Seçim sonrasında talep patlaması bekleyen Özbek, ağustosta doluluk oranının yüzde 100'e yaklaşacağı tahmininde bulunuyor.

Seçim sebebiyle iç pazarda 'ciddi' düşüş yaşanmasını bekleyenlerden biri de Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Volkan Şimşek. Otellerin acentelerle doluluk ayarı yaparken, odalarının bir kısmını yerli turiste ayırarak hareket ettiğini anlatan Şimşek, "Yaptığımız doluluk ayarlarında iç pazara ayırdığımız düzenli kontenjanlar vardı. O kontenjanları da tespit ederken şu kanaate vardık ki seçim dönemi biraz sıkıntılı olacak. Bundan dolayı biz odalarımızı yurtdışında beraber çalıştığımız ortaklarımızın kullanıma açacağız." diyor. Şimşek'in genel koordinatörlüğünü yaptığı Majesti'nin 7 otelinde yaz sezonunda yerli turist kontenjanı yüzde 20-23 seviyesinde iken, seçim döneminde aynı oran oranın yüzde 10'un altına düşecek.

İremtur İç Turizm Müdürü Gürkan Akün ise sadece 22 Temmuz gününe yönelik bir durgunluk yaşanacağı görüşünde. Oy kullanmak isteyen seçmenlerin 21 Temmuz günü tatilini sona erdirerek, yaşadığı şehre döneceğini belirten Akün, "Genelde halkımız seçim gününü içine alacak tatil için rezervasyon yapmıyor. Ya 21 Temmuz akşamı çıkışlı ya da 23 Temmuz sabahına girişli rezervasyon yaptırıyor." diye konuşuyor.

Şah İnn Paradise Otel Genel Müdürü Ruhat Ülgen ise şunları söylüyor: "Şu anda yüzde 60 doluluğumuz var. Seçim günü için bu oran en az yüzde 30'a gerileyecek. Ancak seçimlerin hemen sonrasında ciddi bir artış olacak. Normal verilere baktığımızda tatilci temmuzda gelmediyse ağustosta gelecek varsayımı var. Ancak seçim sonrası istikrar çok önemli."

Kemer Resort Otel Satış Pazarlama Müdürü Ulaş Taşdemir de seçimin yerli müşteri sayısını azaltacağını belirtiyor: "Bizim otelimizin seçim günü yerli müşterideki doluluk oranı yüzde 3 olarak görülüyor." Queen Elizabeth Otel Genel Müdürü İzzettin Yurtsever, "Seçim döneminde düşüş var. Şu an yüzde 40 olan yerli müşteri oranımız seçim tarihinde yüzde 30'a düşecek. Seçimin ardından artış olacak.

Seçimin yerli müşteride doluluk oranlarımızı etkileyeceği kesin." bilgisini veriyor. Bera Otel'in Satış Pazarlama Müdürü Mustafa Sağlam da doluluk oranılarının yüzde 50'lerin altına düşeceğini bildiriyor. Ağırlıklı olarak yurtdışından gelen yerli gurbetçileri ağırladıkları için biraz daha rahat olduklarını kaydeden Sağlam, "Seçim sonrasında ise pazar ciddi manada hareketlenecektir." diyor.

Otellerin rekabeti, müşterilerin yüzünü güldürecek

İspa Tur'un sahibi Hilmi Karaduman, 22 Temmuz seçimlerinin otel rezervasyonlarını ciddi şekilde etkilediğini söylüyor. Daha çok yerli turist ağırlayan otellerin geçtiğimiz senelerde temmuz ayını yüzde 60-70'lerin üzerinde doluluk oranıyla geçirdiğini ifade eden Karaduman "Bu yıl ciddi bir hareketlilik yok. Çok sayıda vatandaş tatil planını seçime göre ayarladı. Doluluk oranlarında önceki yıllara göre yarı yarıya azalma var." diyor.

Karaduman'ın verdiği bilgiye göre seçimlerden olumsuz etkilenen oteller, çıkış yolu olarak kampanyalara yöneldi. Bazı oteller temmuz ayının sonuna kadar oda fiyatlarında yüzde 15'e varan oranlarda indirim yapıyor. Bazıları otele ücretsiz ulaşım imkanı sunarken taksit sayısı da artıyor. Alanya'da faaliyet gösteren 4 yıldızlı Tulip Otel'in genel müdürü Kemal Can Fedai, gerek özel gerek kamuda çalışan çok sayıda kişinin izin dönemlerini seçimlere göre ayarladığını, bu sebeple temmuz ayında doluluk oranlarında düşüş yaşadıklarını aktarıyor.

Seçim hazırlıklarının da durgunlukta etkili olduğunu belirten Fedai, "Seçim çalışmalarında aktif rol alan çok sayıda kişi var. Bunlar 22 Temmuz'a kadar çalışmaya devam edecek. Bütün bunlar bizim gibi daha çok yerli turist ağırlayan otellere darbe vurdu." diye konuşuyor. Durgunluğa çare olarak kampanyaya yönelen şirket, oda fiyatlarında 22 Temmuz'a kadar yüzde 10 civarında indirim yapacak. Ücretsiz yaş sınırı 6 iken seçim döneminde 8'e çıkarılan otelde, yarı fiyat sınırı da 12 yaştan 14'e yükseltildi.

Zaman
 



Bu haber 336 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,128 µs