En Sıcak Konular

Papa’nın doğduğu yere cami diktirmeyiz

6 Temmuz 2007 09:28 tsi
Papa’nın doğduğu yere cami diktirmeyiz  
Papa 16’ncı Benedict’in memleketi Köln'e yapılması planlanan cami ile ilgili tartışmalar sürüyor.

 
Almanya’da Papa 16’ncı Benedict’in memleketi olan Köln kentine inşa edilmesi planlanan Merkez Cami ile ilgili tartışmalar artarak devam ediyor. Yıl sonunda inşaatına başlanması planlanan cami ile ilgili Köln’ün Katolik lideri Kardinal Joachim Meisner “Alman ve Avrupalı kültürümüz zarar görecek. Bu cami yapılırsa kendimi hasta gibi hissedeceğim” dedi. Alman Protestan Kilisesi’nin başpiskoposu Wolfgang Huber de camiye karşı olduğunu söyledi. Caminin inşa edilmesine karşı çıkan aşırı sağcı Pro Cologne Partisi ise iptal için 18 bin imza topladı.

Ancak Müslümanlar da inşaatın devam etmesinde ısrarlı... Cami projesini yöneten Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) yetkililerinden Bekir Alboğa “Hıristiyanların kilisesi, Musevilerin de sinagogu var. Ama Köln’deki 120 bin Müslüman’ın gururla, inançlarının simgesi olarak gösterebilecekleri tek bir yer bile yok” dedi. DİTİB Başkanı Mehmet Yıldırım (sol üstte) ise “Tepkiler ırkçı ve hakaret içerikli... İbadet için bir yere ihtiyacımız olmasını kanıtlamak zorunda kalmamalıyız” dedi. Köln Belediye Meclisi ise Müslümanlar’a taraf çıkarak “200 yıl önce Protestanlar gizli gizli ibadet ediyorlardı... Buna bir daha izin veremeyiz” açıklamasını yaptı. New York Times gazetesi de gelişmelerle ilgili “Müslümanlar cami için bastırdı ama karşılığında yabancı düşmanı bir tavırla karşılaştı” yorumun yaptı. Merkez Camii 40 milyon dolara inşa edilecek ve 2 bin kişi kapasiteli olacak. Dış yüzeyi camdan minaresi ise 55 metre yükseklikte olacak.

‘Penguen’ benzetmesi kızdırdı

Cami tartışmasına Yahudi soykırımından kurtulan 84 yaşındaki yazar Ralph Giardano (solda) da katıldı. Giardano “Müezzin sesi duymak, sokaklarımda çarşaflı kadınlar görmek istemiyorum. Çarşaf giyen kadınlar insan penguenlere benziyor” ifadelerini içeren yazısından sonra 6 ölüm tehdidi aldığını açıkladı. Giardano’nun tavırları Yahudi arkadaşları tarafından da eleştirildi. DİTİB yetkilileri ise Nazi dönemine gönderme yaparak “Ne söylediklerine dikkat etmeliler” dedi.

vatan

 



Bu haber 349 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,776 µs