En Sıcak Konular

Türkiye stratejik yatırım cenneti

6 Temmuz 2007 21:08 tsi
Türkiye stratejik yatırım cenneti Petkim ihalesi yurt dışında da yankı buldu. Financial Times gazetesi, Petkim ihalesinin Türkiye'de 2005 yılından beri gerçekleştirilen en büyük özelleştirme olduğunu belirtti.

Petkim ihalesi yurt dışında da yankı buldu. Financial Times gazetesi, Petkim ihalesinin Türkiye'de 2005 yılından beri gerçekleştirilen en büyük özelleştirme olduğunu belirtti. Verilen 2.05 milyar dolarlık teklifin şirketin değerini üç katına çıkarttığına dikkat çeken gazete, “Stratejik yatırımcılar ülkeye akmayı sürdürüyor” yorumunu yaptı.

DEĞERİNİN ÜÇ KATI

Ekonomi gazetesi Financial Times, Ankara kaynaklı Vincent Boland imzalı haberinde Petkim ihalesini değerlendirdi. Orta Asyalı bir konsorsiyumun son yıllarda en çekişmeli ihalelerden birini kazandığını belirten gazete, galip gelen grubun verdiği 2.05 milyar dolarlık teklifin, şirketin piyasa değerini 4.1 milyar dolara çıkarttığına, bunun da ihale öncesi değerinin üç katına yakın olduğuna dikkat çekti.

Türk hükümetinin son büyük özelleştirme ihalelerinin canlı yaptığını ve kapalı zarf yöntemi nedeniyle genellikle beklenenden daha çok para sağlandığını kaydeden gazete, “Analistler, yüksek fiyatların, hisselerin, kontrol için prim ödemenin değdiğini düşünen stratejik yatırımcılarca satın alınmasından kaynaklandığını söylüyorlar” diye yazdı.

İngiliz gazetesi “Petkim satışının Türkiye'de 2005 yılından bu yana yapılan en büyük özelleştirme ve stratejik yatırımcıların ülkeye akmayı sürdürdükleri bir dönemde gerçekleşiyor” değerlendirmesini yaptı.

Bu arada, haberde Garanti Menkul Kıymetler tarafından yayınlanan bir raporda Türkiye'nin 2007 yılında 24 milyardan fazla, 2008 yılında ise 25 milyar dolara yakın doğrudan yabancı sermaye çekeceği tahmininin yapıldığına dikkat çekildi.

SEÇİM BELİRSİZLİĞİ YATIRIMCILARI CAYDIRMADI

İngiliz gazetesi, Türkiye'nin Temmuz ayında seçim yapacağını anımsatarak “Finansal piyasalarda (seçim) sonucun belirsizliğine ilişkin bir miktar gerginlik var. Ancak bu, yabancı yatırımcıları caydırmadı ve hükümet, kampanyasını özelleştirmenin merkezi bir unsuru olduğu ekonomik reform sicili üzerinde kurdu” yorumunu yaptı.

Hükümetin, 2003 yılında iki defa Petkim'i satmaya çalıştığını ancak başarısız olduğunu anımsatan gazete, Petkim'in o dönemde zarar ettiğini kaydetti. Petkim'in Türkiye'nin tek kimyasal ürünleri üreticisi olduğunu belirten gazete, şirketin son dört yılda büyük bir yeniden yapılanmaya tabii tutulduğuna dikkat çekti.

haber10

 



Bu haber 295 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,708 µs