En Sıcak Konular

Sınır kapılarında kullanılan oy 43 bin oldu

5 Temmuz 2007 16:57 tsi
Milletvekili genel seçimi için 25 Haziran Pazartesi günü gümrük kapılarında başlayan oy verme işlemi devam ediyor. Bugüne kadar oy kullananların sayısı 43 bine ulaştı.

Milletvekili genel seçimi için 25 Haziran Pazartesi günü gümrük kapılarında başlayan oy verme işlemi devam ederken, bugüne kadar oy kullananların sayısı 43 bine ulaştı.

Alınan bilgiye göre, Atatürk, Sabiha Gökçen, Esenboğa, Adnan Menderes, Antalya, Şakirpaşa ve Erkilet Havalimanları ile Kapıkule, İpsala, Cilvegözü, Sarp, Habur Sınır Kapıları, İzmir Çeşme Deniz Limanı ve Taşucu Deniz Limanı gümrük kapılarında oy kullananların sayısı her geçen gün artıyor. Kapıkule 1. Gümrük İlçe Seçim Kurulu yetkilileri, 3 noktaya konulan 7 sandıkta oy verme işleminin sürdüğünü belirterek, oy kullananların sayasının hafta sonları bin kişiye çıktığını, hafta içinde ise 250-300 kişinin oy kullandığını kaydettiler.

Yetkililer, Kapıkule'de 25 Haziranda girişe konulan 5 sandıkta 11 bin 44, çıkışta yer alan 1 sandıkta 186, Gar'a konulan 1 sandıkta ise 5 bin 225 seçmenin oy kullandığını belirttiler. İpsala Sınır Kapısı'nda ise 2 sandıkta bugüne kadar 2 bin 684 seçmenin oy kullandığını ifade eden yetkililer, buradan fazla geçiş olmadığı için oy kullananların sayısının az olduğu bilgisini verdiler. İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve Çeşme Limanı'nda ise yurda giriş ya da çıkış yapan toplam 2 bin 128 vatandaş oy kullandı. İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde 2'si gidiş 2'si de geliş bölümünde olmak üzere toplam 4 sandıkta bugüne kadar 1800 vatandaş oy kullandı. Çeşme Limanı'na konulan 2 sandıkta oy verenlerin sayısı ise 328 oldu. İzmir'de gümrük kapılarındaki oy verme işlemi için her sandık için biri sandık başkanı, ikisi de memur olmak üzere üçer kişilik ekipler oluşturulan sandık kurulları, üç vardiya olarak 24 saat çalışıyor.

Adana Hava Limanı Dış Hatlar Terminali'nde kurulan 4 sandıkta ise oy kullananların sayısı 1180'e ulaştı. Herhangi bir aksama ve sorunun yaşanmadığı oy kullanma işlemlerinin 24 saat süreyle aralıksız devam ettiğini kaydeden yetkililer, görevli personelin 3 vardiya halinde çalıştığını bildirdi. Hatay'ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Gümrük Kapısı'nda da bugüne kadar 266 kişi oy kullandı. Yetkililer, oy kullananların çoğunluğunun Suudi Arabistan'da çalışan ve 6 aydan fazla yurt dışında bulunan işçiler olduğunu ifade etti. Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesindeki Taşucu Gümrük Kapısı'nda ise 97 kişi oy kullandı. Sandık görevlileri, burada oy kullanacakların sayısının 250-300'e ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Antalya Uluslararası Hava Limanı 2. Dış Hatlar Terminali Gümrük Kapısı'nda da oy verme işlemlerinin tüm hızıyla sürdüğü öğrenildi. 2. Dış Hatlar Terminali Seçim Kurulu Başkanı Necla Kasap, vatandaşların gümrük kapılarında oy kullanmaya istekli olduklarını dile getirerek, özellikle geçtiğimiz hafta sonu, yurt dışından Türkiye'ye tatile gelen Türk vatandaşlarının sandıkların bulunduğu bölgeye giderek, oy kullanmak istediklerini beyan ettiklerine değinerek, şu bilgileri verdi: ''Gümrük kapılarında oy kullanılmaya başlanmasından sonraki ilk bir haftada 3 bin 500'e yakın vatandaşımız oy kullandı. Antalya Hava Limanı'nda, sandık görevlileri 3 vardiya halinde 24 saat süreyle çalışıyor. Özellikle 08.00-16.00 saatleri arası yoğun oluyor. Bu saatlerde 3 sandık, diğer vardiyalarda 2 ayrı sandıkta, gümrük giriş ve çıkışlarında oy kullandırıyoruz. Bugüne kadar oy kullanımıyla ilgili bir itiraz veya olumsuzluk yaşanmadı. Vatandaşlarımız yurttaşlık bilinciyle oylarını kullanıyor.''

Antalya Uluslararası Hava Limanı 1. Dış Hatlar Terminali'nde ise oy kullananların sayısı 1500'ü buldu. Kayseri Erkilet Havaalanı'nda kurulan tek sandıkta ise her gün 5 görevli, 3'er vardiya halinde 24 saat süreyle görev yapıyor. Sandık Başkanı Orhan Gök, yaptığı açıklamada, gurbetçilerin oy kullanma işlemlerinin bugüne dek herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan devam ettiğini bildirdi. Havaalanında günde ortalama 150-200 gurbetçinin oy kullandığını belirten Gök, charter uçak seferlerinin yoğunlaştığı bazı günlerde bu sayının bine kadar çıktığını söyledi. Bu arada memleketlerine ayak basmanın mutluluğunu yaşarken, oy kullanan gurbetçilerin, oldukça heyecanlı oldukları gözlendi.

Ankara Esenboğa Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin ''giden ve gelen yolcu'' katına konulan 9 sandıkta 6 bin 300, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 3 bin 57 kişinin oy kullandığını aktaran yetkililer, Atatürk Havalimanı'nda ise yaklaşık 6 bin kişinin oy kullandığını kaydetti. Artvin'deki Sarp Sınır Kapısı'ndaki 1 sandıkta, şu ana kadar 182 kişinin oy kullandığını bildiren yetkililer, oy kullananların yüzde 70'inin erkek, yüzde 30'unun ise kadın olduğunu belirti. Genellikle Almanya, Fransa, Belçika, Gürcistan ve Türk Cumhuriyetlerinde yaşayan vatandaşların Sarp Sınır Kapısı'na gelerek oylarını kullandıklarını ifade eden yetkililer, buradaki sandıkta 4 vardiyalı olmak üzere toplam 16 personelin görev yaptığını dile getirdi.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde, Habur Gümrükler Başmüdürlüğünce Silopi İlçe Seçim Kuruluna bir bina tahsis edildiğini belirten yetkililer, 10 günden bu yana sadece 11 kişinin oy kullandığını kaydetti. Yetkililer, Habur Sınır Kapısı'nda 1 adet sandığın bulunduğu hatırlatarak, Irak'taki karışıklık ve oy pusulasında bağımsızların isimlerinin olmayışı nedeniyle, seçime ilginin düşük olduğunu iddia ettiler.

GÜMRÜKLERDE BAĞIMSIZ ADAYLAR İÇİN OY KULLANILAMIYOR

Gümrük kapılarında, Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip ve yalnızca bu pasaport ile oy kullanacak yurt dışındaki vatandaşların oy verme işlemleri, 22 Temmuz 2007 Pazar günü seçimin bitiş saatine kadar devam edecek. Gümrük kapılarında tatil günleri dahil 24 saat süre ile oy kullanılabileceği hatırlatılırken, Türkiye'de seçmen kütüğüne yazılı olmayan, yurt dışında 6 aydan fazla ikamet eden, oy verme günü olan 22 Temmuz 2007 tarihinde 18 yaşını doldurmuş olan, oy vereceği günde yurda giriş veya çıkış yapan, çifte vatandaş olup da Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu ibraz eden Türk vatandaşlarının oy kullanabileceği açıklandı. Yetkililer, gümrük ve sınır kapılarında oy kullanacak vatandaşların sadece siyasi partilere oy verebileceğini, bağımsız adaylar için oy kullanamayacağını hatırlattılar. Gümrük kapılarında kullanılan oylar, Türkiye barajının belirlenmesinde etkili olduğu gibi her seçim çevresine de kullanılan geçerli oy sayılarına göre yansıyor.

haber7
 



Bu haber 470 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,777 µs