En Sıcak Konular

Telsim’in parası Ürdün’e Uzan’mış

7 Temmuz 2007 12:40 tsi
Telsim’in parası Ürdün’e Uzan’mış Ürdün’e kaçtığı iddia edilen Hakan Uzan, dışarıdan yolladığı mail talimatlarıyla Telsim’in 5.4 milyon dolarlık roaming (Uluslararası Serbest Dolaşım) parasını almış.

İMAR Bankası’na el konulmasından sonra 26 Ağustos 2003’te Uzanlar’ın 200’e yakın şirketi ile Telsim’in malvarlığına tedbir konuldu. Ancak Telsim’in yönetimi 14 Şubat 2004’e kadar Uzanlar’ın elindeydi. Baba Kemal Uzan ile oğlu Hakan Uzan o dönemde yurtdışına kaçtılar.

İşte Telsim’in Uzanlar’ın elinde kaldığı söz konusu 6 aylık süre içinde Hakan Uzan’ın, şirketi maillerle yönetmeye devam ettiği ortaya çıktı. Hakan Uzan, Telsim yöneticilerine verdiği talimatlarla o güne kadar Türkiye’deki hesaba aktarılan roaming paralarının Jordan İnternational Bank’ın Amman’daki Queen Noor Şubesi’ne aktarılmasını sağladığı öğrenildi. Müfettişler, mailleri mercek altına aldığında bu paranın Hakan Uzan’ın talimatı doğrultusunda aktarıldığını ortaya çıkardı.

Paranın yattığı JNB’nin Queen Noor Şubesi’nin, Uzanlar’ın kaçtıktan sonra Ürdün’de kurduğu 4 şirketin merkezinin bulunduğu caddede olması da dikkat çekti. Bu durum, kaçtıktan sonra Ürdün’de yaşadığı iddia edilen Kemal, Hakan ve Yavuz Uzan’ın bütün inkarlara rağmen orada yaşadığını destekleyen bir başka kanıt oldu. Telsim, mahkeme kararını hiçe sayarak 5.4 milyon dolar zarara neden olan eski yöneticilere dava açtı. Ayrıca Telsim’e yurtdışı operatörlerinden gelmesi gereken 1 milyon dolar daha var. Akıbeti bilinmeyen bu paranın da elden Uzanlar’a aktarıldığı iddia ediliyor.

Maaşlı eleman çıktı

Uzanlar’In firardan sonra Ürdün’de yaşadıklarını gösteren diğer kanıt yine müfettişlerin raporuna yansıdı. Rapora göre JNB Queen Noor’daki parayı çekme yetkisi bulunan iki kişi var: Ali Cenk Türkkan, Maher Samir Shamieh. Rapora göre Türkkan ve Shamieh, 5 milyon 461 bin doları çekerek Hakan Uzan’a teslim ettiler. Türkkan, Çukurova ve Kepez Elektrik’te hissesi bulunduğunu öne sürerek Türkiye aleyhine 10 milyar dolarlık dava açan Güney Kıbrıs merkezli Libananco Holding’in de sahibi. Shamieh ise Uzanlar’a ait Alpha’da Grup Finansman Müdürü olarak çalışmış.

TMSF dava açtı

Raporu esas alan TMSF yönetimindeki Telsim, roaming paralarının JNB’ye aktarılmasını sağlayan dönemin Telsim yöneticileri Soner Çokbilgin, Semih İncedayı, Ersin Çebi, Şirel Aktun, Ayşe Aksel, Ali Cenk Türkkan, Maher Samir Shamieh, Nilay Yılmaz Yıldırım, Enver İbek ve Ahmet Oğuz Özcü aleyhine dava açtı. Davalılardan Çokbilgin, GP İstanbul 1. Bölge ikinci sıra milletvekili adayı olurken, Ayşe Aksel, Hakan Uzan’ın Finans Koordinatörlüğü’nü yapmıştı. Enver İbek Telsim İcra Başkan Yardımcılığı, Oğuz Özcü GP Başkanlık Divanı üyeliği, Cem Uzan’ın 2002 seçim kampanyasında dağıtılan Telsim kontörü, çimento gibi promosyonların mimarı ve Telsim eski Genel Müdürü.

Mail trafiği dikkat çekti

MÜFETTİŞLERİN 29 Mart 2004 tarihinde hazırladığı raporda, yapılan mail araştırmalarında, hesap açıldıktan bir gün sonra Telsim yetkilileri ile Murat Hakan Uzan’ın yazışmalarının ortaya çıktığı belirtildi. Müfettiş raporuna göre Uzan soruşturması sırasında Ürdün’e iki çanta yollarken yakalanan Telsim eski Network PC Direktörü Ersin Çebi, JNB Queen Noor şubesinde hesap açıldıktan bir gün sonra 21 Ekim 2001 tarihinde Metodoloji biriminde uzman yardımcısı olarak çalışan yetkisiz elaman Nilay Yılmaz Yıldırım’a talimat verdi. Yıldırım da bu talimatı mail olarak 58 GSM operatörüne geçti ve bundan böyle roaming bedellerini JNB Queen Noor Şubesi’nde yeni açılan 30756 numaralı hesaba yatırmalarını istedi.

YÖNETEN HAKAN UZAN

Yıldırım, aynı gün Ersin Çebi’ye yaptığı işlem konusunda bilgi verdi. Çebi de aynı gün Murat Hakan Uzan’a roaming bedellerinin bundan böyle JBN Queen Noor’a yatacağını maille bildirdi. Mail yazışmalarını tespit eden müfettişler ‘Bu operasyonun Murat Hakan

Uzan tarafından yönetildiği kanaatinde olduklarını’ rapor ettiler. Müfettişler, roaming bedellerinin bu hesaba yatırılmasının da, bu hesaptan paraların çekilmesinin de Murat Hakan Uzan tarafından yönetildiğini de belirttiler.

Star Gazetesi 



Bu haber 4,030 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,911 µs