FLAŞ! Anayasa Mahkemesi reddetti | " /> FLAŞ! Anayasa Mahkemesi reddetti | "/>

En Sıcak Konular

FLAŞ! Anayasa Mahkemesi reddetti

5 Temmuz 2007 17:48 tsi
FLAŞ! Anayasa Mahkemesi reddetti Anayasa Mahkemesi 6'ya 5 oyla Cumhurbaşkanı Sezer ve CHP'nin yaptığı Anayasa Değişiklik Paketinin iptal işlemini reddetti. Referanduma gidilecek.

Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP'nin Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin Anayasa değişikliğinin iptal başvurusunun oy çokluğuyla reddedildiğini açıkladı.

Bu karala Cumhurbaşkanını halkın seçmesinin önünde yasal bir engel kalmamış oldu. Bu durumda Cumhurbaşkanlığı için referanduma gidilecek.

Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişiklik paketinin iptaline ilişkin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP tarafından yapılan başvuruları reddetti.

Yüksek Mahkeme, bugünkü gündem toplantısında Anayasa değişikliği paketine ilişkin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile CHP'nin açtığı 2 ayrı davayı ele aldı.

Toplantı sonrasında basına açıklama yapan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Cumhurbaşkanı Sezer ile CHP'nin, 5678 sayılı Türkiye

Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un şekil denetimine ilişkin açtıkları 2 ayrı davayı birlikte incelediklerini kaydetti.

Kılıç, 5678 sayılı kanunun şekil denetimine ilişkin davaların oy çokluğu ile reddedildiğini bildirdi.

Anayasa Mahkemesi kararı üzerine Ak Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz yaptığı açıklamada 'Cumhur cumhurun başını seçecektir' dedi.

Kararla ilgili ilk tepkiler

Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa paketine yönelik Cumhurbaşkanı Sezer ve CHP'nin itirazını reddetmesinden sonraki süreçle ilgili ilk açıklamalar geldi.  

AK Parti Grup Başkan Vekili Dengir Mir Mehmet Fırat bundan sonraki sürecin çok daha sıkıntılı olacağını savundu.

Fırat şunları söyledi:

Anayasa Mahkemesi’nin kararı referandumu seçimden önce yapabilmek imkansız hale gelmiştir. Meclis’in olağanüstü toplantıya çağrılıp kabul edilmesi artık bu andan itibaren imkansız gibi. Çünkü bir de 367 konusu var. Bu da hukuk kaosu ortaya çıkacaktır.

Meclis toplandığında Meclis’in Cumhurbaşkanı’nı seçmesi gerekirdir. Çözümü zor bir durum gözüküyor.

Hukukçu Özbudun ise Bu karar beklenen bir gelişmeydi. Aksi büyük bir kaosun nedeni de olabilirdi. " dedi

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Orhan Eraslan, Cumhurbaşkanını Meclis'in seçeceğini savundu.

CHP'li Eraslan, yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin kararının gerekçesini görmek gerektiğini belirterek, şöyle dedi :

“Kararın gerekçesini görmek lazım. Üst mahkemenin kararı. Bu karar uymaktan başka yol yok. Mahkemenin takdiridir. 22 Temmuz'dan sonra yeni bir parlamento oluşacak. Bu parlamentonun görevlerinden bir tanesi Cumhurbaşkanı seçmek. Referandum bitmeden bir şey belli değil. Mevcut anayasal duruma göre Cumhurbaşkanı seçilmesi lazım. 120 günlük süre işliyor. 22 Ekim’e denk geliyor. Parlamento Ekim ayına kadar cumhurbaşkanını seçmezse referandum yapılır. Görünen şudur ki cumhurbaşkanını parlamento seçecektir."

Gazeteci Taha Akyol, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının daha önce aldığı 367 kararını ortadan kaldırdığını böylece kendisini düzelttiğini savundu. Yeni kurulacak hükümet referandum kararını gözden geçirir gerekirse referanduma gidebilme imkanı vardır dedi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün tek aday olarak girdiği cumhurbaşkanı seçimini, 367 milletvekili katılmadığı gerekçesiyle iptal eden Anayasa Mahkemesi, bugün tarihi bir karar aldı. Yüksek Mahkeme, cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliği paketini 5’e karşı 6 oyla reddetti.

AK PARTİ’Lİ KUZU: BEKLENEN KARAR

Kararı değerlendiren Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti milletvekili Burhan Kuzu, “isabetli bulduklarını” belirterek şöyle dedi:

“Beklenen bir karardır. Önümüzdeki dönemde cumhurbaşkanını halkın seçmesi süreci devam ediyor. Halk oyuna sunulmak üzere yayınlanmış olan Anayasa değişikliğine ilişkin paket böylece yürürlüğünü sürdürmektedir. 120 günlük süre Ekim’in 22’sine denk geliyor. Yani Meclis açılacak cumhurbaşkanı seçimini yapacak. 20 Ekim civarında halk oylaması yapılacak. Bir sonraki cumhurbaşkanı halkoyuyla seçilecek.”

Seçilen cumhurbaşkanının görev süresinin kısaltılmasının da Anayasa’ya geçici bir maddenin konmasıyla mümkün olduğunu belirten Kuzu “Tabii tüm bunlar seçimden sonra doğacak Meclis tablosuna da bağlı” dedi.

CHP’Lİ ERASLAN: GEREKÇEYİ GÖRMEK LAZIM

Meclis Adalet Komisyonu Üyesi ve CHP Milletvekili Orhan Eraslan ise iptal isteminin reddedilmesinin Yüksek Mahkeme’nin takdiri olduğunu belirterek “Kararın gerekçesini görmek lazım. Karara uymaktan başka bir şey söylenemez. Görünen o ki bu cumhurbaşkanını da Meclis seçecek” dedi.

ARINÇ'TAN 'RED' KARARINA İLK YORUM

Anayasa Mahkemesi'nin Sezer ve CHP'nin iptal istemini red etmesini sevinçle karşılayan TBMM Başkanı Arınç, 'Yeni cumhurbaşkanını şimdiden kutluyorum' dedi. 

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesinin aldığı kararla, halkın cumhurbaşkanını kendi serbest iradesiyle sandıkta seçebileceğini söyledi.

Arınç, Manisa Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesinin Ahmetli ek binasının açılış törenine katıldı. Tören sırasında kendisine ulaşan bir telefonla, Anayasa Mahkemesinin kararını öğrenen Arınç, konuşmasına kararı değerlendirerek başladı. Arınç'ın, Anayasa Mahkemesinin, anayasa değişikliği konusunda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP'nin başvurusunu ret ettiğini açıklamasını, vatandaşlar alkışlarla karşıladı. Arınç, bu kararla, yapılan anayasa değişikliklerinin bu şekliyle kabul edilmiş bulunduğunu ve 21 Ekimde halkın 11. cumhurbaşkanını seçmek üzere sandığı gideceğini söyledi.

Bülent Arınç, şöyle konuştu: ''Halkın kendi cumhurbaşkanını seçmesi, Meclisimizin yaptığı anayasa değişikliğiyle mümkün oldu, bundan dolayı çok sevinçliyim. Çünkü cumhur millet demektir. Millet de başkanını artık kendi serbest iradesiyle sandıkta referandumla seçmiş olacaktır. Böylelikle kördüğüm haline getirilmiş olan cumhurbaşkanlığı seçimi de halk tarafından gerçekleştirilecek. Şimdiden 11. Cumhurbaşkanı kim olacaksa, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.'

Yeni Şafak - Haber7



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,386 µs