En Sıcak Konular

RTÜK'ten YSK'ya "Hangi ulusal kanal?" sorusu

7 Temmuz 2007 12:29 tsi
Seçim yasaklarına uymayan kanalları rapor halinde Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) bildiren RTÜK, yeni bir ikilemle karşı karşıya kaldı.

Edinilen bilgiye göre, YSK’nın seçim yasaklarının başlama tarihi olan 4 Mayıs’tan önce "ülke çapında yayın yapan özel radyo ve televizyonları belirlemesi ve buna ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayınlanması" gerekiyordu.

Seçim yasaklarını ihlal eden kanallar hakkında da bu karar çerçevesinde rapor hazırlanması ve ceza verilmesi gerekiyordu. 22 Temmuz seçimleri için ise durum böyle olmadı. YSK, özel radyo ve televizyonları belirlemeyince, RTÜK, seçim yasaklarını ihlal eden tüm radyo ve televizyonlar hakkında rapor hazırlayıp YSK’ya sunmaya başladı.

Yerel televizyonlara verilen cezalara ilçe seçim kurulları karar verirken, bölgesel ya da uyduan yayın yapan TGRT Haber (uydu) ve Kanal Türk (bölgesel) gibi televizyonlara ise YSK ceza verdi. Bu kanallara verilen cezaların niteliği ise ulusal kanallarla eşdeğer tutuldu.

Seçim yasaklarını ihlal eden kanalların hangilerine YSK’nın ceza vereceği ikileminde kalan RTÜK’ten ise YSK’ya, RTÜK Başkanı Zahid Akman imzasıyla bir yazı gönderildi ve yazıda bu tereddütün giderilmesi istendi.

Yazının içeriği şöyle:

"Ülke çapında yayın yapan özel radyo ve televizyonları belirleme yetkisinin Yüksek Seçim Kurulu’na ait olduğu ve buna ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanacağı hükme bağlanmıştır.

Bugüne kadar Kurulunuzca bu yönde bir karar alındığı bilgisi Kurulumuza ulaşmamıştır. 3984 sayılı Radyo ve Televizyon Kuruluşları ve Yayınları Hakkında Kanun ve ilgili mevzuata göre, ulusal, bölgesel ve yerel bazda yayın hususu, sadece karasal ortamdan yapılan radyo ve televizyon kuruluşları için uygulanmıştır. Kablolu ortamda yayında olan kuruluşlar ise birden fazla ile yayın yapmak üzere Üst Kurul’dan lisans almış kuruluşlara Çok-İl kablo lisansı verilmiştir. Uydu ortamından yayın yapan kuruluşlar ise uydu kesimini kullandığı uydunun kapsama alanına yayın yaptıklarından, ulusal, bölgesel, yerel ve diğer şekillerde lisans kategorisi oluşturulmamıştır.

İzah olunan durum çerçevesinde, ülke çapında yayın yapan özel radyo ve televizyon kuruluşlarının yayın ortamına bakılmaksızın ‘ulusal’ nitelikte kabul edilip edilmemesi yolunda oluşan tereddüt hususunda değerlendirmenizi Kurulumuza bildirilmesi hususunu takdirlerinize arz ederim".

Öte yandan, 1994’e kadar kurulan kanalların ulusal kanal kabul edildiği öğrenildi.

YSK’ya gönderilen yazının cevabını bekleyen RTÜK, gelecek cevabın niteliğine göre, yaklaşık 1 haftadan bu yana bekletilen raporları YSK’ya sunacak. (ANKA)

Milliyet



Bu haber 214 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,768 µs