En Sıcak Konular

Peki bundan sonra ne olacak?

6 Temmuz 2007 20:46 tsi
Peki bundan sonra ne olacak? Anayasa Mahkemesi, Sezer ve CHP'nin başvurusunu reddetti ama şimdi kafalar karışık. Referandum mu olacak; önce cumhurbaşkanı mı seçilecek. İşte 10 soru 10 cevap...

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu 367 milletvekilinin katılmadığı gerekçesiyle iptal eden Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de içeren Anayasa değişikliği paketinin iptalini isteyen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP'nin başvurularını 5'e karşı 6 oyla reddetti. TBMM'nin yeni bir kararla süreci durdurmaması halinde, Anayasa değişiklikleri referanduma sunulacak.

YSK Başkanı Muammer Aydın da referandum tarihini 21 Ekim olarak açıkladı. Parlamenter sistemde önemli değişiklikler öngören paketin önünü açan karar, 22 Temmuz seçimlerinden sonra toplanacak yeni TBMM'nin 11. Cumhurbaşkanı'nı seçmesini referandum tarihi öne çekilmediği sürece etkilemeyecek.
      
 Radikal değişiklikler
     

Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, seçilen kişinin 7 yıl ye-rine 5 yıl görev yapması, aynı kişinin iki dönem cumhurbaşkanı seçilebilmesi, genel seçimlerin 5 yıl yerine 4 yılda bir yapılması ve TBMM'deki tüm oturumların 184 milletvekilinin katılımıyla açılabilmesi düzenlemelerini içeren Anayasa değişikliği paketinin iptal istemini dün 7 saat süren toplantısının ardından karara bağladı.

Yüksek mahkeme, "bir maddenin TBMM üye tamsayısının üçte iki çoğunluğuna tekabül eden 367 oyla kabulü gerekirken 366 oyla kabul edildiği, ancak bu sayıya rağmen söz konusu madde çıkarılmadan bütünü oylandığından" paketin iptalinin gerektiğini savunan Sezer ve CHP'nin başvurularını reddetti.
      
10 soru 10 cevap

1 - Anayasa Mahkemesi'nin kararı ne anlama geliyor?
- Mahkeme, Anayasa değişikliği paketine ilişkin TBMM'deki oylamaları Anayasa'ya uygun buldu. Hukuki süreç olağan seyrinde devam edecek.
2 - Değişikliklerin yaşama geçip geçmeyeceğine halk mı karar verecek?
- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bir kez veto ettiği paketi TBMM'de aynen kabul edilmesi üzerine referanduma götürmüştü. Paketin iptal edilmemesi, paketle ilgili son sözü halkın söyleyeceği anlamına geliyor.
3 - Referandum ne zaman yapılacak?
- Mevzuata göre, referandumun karar alındıktan sonra 120. günü izleyen ilk pazar günü, yani 21 Ekim'de yapılması gerekiyor. Ancak AKP, referandumun 22 Temmuz'daki seçimle birlikte yapılabilmesi için 120 günlük süreyi 45'e çekmiş, bu değişikliği Sezer veto etmişti. Vetodan sonra değişiklik bir daha TBMM gündemine girmedi. 120 günlük süre bundan sonra değişmezse referandum 21 Ekim'de yapılacak.
4 - Bu durumda, 11. Cumhurbaşkanı mevcut Anayasa'ya göre mi seçilecek?
 - 11. Cumhurbaşkanı'nı mevcut Anayasa'ya göre TBMM'nin seçmesi gerekiyor. Ancak referandum tarihi ağustos ayı başına çekilir, referandumda "değişikliğe evet" oyları fazla çıkarsa, 11. Cumhurbaşkanı'nı halk seçecek.
5 - Anayasa Mahkemesi'nin bir önceki kararına göre TBMM'nin yapacağı seçime 367 milletvekili katılmazsa oylamaya geçilemeyecek mi?
 - Evet. TBMM, 367 milletvekilinin katılımı olmadan, cumhurbaşkanlığı seçimi oylamasını yapamayacak.
6 - Bu durumda, 22 Temmuz'da yapılan seçimin yenilenmesi gerekebilir mi?
- Anayasa'ya göre TBMM, 30 gün içinde cumhurbaşkanı seçemezse, genel seçim yenilenecek. 22 Temmuz'da 367 milletvekilini tek başına çıkaran parti olmazsa, genel seçime gidilmemesi için partilerin uzlaşması gerekecek. Partilerin bu sorunu aşmak için uzlaşarak referandum tarihini öne çekebileceğini belirten AKP'li Prof. Dr. Burhan Kuzu, "Ya da partiler bir isim üzerinde uzlaşır. Bu kişinin 11. Cumhurbaşkanı olarak yılbaşına kadar görev yapması için Anayasa'ya geçici bir madde eklenir. Referandumdan sonra da 12. Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilir ve sorun çözülür" dedi.
7 - Yeni parlamento ne zaman toplanacak?
 - Seçim sonuçları açıklandıktan 5 gün sonra ağustos başında TBMM toplanacak ve milletvekilleri yemin edecek. TBMM Başkanı'nın seçilmesi ve Başkanlık Divanı'nın oluşması ağustos ortasını bulacak. TBMM'nin daha sonra 30 gün içinde cumhurbaşkanını seçmesi gerekiyor.
8 - Hükümeti kurma süreci de bu arada işleyecek mi?
 - Seçimden sonraki 45 gün içinde hükümet kurularak güvenoyu alması gerekiyor. Aksi takdirde seçimlerin yenilenmesi gerekeceğinden, bir yandan da bu süreç işleyecek.
9 - Referandumun yapılması artık kaçınılmaz mı?
- Hayır. TBMM, diğer şıkları bir yana bırakarak, yeni bir karar alıp referandum kararını kaldırabilecek. Bu durumda Anayasa değişikliği paketi ortadan kalkacak.
10 - 11. Cumhurbaşkanı 2014'e kadar mı görev yapacak?
- Mevcut Anayasa'ya göre cumhurbaşkanı 7 yıllığına seçiliyor. Ancak referandum sonucunda bu süre 5 yıla inebilecek. TBMM, cumhurbaşkanını halkın seçmesi için farklı bir ara formül de uygulayabilecek. Anayasa'ya madde ekleyerek, seçilecek 11. Cumhurbaşkanı'nın görev süresi daha da kısaltılabilecek. Böylece referandumun olası sonucuna göre halkın seçeceği ismin 12. Cumhurbaşkanı olarak hemen göreve gelmesi sağlanabilecek.

aktif haber



Bu haber 440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,287 µs