En Sıcak Konular

3 padişah, 58 hükümet eskitti!

7 Temmuz 2007 11:18 tsi
3 padişah, 58 hükümet eskitti! 3 Osmanlı padişahı, 58 Cumhuriyet hükümeti eskiten İnebolu Limanının ikinci bölümü, Kastamonu'da Erdoğan'ın toplu açılışı töreniyle hizmete girdi. İşte İnebolu Limanı'nın hikayesi

Kastamonu'da AK Parti tarafından düzenlenen mitinge katılan Başbakan Erdoğan, daha sonra toplu açılış törenlerine katıldı. Başbakan Erdoğan, törende 1882 yılında temeli atılan ve bugüne kadar bir türlü tamamlanamayan İnebolu Limanı'nın ikinci bölümünün dü aralarında bulunduğu 16 tesisin açılışını yaptı. Başbakan Erdoğan'ın açılışını yaptığı İnebolu Limanı'nın ilginç hikayesi şöyle: 1882 yılında yapımına başlanan ve 3 Osmanlı padişahı, 58 Cumhuriyet Hükümeti eskiten İnebolu Limanı'nın yapım çalışmaları bugüne kadar adeta ''yılan hikayesine dönmüş''...

LİMANIN ''YILAN HİKAYESİ...''

1882 yılında Kastamonu Valisi Sırrı Paşa, 2. Abdülhamit döneminde padişaha bir mektup yazarak yoğun deniz ticareti olan İnebolu'da bir limana ihtiyaç duyulduğunu iletir. Padişah da bu liman için ilk ödeneği çıkarır. Liman için gerekli malzemelerin tümü İstanbul'dan gönderilir. Bu malzemelerle limanın temelini atan Sırrı Paşa'nın kısa bir süre sonra tayini çıkar. Sırrı Paşa görevden ayrılırken halefi Abdurrahman Paşa'ya ''Size yetim bir evlat bırakıyorum. En büyük ricam ikmaline inayetinizdir'' diyerek inşaatın tamamlanmasını ister. Abdurrahman Paşa da limanın tamamlanması için büyük çaba sarf eder.

Fakat İstanbul'dan gönderilen malzemelerin yetersiz ve kalitesiz olduğu ortaya çıkar. Kastamonu ve Çankırı ticareti için çok önemli olan limanın inşaatının devam etmesi için Sultan Mehmet Reşad döneminde İnebolu halkı 1911'de miting düzenler. Bunun etkisiyle sağlanan ödeneklerle çalışmalar yeniden başlar. Ancak liman için gönderilen 10 bin lira ödenek o tarihe göre oldukça düşük kalır. 1912'de limanın bitirilmesi için Fransızlarla bir anlaşma yapılır. Ama önce Balkan Savaşı, arkasından da 1. Dünya Savaşı başlar. Savaş yıllarında projeyle Macarlar da ilgilenir ama yine sonuç çıkmaz. Limanın yapımı uzun süre durur. Son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin ise liman inşaatı için hiç yardımda bulunmaz.

''GÖZÜM SAKARYA'DA KULAĞIM İNEBOLU'DA...''

Milli Mücadele yıllarında işgal altındaki İstanbul'dan gizlice kaçırılan ve Rusya'dan gönderilen silah ve cephaneler, gemilerle en güvenli yer olan İnebolu Limanı'na götürüldü. Atatürk'ün ''Gözüm Sakarya'da kulağım İnebolu'da'' sözüyle büyük önem verdiği bu sevkiyat 3 yıl sürdü. Milli Mücadele yıllarında deniz yolu ile İstanbul ve Rusya'dan gelen binlerce ton silah ve cephane İnebolu Limanı'ndan çıkartılarak Anadolu'ya atların, öküzlerin, mandaların çektiği arabalarla cepheye taşındı. Ancak silah yüklü gemilerin boşaltılması sırasında azgın dalgalar yüzünden büyük sıkıntılar yaşandı. Zaferle biten Milli Mücadele'nin kazanılmasında silah ve cephanenin Anadolu'ya giriş kapısı olan İnebolu Limanı önemli rol oynadı.

ATATÜRK VE İNÖNÜ'NÜN ÇABALARI...

Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasının ardından kurulan yeni Cumhuriyet'in ilk yıllarında da limanın bitirilmesi için yoğun çaba ve gayret gösterildi. İnebolu Limanı'nın mendireği 1926'da Karadeniz'in azgın dalgalarına yenilir ve yıkılır. 1927'de liman inşaatı için 100 bin lira ödenek ayrılır. Bu kez de müteahhit işe başlamaz. Liman inşaatı 1928'de 104 bin lira keşif bedel üzerinden ihaleye çıkarılır. 1929'da bütçeye 500 bin lira ödenek konup, yılda 100 bin lira harcanması şart koşulur. Buna rağmen çalışmalar istediği gibi gitmez.

1938'de Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, İnebolu Limanı ile ilgilenilmesi için gereken emirleri verir. Ancak bu emirler yerine getirilmez. Uzun bir aradan sonra 1945'de İnebolu Limanı tekrar hatırlanır. O yıl 750 bin lira, 1946'da ise 3 milyon lira ödenek ayrılır. İnebolulular bu karara çok sevinerek Şükrü Saraçoğlu hükümetine minnet telgrafları çeker. Liman 18 Nisan 1946'da Arı Şirketine ihale edilir. Ancak şirket, Bayındırlık Bakanlığı ile yaşadığı sorunlar üzerine işi tasfiye eder. İneboluluların ardı arkası kesilmeyen şikayetleri Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'yü rahatsız eder. İnönü, 1949'da İnebolu'ya gelir ve gecikmeler dolayısıyla yetkilileri uyarır. Ancak İnönü'nün bu uyarıları da bir fayda vermez.

MENDERES VE DİĞER HÜKÜMETLERİN ÇALIŞMALARI...

Adnan Menderes'in Başbakan olmasıyla birlikte liman için 1953'de 8 milyon lira ödenek ayrılır. Bu sayede liman inşaatında önemli ilerleme sağlanır. 1946'dan 1975'e kadar 590 metre ana mendirek, 300 metre tali mendirek, 90 metre rıhtım, 100 metre balıkçı rıhtımı yapılır. 1975'de 37 milyon 733 bin lira keşif bedelle ana mendirek 92 metreye çıkartılır, iki balıkçı rıhtımı yapılır. 1980 fiyatlarıyla 30 milyon lira keşif bedelle ana mendirek duvarı ve fener kulesi inşa edilir. 1985'de ise 109 milyon lira keşif bedelle çekek yeri yapımı ile balıkçı barınağı ve saha betonlaması gerçekleştirilir. Bu arada liman, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Turgut Özal, Mesut Yılmaz, Necmettin Erbakan ve Tansu Çiller hükümetlerini de görür, ancak hala inşaat çalışmaları devam eder. 1993'de 17 milyar lira keşif bedelli liman kapasite artırımı inşaatı başlar. Sonraki yıllarda İnebolu Limanı'nın genişletilmesi için yeni proje hazırlanır.

VE LİMANDA MUTLU SON...

Bazı müteahhitlerin işi yarım bırakıp kaçtığı İnebolu Limanı'nın genişletilmesi için 1997 yılında yeni proje hazırlandı. Projenin değeri 1997 birim fiyatları ile 3,5 trilyon lira olarak belirlendi. 1997 yılından bu yana da bu projenin çalışmaları bir inşaat firması tarafından sürdürüldü. 920 metrelik ana mendireğin 320 metre daha uzatılmasını ve bir rıhtım yapılmasını kapsayan projenin değeri 1997 birim fiyatlarıyla 3,5 trilyon lira olarak belirlendi. İnşaatın aradan geçen uzun yıllara rağmen bitirilememesi üzerine liman sorununa dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım el koydu. Ulaştırma Bakanlığı, İnebolu Limanı için geçen yıl 4 milyon YTL ödenek gönderdi. Gönderilen bu ödenekle birlikte İnebolu Limanı, tam 125 yıl aradan sonra tamamlandı.

Haber10



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,761 µs