En Sıcak Konular

Petkim'i alan konsorsiyuma Ermeni rötuşu yapılacak!

7 Temmuz 2007 16:01 tsi
Petkim'i alan konsorsiyuma Ermeni rötuşu yapılacak! Petkim'i alan Kazak-Rus ortaklığı tepkiler üzerine perde arkasındaki aktörler hakkında daha detaylı açıklama yaptı. Ermeni asıllı Rus Vardanyan'ın bankası Troika Dialog'un hisselerinin azaltılacağı, yerine Türk ortak alınacağı bildirildi..

Petkim ihalesini 2 milyar 50 milyon dolarlık teklifle kazanan Rus-Kazak ortaklığa ilişkin kamuoyunda yükselen tepkiler şirket yetkilerini dün ikinci bir açıklama daha yapmaya zorladı. Önceki günkü ihalede basın mensuplarının grubun ortaklık yapısına yönelik sorularını yeterince net yanıt vermeyen Trans- CentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu dün Petkim'e Türk ortak olacaklarını açıkladı. Petkim'in yeni sahibi olan 3 ortak arasında yüzde 54 ile en büyük payı olan Rus bankası Troika Dialog'un patronuna ilişkin iddialar konsorsiyumun bu kararı almasında etkili oldu.

İKİNCİ AÇIKLAMA DÜN GELDİ
Troika Dialog'un hisselerinin yüzde 65'inin sahibi, Ermeni asıllı Rus vatandaşı Ruben Vardanyan. Vardanyan'ın Rusya'da Ermeni lobisinin etkili isimlerinden olduğu ileri sürülmüş ve tüm dünyadaki Ermenilerin paralarını Ermenistan bankalarına getirmesini hedefleyen Ermenistan 2020 Projesi ile ilgili bağlantısı olduğu ifade edilmişti. İşte bu iddialar adeta Rus-Kazak konsorsiyumunda rötüş yapılmasını gerektirdi. TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu, ortaklık yapısı ile olarak dün basında çıkan haberler sonrasında yazılı bir açıklama yaptı.

'İSTİHDAMI ARTIRACAĞIZ'
Açıklamada, TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu'nun Troika Dialog Group, Investment Production Group Eurasia ve Caspi Neft JSC üyelerinden olduğu ifade edilerek, Troika Dialog Group'un Rusya'nın en önemli yatırım bankalarından biri olduğu, bankanın yüzde 100'üne üst düzey yöneticilerin sahip olduğu ve bankanın 70 hissedarı bulunduğu, ancak konsorsiyuma Troika Dialog Bank'ın doğrudan yatırım yapmadığı, portföyündeki yatırımcı müşteriler adına hareket ettiği ve Troika'nın portföy yatırımcılarının ağırlıklı olarak CIS (Birleşik Devletler Topluluğu) ve Kazak yatırımcılardan oluştuğu kaydedildi. Açıklamada, Kazak ortakların stratejik ortaklar olarak ağırlıklı rol üstlendikleri bildirilerek, şunlar kaydedildi: "İhale şartnamesine uygun olarak, Petkim hisselerinin sahibi olacak yeni bir Türk şirketinin konsorsiyum tarafından kurulması ve bu şirketin yüzde 49'una kadar olan hisselerinin yeni Türk ve Kazak ortaklara verilmesi planlanmaktadır. Bu oluşum sonrası Petkim'e sahip olacak şirkette Kazak ve Türk ortaklar çoğunluk hisseye sahip olurken Troika Dialog Group'un hisseleri azalacaktır. Konsorsiyumun Türkiye ekonomisine güveni tam olup, Petkim'e yapılan ödemenin dışında yeni enerji ve rafineri yatırımlarına giderek Petkim'i büyütmek ve yeni istihdam alanları yaratmak hedefleri bulunmaktadır."

Sabah



Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,289 µs