En Sıcak Konular

Sağda seçim sonrası tufan

5 Temmuz 2007 12:55 tsi
Sağda seçim sonrası tufan    
Seçim öncesi birleşme ve ittifak görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması Anavatan Partisi ve Demokrat Parti’yi sıkıntıya sokarken, merkez sağın iki partisinde de hesaplar seçim sonrası için yapılıyor.

22 Temmuz’da yapılacak genel seçimler, Türkiye’nin olduğu kadar, seçim öncesi birleşme ve ittifak konusunda hayal kırıklığı yaşayan merkez sağın da kaderini belirleyecek. Demokrat Parti ile yürütülen birleşme ve ittifak görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından seçimden çekilen Anavatan Partisi’nde, istifaların ardı arkası gelmiyor. Mumcu’ya yakınlığıyla bilinen İzmir Milletvekili Serpil Yıldız’ın partideki görevinden istifa etmesi ve Mumcu’yu da istifaya çağırması, gözlerin yeniden Anavatan Partisi’ne çevrilmesine yol açtı.

Kulislerde ise Yıldız’ın “İzmir teşkilatında, partinin seçimden çekilmesi nedeniyle yaşanan infial ve Mumcu’ya yönelik tepkiler” nedeniyle istifa ettiği kaydediliyor.

SEÇİM SONRASI TUFAN

Mumcu rahatsızlığının giderek arttığı Anavatan Partisi’nde bütün hesaplar 22 Temmuz sonrası oluşacak siyasi tabloya göre yapılırken, seçim sonrasında, olağanüstü kongrenin de gündeme gelebileceği belirtiliyor. Mumcu’ya yönelik tepkilerin kaynağını ise “birleşme görüşmelerinde izlediği tutum ve Anavatan’ın seçim dışı kalması” oluşturuyor. Anavatan’da, 22 Temmuz sonrası için “seçim sonrası tufan” yorumları yapılıyor.

AKDOĞAN: SEÇİM SONRASI NE AĞAR NE MUMCU KALIR

Anavatan Partisi’nde Mumcu’ya tepki gösteren isimler arasında bulunan Malatya Milletvekili Miraç Akdoğan, Mumcu’nun ciddi prestij kaybına uğradığını belirterek seçim sonrasında olağanüstü kongrenin gündeme gelebileceğini kaydetti. Akdoğan, “Haydar Baş bile seçime giriyor, Anavatan girmiyor. Seçime girmeden bir siyasi parti, parti olur mu? Girmezse böyle sivil toplum örgütünden farkı kalmaz” diye konuştu. Akdoğan, Mumcu’nun Anavatan’ın seçime girmemesi nedeniyle tarihi bir hata yaptığını da kaydederek “Anavatan’ın ölüsü bile yüzde 3 oy alırdı. Şimdi seçmen ortada kaldı” dedi. Akdoğan, Anavatan’da herkesin 23 Temmuz’u beklediğini belirterek “Ben de herkes gibi 23 Temmuz’u bekliyorum. Ama tahminim 23 Temmuz ve sonrasında ne Mumcu kalır ne de Ağar” diye konuştu.

ÖZSOY: VEBALİNİ ÖDEYECEK

Kongre sürecinde partiden istifa eden eski ANAP Milletvekillerinden Halil İbrahim Özsoy ise Erkan Mumcu’nun Anavatan’a yapılabilecek en büyük kötülüğü yaptığını belirterek “partinin bu hale gelmesine sebep olanlar bunun vebalini ödeyecek” dedi. 25 yıllık bir partinin seçime girmemesinin büyük bir hata olduğunu kaydeden Özsoy, “Anavatan’ın seçimden kaçması affedilmez, partiyi flu hale getirdiler, görünmez kıldılar” dedi. Özsoy, liderlerin seçim meydanlarında olmasına rağmen Mumcu’nun tatilde olmasını da eleştirdi.

YILMAZ SAĞI TOPARLAMAYA ADAY

Eski ANAP milletvekilleri ile 20 Temmuz’da bağımsız aday olduğu Rize’de gövde gösterisine hazırlanan Mesut Yılmaz da 23 Temmuz sonrasını bekleyenler arasında. Daha önceki açıklamalarında milletvekili seçilmesi halinde merkez sağı toparlayacağını söyleyen Yılmaz’ın eski ANAP milletvekilleri ile temasta olduğu, Meclis’e girmesi halinde de Mumcu’dan partiyi geri almak için olağanüstü kongreyi zorlayacağı kaydediliyor.

DP’DE DURUM FARKSIZ

Anavatan Partisi gibi Demokrat Parti’de de sular durulmuyor. Merkez sağın birleşememesi ve ittifak yapılamaması konusunda eleştirilere uğrayan ve bu nedenle partinin ciddi oy kaybına uğradığı kaydedilen DP’de de seçim sonrası önemli gelişmeler bekleniyor. Yüzde 10’luk seçim barajının aşılamaması durumunda Ağar’ın görevini bırakacağı beklentilerinin olduğu Demokrat Parti'de birleşme görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının yanı sıra liste krizi de yaşanmıştı. Saffet Arıkan Bedük ve Bahattin Şeker gibi partinin önemli isimleri, listelere tepki göstererek istifa etmişlerdi. Demokrat Parti’de birleşme ve ittifak görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının seçim sandığına olumsuz yansıyacağı yorumları yapılırken, Ağar muhalifleri de pusuda bekliyor. Eski Genel Başkanı Tansu Çiller’i yeniden partinin başına geçmeye zorlayan Ağar muhaliflerinin, 22 Temmuz’dan yenik çıkması durumunda, Ağar’a karşı muhalefet bayrağını açacakları kaydediliyor.

aktif haber

 



Bu haber 215 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,979 µs