En Sıcak Konular

'Generaller sınırı geçmeyi istemeyebilir'

6 Temmuz 2007 21:21 tsi
'Generaller sınırı geçmeyi istemeyebilir' ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, Kuzey Irak'taki PKK kalelerini vurmanın “risksiz olmadığını anladığı”nı, açıklamalarının bunu gösterdiğini belirtirken, “Türk generallerini

Tanınmış düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü'nde çalışmalarda bulunan Mark Parris, Washington Times gazetesinde yayınlanan yorumunda Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın sınırötesi operasyona ilişkin açıklamalarına dikkat çekerken, AKP liderlerinin de seçim öncesi bir operasyon gerçekleşmesinin mümkün olduğunu söylediklerini de anımsattı.

“Türkiye ateş edecek mi” diye soran ve bu soruya “Belki” yanıtını veren Parris, Türkiye'de son dönemde gerçekleştirilen saldırılara işaret ederek “Türkiye'nin gerçek bir terör sorunu var” ifadesini kullandı. Parris, ABD ve Irak ile oluşturulan “Üçlü mekanizma”nın görünür pek az sonuç verdiğini de kaydetti. Buna karşın Türkiye'nin PKK ile nasıl mücadele edebileceği konusunun Batı basınında pek üzerinde durulmayan bir yönü olduğunu belirterek “Türkiye'nin generallerinin sınırı geçmeye gerçekte çok meraklı olmayabileceği”ni savundu. Bunun için “iyi nedenler” olduğunu belirten Parris, şunları yazdı:

“Türkiye'nin Genelkurmay Başkanı'nın açıklamalarına dikkatli bir incelemenin, en azından onun, askeri değeri ne olursa olsun Kuzey Irak'taki PKK kalelerini vurmanın risksiz olmadığını anladığını gösteriyor. Açık bir biçimde misyonu tanımlama ve potansiyel istenmeyen sonuçlar üzerinde duruyor.”

Mark Parris, Büyükanıt'ın dile getirmemekle birlikte, bir operasyonun Türkiye'deki terör eylemlerini artırması olasılığını görmemesinin düşünülmeyeceğini de belirtti.

OPERASYON ABD VE BARZANİYİ YAKINLAŞTIRIR

Generallerin ayrıca, bir operasyonun ABD ve Mesut Barzani'yi daha da yakınlaştırabileceğini bilmesi gerektiğini kaydeden Parris, Kerkük referandumunun ertelenmesinin Türkiye'nin başlıca stratejik önceliliklerinden biri olduğunu, operasyon olması halinde ABD'nin Kerkük konusunda Barzani'yi ikna etmede daha da zorlanabileceğini yazdı.

OPERASYON ÇAĞRILARI ASKERLERDEN ÇOK “LAİK PARTİLER”DEN

Operasyon taleplerinin, askerlerden çok “laik partiler”den geldiğini öne süren Parris, bunun da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın savunma pozisyonuna geçmesine yol açtığını dile getirdi. Türkiye'deki “PKK terörü tartışmalarının kontrol dışına çıkabileceği”ni öne süren Parris, şöyle devem etti:

İki taraftaki oyuncular, söylemleri ile kendilerini öyle dar köşelerde sıkıştırdılar ve halkta öyle duyguları uyandırdılar ki dramatik yeni bir terörist eylem, hem Sayın Erdoğan'ı, hem de Genelkurmay'ı, gerçekte istemedikleri gibi görünen bir operasyon emrini vermeye mecbur edebilir.”

haber10

 



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,465 µs