En Sıcak Konular

Darwin 'ateist' değil misyonermiş!

5 Temmuz 2007 22:53 tsi
Darwin 'ateist' değil misyonermiş! Grove City College öğretim görevlisi ve The Journal Of Religious History yazarı ünlü tarihçi Mark Graham hazırladığı bir raporda Darwin'nin bir ateist değil aslında bir misyoner olduğunu ortaya koydu.

Yaptığı araştırma sonucunda bir rapor hazırlayan Mark Graham, Darwin'in misyonerlik faaliyetlerde bulunuğunu ortaya çıkardı.

Grove City College öğretim görevlisi ve The Journal Of Religious History yazarı ünlü tarihçi Mark Graham hazırladığı bir raporda Darwin'nin bir ateist değil aslında bir misyoner olduğunu ortaya koydu.

Ölümünün üzerinden geçen bir asırdan fazla süreye rağmen insanlar Charles Darwin’i anlamaya çalışıyor.

Yeni ortaya çıkan bir rapora göre Charles Darwin’e yakıştırılan “din- karşıtı” etiketinin yanlış olduğu vurgulanıyor.

“Darwin, bugün onu savunanları ve ona saldıranları görebilseydi onları hiç tanıyamayacaktı”, diyor Grove City College öğretim görevlisi ve The Journal Of Religious History yazarı ünlü tarihçi Mark Graham.

19. yüzyılda tüm yetişkinliği boyunca Darwin’in Hristiyan Misyonerliğini desteklediğini belirten Graham, Darwin’in 1836 yılında gözlerini türlerin keşfine açarken, tarihi kronolojiye göre yazdığı deniz yolculuğunundan bahsederken orada şu ifadelerin yer aldığını belirtiyor “Gelişme yürüyüşü, sonunda Hristiyanlığın tanıtılması olacak, Güney denizleri boyunca, belki de dünya rekorları üstünde kendi başına ayakta duracak.”

MİSYONERLİK İÇİN YENİ ZELENDA'YA GİTTİ

1925 yılında politikacı William Jennings Bryan’ın ve Oxford üniversitesi biologlarından Richard Dawkins’in o zamanlar “ateist ve dine karşı bir tehdittir” dediği Darwin’le alakalı Graham’ın söyledikleri şaşkınlık verebilir.

“Darwin misyoner faaliyetler için Tahiti ve Yeni Zelanda’ya gönderilmişti” diyen Graham, Darwin’de ilginç olan şeyin bir şeyin içine baktıktan sonra onunla ilgili olan fikirlerini değiştirebilmesi olduğunu belirtiyor.

Diğer bir tarihçi Van Wyhe da Darwin’e yönelen tüm eleştrilerin Darwin’in öncelikli planları olan rahip olma ve misyoner faaliyetleri destekleme gibi niyetlerini göz ardı ettiğini belirtiyor.

HİÇBİR ZAMAN DİNE DÜŞMAN DEĞİLDİ

Yine Graham, “ Darwin hiçbir zaman dine düşman değildi” diye ilave ediyor.  Darwin’in agnostik(bilinemezce) öldüğünü belirtip “onun karısı ve çocukları onun rızası olarak kiliseye giderdi ve o son derece ılımlı ve sakin bir insandı” diye sözlerini bitiriyor.

Darwin’in ilk yanınlanan eseri olan mektup, misyonerliğe açık bir destek, Fitz Roy’la beraber yazılmıştı ve Fitz Roy Darwin’in dini temellerde evrimle alakalı ifadeler kullanmasını eleştirmişti.
dünya bülteni



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,858 µs