En Sıcak Konular

Osmanlı'ya direnenleri aziz yapacak

6 Temmuz 2007 21:50 tsi
Osmanlı'ya direnenleri aziz yapacak Papa 16. Benediktus, Osmanlı ordusunun İtalya'nın güneyindeki Otranto'ya yaptıkları çıkarma sırasında ölen Antonio Primaldo ve yandaşlarını aziz ilan edecek.

Papa 16. Benediktus, Osmanlı Devleti döneminde Türklerin İtalya'nın güneyindeki Otranto'ya yaptıkları çıkarma sırasında yaşamını yitiren Antonio Primaldo ve yandaşlarını aziz ilan edecek.

Vatikan'dan edinilen bilgilere göre, Papa 16. Benediktus, günümüzden 517 yıl önce cereyan eden Otranto çıkarması sırasında hayatlarını kaybeden, Piskopos Primaldo da dahil toplam 800 Hristiyana azizlik unvanı verilmesine ilişkin kararnameyi imzaladı. Vatikan'da Azizlik Davalarını Değerlendirme Kurulu'ndan onay almış olan kararname 16. Benediktus tarafından da imzalanmış bulunuyor.

Osmanlı Devleti'nin İtalya'nın kuzeyindeki Otranto kentine yaptığı çıkarma, Fatih Sultan Mehmet'in tahtta olduğu dönemde 28 Temmuz 1480'de Gedik Ahmet Paşa komutasındaki bir grup asker tarafından gerçekleştirilmişti. Gedik Ahmet Paşa'nın kısa sürede fethettiği Otranto, yaklaşık 1 yıl boyunca Türklerin elinde kalmıştı.

İtalya'daki tarihi kaynaklarda, Gedik Ahmet Paşa komutasındaki Türk askerlerinin karaya çıkmalarının ardından iki hafta sonra Otranto surlarını aşarak kente girmeyi başardıkları belirtiliyor. Kent merkezinde üç gün süren direniş sırasında Piskopos Stefano Pendinelli'nin de yaşamını yitirmiş olduğu kaydediliyor.

İtalyan tarihçiler, kentin düşmesinin ardından Gedik Ahmet Paşa'nın, kentteki erkekleri tutuklayarak Müslüman olmayanların kılıçtan geçirileceğini ilan ettiğini ileri sürüyor. Gedik Ahmet Paşa'nın bu duyurusu karşısında, yüncülük yapan Antonio Primaldo önderliğindeki yaklaşık 800 kişinin ise Hristiyanlığı terk edip İslam'a geçmektense ölümü yeğlemiş oldukları savunuluyor.

Söz konusu tutukluların Minerva Tepesi'nde 14 Ağustos 2007'de idem edildiklerini iddia eden İtalyan tarihçiler, ölenlerin cesetlerinin gömülmediğini, kemiklerinin ise 15 Ağustos 1481'de kentin Türklerden geri alınmasının ardından birer kutsal emanet olarak koruma alınmış olduğunu ileri sürüyorlar.

Otranto'da yaşamlarını yitiren Primaldo ve yandaşlarından oluşan 800 kişiye, azizlik payesi verme amacıyla Vatikan'da düzenlenecek resmi törenin tarihi ise önümüzdeki günlerde netleşecek.

haber7
 



Bu haber 352 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,929 µs